Image default

Rondtollende neutronenster blijkt heel zwaar te zijn

Een snel roterende neutronenster die in 2017 met de Nederlandse radiotelescoop LOFAR is opgespoord, blijkt de tot nu toe zwaarste in zijn soort te zijn.
Dat volgt uit nieuwe waarnemingen met de Keck-telescoop op Hawaï. De ineengestorte ster, PSR J0952-0607 geheten, heeft ongeveer 2,35 keer zoveel massa als de zon.
De vorige recordhouder – J0740+6620 – kwam niet verder dan 2,08 zonsmassa’s.
Als een neutronenster te zwaar wordt, stort hij in onder zijn eigen gewicht en wordt hij een zwart gat.
Massabepalingen van zware neutronensterren zijn van belang, omdat niemand precies weet waar de massagrens tussen neutronensterren en zwarte gaten ligt.
PSR J0952-0607 staat in het sterrenbeeld Sextant, net ten zuiden van de Leeuw. Hij bevindt zich op 20.000 lichtjaar van de aarde, ver boven het vlak van ons Melkwegstelsel.
De neutronenster zendt bij elke omwenteling een korte puls van radiostraling in onze richting. Daarom staat hij te boek als pulsar.
Van alle pulsars is deze, die in 1,41 milliseconde eenmaal om zijn as draait, de op één na snelste. Om PSR J0952-0607 draait een andere, normale ster.
Deze laatste draagt materie over aan de pulsar, die daardoor niet alleen zwaarder wordt, maar ook steeds sneller gaat draaien.
Uit de nieuwe waarnemingen, uitgevoerd door een team onder leiding van Roger Romani van de Stanford-universiteit (VS), blijkt dat de ster met een snelheid van ongeveer 380 kilometer per seconde om de pulsar cirkelt. Aan de hand van de snelheid van de begeleider en diens omlooptijd van ruim zes uur heeft het team de massa van de pulsar kunnen berekenen. (EE)
(Image Credit: Cruz Dewilde/Nasa Goddard Space Flight Center)

Ook interessant

Grote en kleine sterrenstelsels ‘groeien’ mogelijk op vergelijkbare wijze

stipmedia

Niet alle hete Jupiters draaien in hun eentje rond hun ster

stipmedia

Deze quasar heeft mogelijk geholpen het licht aan te doen in het heelal

stipmedia

Webb-ruimtetelescoop ontdekt nieuwe klasse van objecten die kunnen wijzen op vroege ‘groei’ van zwarte gaten

stipmedia

Hubble voltooit panorama van het nabije Andromedastelsel

stipmedia

Eerste detectie van midden-infraroodvlam van superzwaar zwart gat in Melkwegcentrum

stipmedia