fbpx
Image default

Ruimteweerstormen op komst

In november 2019 is op het Fins Meteorologische Instituut (FMI) een nieuw operationeel ruimteweercentrum in Helsinki in gebruik genomen, PECASUS genaamd.
Het centrum heeft als taak de toestand van de zon en de ruimte nabij de aarde continu in de gaten te houden met satellieten en waarnemingen vanaf de grond.
Het centrum verstuurt ruimteweeradviezen naar luchtvaartexploitanten wanneer magnetische verstoringen in de buurt van de aarde de door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) gespecificeerde drempelwaarden overschrijden.
De adviezen bevatten informatie over de ernst van de situatie en het impactgebied van een ruimteweerstorm.
Een dergelijke storm ontstaat als van zonneuitbarstingen afkomstige geladen
deeltjes de aardse magnetosfeer en de hoge atmosfeer binnendringen.
Ruimteweerdiensten zijn van wezenlijk belang voor het moderne vliegverkeer omdat dit in toenemende mate afhankelijk is van op satellieten gebaseerde navigatie- en communicatiemethoden.
Sterke zonnestormen kunnen de communicatie- en positioneringssystemen voor vliegtuigen en luchtverkeersbeheer sterk verstoren.
In sommige extreme omstandigheden kunnen zonnewindstormen ook de hoeveelheid radioactieve straling op vlieghoogtes zo sterk verhogen dat de gezondheid van de passagiers en bemanning in gevaar kan komen.
Dit geldt met name voor de vliegroutes over in poolgebieden, in bijzonder de gebieden waar het noorderlicht zich manifesteert.
Lees het hele artikel in de februari editie van het magazine ZENIT meer info  (Image credit: NOAA/GFDL)

Ook interessant

Voor het eerst is de afstand van een magnetar rechtstreeks gemeten

stipmedia

Hoe gevaarlijk is de kosmische straling op de maan?

stipmedia

Uranus en Neptunus

stipmedia

Meest nabije zwarte gat ontdekt

stipmedia

Vormt zich een nieuwe ‘Grote Rode Vlek’ op Jupiter?

stipmedia

Grote planeet ontdekt bij kleine uitdovende ster

stipmedia