Image default

Planetoïde Ryugu bevat korreltjes die ouder zijn dan de zon

In monsters van planetoïde Ryugu, die door de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 naar de aarde zijn overgebracht, zijn microscopisch kleine korreltjes aangetroffen van oud materiaal dat dateert van voor de geboorte van onze zon.
Dit blijkt uit internationaal onderzoek onder leiding van Jens Barosch en Larry Nittler van het Carnegie Institution for Science (Astrophysical Journal Letters).
Ryugu is een kleine, diamantvormige planetoïde die de aarde dicht kan naderen. Het materiaal van dit rotsachtige object geeft inzicht in de chemische samenstelling van de ‘bouwstenen’ waaruit de planeten van ons zonnestelsel zijn ontstaan.
In dit materiaal zijn diverse presolaire korrels aangetroffen, deeltjes die afkomstig zijn van verschillende soorten sterren en stellaire processen die zich vóór de vorming van ons zonnestelsel hebben afgespeeld.
Deze deeltjes laten zich identificeren aan de hand van hun isotopensamenstelling. (Isotopen zijn atomen van een en hetzelfde chemische element, die hetzelfde aantal protonen bevatten, maar een afwijkend aantal neutronen.)
Elke generatie sterren vormt de grondstof waaruit de volgende generatie wordt geboren.
Zo is onze zon ruim 4,5 miljard jaar geleden ontstaan toen een supernova, een ontploffende ster, een al bestaande wolk van gas en stof verrijkte met zware elementen, waarna deze gaswolk samentrok tot een nieuwe ster: onze zon.
Rond de ‘babyzon’ bleef een draaiende schijf van gas en stof achter waaruit later de grote ‘bouwstenen’ van planeten zijn ontstaan.
Aangenomen wordt dat Ryugu een klein fragment van zo’n planetaire bouwsteen is.
Met behulp van geavanceerde meetapparatuur hebben de wetenschappers de samenstelling van Ryugu nauwkeurig geanalyseerd en vergeleken met materiaal dat in koolstofhoudende chondrieten, primitieve meteorieten die op aarde zijn neergeploft, is aangetroffen.
Bij het onderzoek zijn alle reeds bekende soorten presolaire deeltjes aangetroffen, waaronder een verrassing: een silicaat dat gemakkelijk wordt afgebroken door de chemische processen die zich naar verwachting op het moederlichaam van Ryugu hebben afgespeeld.
Het mineraal is gevonden een relatief maagdelijk brokstuk dat waarschijnlijk van deze processen afgeschermd is geweest. (EE)
(Image Credit: NASA/Goddard/University of Arizona)

Ook interessant

NIRISS-instrument van Webb-ruimtetelescoop is offline gegaan

stipmedia

China bereidt dubbele missie naar planetoïde en komeet voor

stipmedia

Superzware zwarte gaten stillen hun honger met intergalactisch gas

stipmedia

Ruim 7,5 kilogram zware meteoriet gevonden op Antarctica”

stipmedia

Miljarden objecten te zien op enorme Melkweg-survey

stipmedia

Actieve galactische kernen produceren meer energie dan gedacht

stipmedia