Een internationaal team, onder leiding van Jacques Kluska van de KU Leuven, heeft opnamen gemaakt van de binnenranden van planeetvormende of ‘protoplanetaire’ schijven op honderden lichtjaren afstand.
Deze schijven van stof en gas vormen zich rond jonge sterren (Astronomy & Astrophysics).
De afgelopen jaren zijn al tal van opnamen van protoplanetaire schijven gepresenteerd, maar die gaven niet zo’n gedetailleerd beeld van de binnenste regionen van deze schijven.
Juist dat deel van de schijf is zo interessant, omdat gedacht wordt dat zich daar, door samenklontering van stof, rotsachtige planeten als de aarde vormen.
De nieuwe opnamen zijn zo detailrijk, omdat ze zijn gemaakt met het PIONIER-instrument van de Europese Very Large Telescope (VLT).
Dit instrument combineert het (infrarood)licht van vier van de telescopen van de VLT, waardoor – via een wiskundige reconstructietechniek – de beeldscherpte van een telescoop met een middellijn van 100 meter wordt geëvenaard.
Op de opnamen is te zien dat de materie rond de onderzochte sterren onregelmatig verdeeld is.
Sommige plekken zijn duidelijk helderder of donkerder dan andere.
Dat kan erop wijzen dat zich op plaatsen waar zich stofdeeltjes verzamelen wervelingen hebben ontwikkeld. (EE)(image Credit JACQUES KLUSKA ET AL)