Image default

Waarneemprogramma Hubble-ruimtetelescoop onderbroken vanwege probleem met gyroscoop

NASA is bezig om de wetenschappelijke activiteiten van de Hubble-ruimtetelescoop te hervatten nadat deze zich op 23 november jl. automatisch in ‘veilige modus’ had gezet vanwege een probleem met een gyroscoop.
Voor het overige verkeert de ruimtetelescoop in goede staat. De veilige modus werd geactiveerd toen een van de drie gyroscopen van Hubble foute data aangaf. De gyroscopen meten de draaisnelheid van de telescoop en maken deel uit van het systeem dat bepaalt dat bepaalt in welke richting de telescoop wijst.
Als er een storing in dit standregelsysteem optreedt, worden de waarnemingen opgeschort en wacht de ruimtetelescoop op nieuwe instructies.
Ook op 19 november bracht Hubble zichzelf in veilige modus, maar toen kon dat binnen een dag worden verholpen.
Maar op 21 november ging het weer mis, en op 23 november opnieuw. Hubble’s missieteam voert nu tests uit om het probleem nader te analyseren en oplossingen te bedenken. Indien nodig kan de inmiddels 33 jaar oude ruimtetelescoop zodanig worden geconfigureerd dat hij met slechts één gyroscoop kan werken. Tijdens de vijfde en laatste onderhoudsmissie in 2009 is Hubble van zes nieuwe gyroscopen voorzien, waarvan er inmiddels nog drie in bedrijf zijn, inclusief de gyroscoop die nu problemen geeft. (EE)
(Image Credit: NASA)

Ook interessant

Geomagnetische storm veroorzaakte omvangrijke migratie van satellieten

stipmedia

Zwarte gaten houden sterrenstelsels in leven

stipmedia

ESA stuurt ruimtesonde naar planetoïde Apophis

stipmedia

Astronomen sporen donkere materie op in dwergsterrenstelsel

stipmedia

Middelzwaar zwart gat ontdekt in Omega Centauri

stipmedia

Valt naderende ’herfstkomeet’ uit elkaar?

stipmedia