Image default

Nieuw in Nederland: De Bibliotheektelescoop

Vanaf 1 mei starten het Anton Pannekoek Instituut (API) en de Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) met de uitleen van de eerste Nederlandse Bibliotheektelescoop.
De telescoop, een draagbare zogenaamde ‘dobson-telescoop’ met een 11 cm spiegel, kan gratis worden geleend bij vestiging Oosterdok door leden van 18 jaar en ouder.
De uitleenperiode is 3 weken, zodat er tussen de bewolkte nachten genoeg kans is om de telescoop ook te gebruiken.
Bij de sterrenkijker zitten een zoom-lens, een handleiding en een lijst met astronomische objecten die de gebruiker kan bekijken, zelfs in lichtvervuild Amsterdam met een relatief kleine telescoop. Het idee voor dit project is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, waar het Library Telescope Project ooit werd bedacht door amateurastronoom Marc Stowbridge.
Intussen is in vrijwel iedere staat in Amerika minimaal één bibliotheek te vinden waar een telescoop te lenen is.
Initiatiefnemer Esther Hanko: ‘Ik las voor het eerst over het Library Telescope Project in 2014, in een tijdschrift voor amateurastronomen en heb het altijd zo’n fantastisch idee gevonden!
Omdat we momenteel vanwege Corona geen sterrenkijkavonden kunnen organiseren bij het API, vond ik dit een mooi moment om een telescoop naar de mensen toe te brengen in plaats van andersom.’
De sterrenkijker is door de Universiteit van Amsterdam op een paar punten aangepast en verduurzaamd, maar is verder een vrij gangbare beginnerstelescoop van rond de 200 euro.
Reserveren is wel noodzakelijk, dit kan door een mail te sturen naar collectie@oba.nl onder vermelding van naam, telefoonnummer en OBA-pasnummer, en in het onderwerpveld ‘telescoop’.
De OBA maakt hierna een afspraak voor de uitlening.
Alle documentatie is vrij beschikbaar op bibliotheektelescoop.nl (Nederlands, aangepast voor de Nederlandse situatie) of librarytelescope.org (brondocumentatie in het Engels) zodat eventueel geïnteresseerde sterrenwachten en bibliotheken in het hele land zelf ook kunnen starten met het uitlenen van een sterrenkijker.
Het project van API en OBA zal in eerste instantie 6 maanden lopen, en daarna geëvalueerd worden.
Als het project succesvol is, zal het verlengd worden, en uitgebreid worden met meer telescopen.
Voor MEER INFO

Ook interessant

Chinese vuurbol kwam uit de planetoïdengordel

stipmedia

Ruimtesonde Voyager 1 registreert dichtheidsvariaties in het interstellaire medium

stipmedia

China’s eerste Marsmissie is geland

stipmedia

Ruimtesonde OSIRIS-REx is vertrokken van planetoïde Bennu

stipmedia

Geheimzinnige ‘waterstofloze’ supernova geeft inzicht in doodsstrijd van zware ster

stipmedia

Frequentie historische supernova’s blijft raadsel

stipmedia