Image default

Wat is er buiten de Melkweg? 

Wat is er buiten de Melkweg?

De Melkweg is al ondenkbaar groot, maar daarbuiten liggen nog heel veel meer vergelijkbare werelden. Er zijn namelijk nog veel meer sterrenstelsels, zelfs clusters met sterrenstelsels. Wat weten we van datgene buiten de Melkweg?

De zogenoemde Lokale Groep

De Melkweg maakt deel uit van de Lokale Groep, een groep van maar liefst zo’n 30 sterrenstelsel. Daaronder bevindt zich onder meer het Andromedastelsel. De cluster bestaat uit vooral dwergachtige, onregelmatige of elliptisch gevormde stelsels. Naast de Lokale Cluster bevindt zich een andere cluster, namelijk de Virgocluster.

En dan de superclusters!

De Lokale Groep en de Virgocluster zijn weer onderdeel van de Lokale Supercluster of de Virgosupercluster. Binnen deze supercluster bevinden zich meer dan tienduizend sterrenstelsels en het geheel is maar liefst 150 miljoen lang. Overigens maakt ook deze supercluster weer deel uit van een nog grotere supercluster, namelijk Laniakea. Tussen deze en andere supercluster, zoals Perseus-, Pavo-, Indus- en Hydra-Centaurus supercluster, zit heel wat ruimte zonder sterrenstelsels, zogenoemde superholtes. Het totaal vormt het universum.

Grote Muur van Sloan

Dit is een opmerkelijk structuurvorm binnen het universum. Dit is een draderig netwerk van honderden sterrenstelsels. De lengte zou maar liefst 1,37 miljard lichtjaar zijn en ligt op 1 miljard lichtjaar van onze zon. Er zijn zelfs twee muren bekend, namelijk de Grote Muur en de Muur van Sloan. De laatste is drie keer groter dan de Grote Muur. Ze worden gescheiden door voids, enorme ruimtes van niets.

Enorme Grote Quasar Groep

In 2013 werd deze structuur ontdekt en deze is nog groter dan de bovengenoemde muren. Er zou een gevulde ruimte zijn van maar liefst 4 miljard lichtjaar en daarmee is het een van de grootste structuren in het waarneembare heelal. Maar er is altijd een overtreffende trap. De weer iets later ontdekte Hercules-Corona Borealis Grote Muur zou maar liefst een lengte hebben voor 10 miljard lichtjaar.

Ook interessant

Melkwegstelsel lijkt aanzienlijk lichter dan gedacht

stipmedia

Webb legt spectrum van exoplaneet TRAPPIST-1 vast

stipmedia

Superzwaar zwart gat in sterrenstelsel M87 roteert

stipmedia

Het jonge heelal wemelde al van de Melkweg-achtige sterrenstelsels

stipmedia

Koolstofdioxide op Jupitermaan Europa is afkomstig uit inwendige oceaan

stipmedia

Capsule met bodemmateriaal van planetoïde Bennu is aangekomen in Houston

stipmedia