Bijna ongemerkt heeft er een grote vulkanische uitbarsting plaatsgevonden op de Jupitermaan Io.
Het verschijnsel is niet rechtstreeks waargenomen als een sterke uitbarsting van infraroodstraling (warmte dus), maar heeft zich verraden door een sterke uitstoot van natriumgas (Astrophysical Journal Letters).
De uitbarsting vond plaats tussen medio december 2017 en begin januari 2019.
Het gas dat erbij vrijkwam stroomde de magnetosfeer van Jupiter, de ruimte die gedomineerd wordt door het magnetische veld van de planeet, en was tot begin juni waarneembaar.
Io is het meest actieve vulkanische hemellichaam in ons zonnestelsel.
Veelal worden uitbarstingen op zijn oppervlak opgemerkt doordat er veel warmte bij vrijkomt, maar vreemd genoeg was daar ditmaal geen sprake van.
Hoewel Jupiter, ter ondersteuning van de ruimtemissie Juno, de afgelopen jaren op allerlei manieren in de gaten is gehouden, werd de gebeurtenis op Io op geen enkele andere wijze opgemerkt.
Opmerkelijk genoeg is de uitstoot van natriumgas op Io waargenomen met een instrument van bescheiden afmetingen: een 35-cm ‘amateur-telescoop’, voorzien van een coronagraaf, een ondoorzichtig schijfje dat het heldere licht van Jupiter afschermt, zodat alles wat zich in de omgeving van de planeet afspeelt beter te zien is. (EE)