Image default

Wat je moet weten over sterren!

Als je bij een heldere nacht naar de hemel kijkt, dan zou je duizenden, zelfs miljoenen sterren kunnen tellen. Grote en kleine, en soms zie je knipperende en zelfs “vallende” sterren. Over een aantal van deze sterren weten we iets, bijvoorbeeld de afstand tot de aarde en de plaats in het universum. Wat moet je weten over sterren?

Wat is een ster?

Een gemiddelde ster is niet meer dan een zon zoals wij die iedere dag aan de horizon zien verschijnen. Het is een brandende bol plasma die een enorme hoeveelheid licht uitstraalt, vaak al miljarden jaren lang. In sterren vinden kernfusiereacties plaats doordat de druk en temperatuur van de inwendige gasconcentratie waanzinnig hoog zijn. Onder sterren worden ook de witte dwergen en neutronensterren, de eindfases van een ster, gerekend.

Leeftijd van een ster

Een ster kan een enorme leeftijd bereiken. Ze worden vaak miljarden jaren oud en soms slechts een paar miljoen jaar. Ook kunnen waarneembare sterren al “dood” zijn. Het licht van de honderden miljarden sterren blijft namelijk door het universum stralen ondanks dat de ster dus opgebrand kan zijn. Zo kan het licht pas gedurende vele jaren de aarde bereiken. Proxima Centauri, de dichts bijstaande ster na de zon, heeft een afstand van 4,25 lichtjaar tot de aarde en het licht dat je van deze ster ziet, is dus ruim 4 jaar oud. Schrik niet; andere sterren staan miljoenen lichtjaren weg van de aarde.

Een vallende ster

Als je al iets over sterren weet, dan komt het niet als een verrassing dat een vallende ster helemaal geen ster is. Het is slechts het lichteffect dat ontstaat als een kleine of grotere meteoor, een ruimtesteen, de dampkring van de aarde binnendringt. Soms kun je een kortstondig een knipperend lichtje aan de hemel waarnemen. De kans is dan groot dat het een vliegtuig of misschien een satelliet is. Mogelijk is het zelfs het internationale ruimtestation ISS.

Sterrenbeelden

Ook zijn er de sterrenbeelden. Dit zijn denkbeeldige figuren tussen sterren en deze worden geïdentificeerd met personages uit de (Griekse) mythologie. De sterrenbeelden hebben volgens de astrologie invloed op je persoonlijkheid.

Meer astro-feitjes en weetjes?

Er valt uiteraard nog veel meer te vertellen over de geschatte tweehonderd miljard sterren in het heelal. Houd de “Wat je moet weten over-artikelen” goed in de gaten voor nog meer opvallende details!

Ook interessant

Steeds meer maantjes en families rond Jupiter en Saturnus

stipmedia

Waarneemprogramma Hubble-ruimtetelescoop onderbroken vanwege probleem met gyroscoop

stipmedia

Fosfaten in ondergrondse oceaan van Enceladus ontdekt

stipmedia

Extreem energierijk kosmisch deeltje gedetecteerd

stipmedia

‘Vampier-sterren’ bestaan mogelijk niet uit twee, maar uit drie sterren

stipmedia

Verklaring gevonden voor ontbreken van spiraalstelsels in het ’supergalactische vlak’

stipmedia