Image default

Nog een sterrenstelsel zonder donkere materie ontdekt

Een team van astronomen, onder leiding van de Nederlander Pieter van Dokkum, heeft een tweede ‘ultradiffuus’ sterrenstelsel ontdekt dat vrijwel geheel uit normale materie (sterren, gas en stof) lijkt te bestaan.
Net als zijn voorganger DF2, waarvan het bestaan vrijwel precies een jaar geleden werd bekendgemaakt, bevindt het stelsel DF4 zich in de nabijheid van het elliptische stelsel NGC 1052.
DF4 lijkt als twee druppels water op DF2.
Het is net zo groot, heeft dezelfde vorm en oppervlaktehelderheid, bevindt zich op vrijwel dezelfde afstand en bevat ook een populatie van heldere bolvormige sterrenhopen.
Het lijkt er dus op dat DF2 niet op zichzelf staat, en dat er een hele klasse van grote, zwakke sterrenstelsels bestaat die om de een of andere reden weinig of geen donkere materie bevatten.
De twee ultradiffuse sterrenstelsels zijn opgespoord met de Dragonfly Telescope Array, een lenzenkijker bestaande uit 48 ‘gewone’ telelenzen.
Dat ze geen donkere materie bevatten is vastgesteld met de Keck I-telescoop op Hawaï, waarmee de snelheden zijn gemeten van een aantal bolvormige sterrenhopen in de beide stelsels.
Een goede verklaring voor het ‘luchtige’ karakter van deze sterrenstelsels is er nog niet.
Tot nu toe gingen astronomen er eigenlijk van uit dat donkere materie een normaal ingrediënt van sterrenstelsels is. (EE)

Ook interessant

‘Geboorte’ van Mars duurde mogelijk langer dan gedacht

stipmedia

Baby-reuzenplaneet ontdekt ‘op steenworp afstand’ van de aarde

stipmedia

Recent ontdekte kosmische ‘radioflitser’ vertoont een vaste cyclus

stipmedia

Planetoïde Pallas is flink gedeukt

stipmedia

Solar Orbiter gaat de zon van dichtbij onderzoeken

stipmedia

Rood-blauw-rood: komeet 67P verschoot van kleur

stipmedia