Image default

Supernova-restant nabij Melkwegcentrum vertoont afwijkende samenstelling

Een internationaal onderzoeksteam, met onder anderen Jacco Vink van de Universiteit van Amsterdam, heeft aanwijzingen gevonden voor een bijzonder soort supernova-explosie nabij het centrum van ons Melkwegstelsel.
Deze zijn het resultaat van langdurige waarnemingen met de Chandra-ruimtetelescoop, waarbij een bijzondere cocktail van zware elementen in het restant van de explosie zijn aangetroffen (The Astrophysical Journal).
Het supernova-restant, dat Sagittarius A Oost of kortweg Sgr A Oost wordt genoemd, is lang aangezien als het overblijfsel van een zware ster die zijn relatief korte bestaan afsloot met een verwoestende explosie.
Dat lijkt nu echter toch niet zo te zijn.
Op basis van de nieuwe Chandra-gegevens denken astronomen dat Sgr A Oost een overblijfsel is van een ander type supernova-explosie, waarbij een witte dwerg – het compacte restant van een uitgeputte zonachtige ster – centraal stond.
Wanneer een witte dwerg te veel materiaal aan een begeleidende ster onttrekt of met een soortgenoot fuseert, resulteert dat eveneens in een supernova-explosie, die type Ia wordt genoemd.
De Chandra-gegevens laten echter zien dat het hierbij niet om een ‘normale’ supernova van type Ia gaat.
De samenstelling van het achtergebleven materiaal wijst erop dat het een zeldzame supernova van type Iax is geweest.
Over deze supernova’s is nog weinig bekend, maar volgens de meest gangbare theorie verplaatsen de thermonucleaire kettingreacties die tot de verwoesting van de witte dwerg kunnen leiden zich bij dit type explosie veel langzamer door de ster dan bij type Ia.
Dit resulteert in een zwakkere explosie, waarbij afwijkende hoeveelheden zware elementen worden gevormd.
Het is zelfs mogelijk dat een deel van de witte dwergster achterblijft.
Uit waarnemingen van supernova-explosies in andere sterrenstelsels leiden astronomen af dat supernova’s van type Iax drie keer zo schaars zijn als die van type Ia.
In ons Melkwegstelsel zijn slechts drie supernova-restanten van type Ia bekend, en nu dus mogelijk ook eentje van type Iax. (EE)
(Image Credit: X-ray: NASA/CXC/Nanjing Univ./P. Zhou et al. Radio: NSF/NRAO/VLA)

Ook interessant

Chinese vuurbol kwam uit de planetoïdengordel

stipmedia

Ruimtesonde Voyager 1 registreert dichtheidsvariaties in het interstellaire medium

stipmedia

China’s eerste Marsmissie is geland

stipmedia

Ruimtesonde OSIRIS-REx is vertrokken van planetoïde Bennu

stipmedia

Geheimzinnige ‘waterstofloze’ supernova geeft inzicht in doodsstrijd van zware ster

stipmedia

Frequentie historische supernova’s blijft raadsel

stipmedia