Image default

In memoriam Hubert Degroote

15 november 1930 – 30 maart 2020

Hubert was jarenlang trouw lid van de Nederlandse Werkgroep Astrofotografie en vermaard om o.a. zijn maan- en planeetopnamen van hoge resolutie.
Vanaf de jaren ’90 en tot circa 2007 was hij af en toe op onze landelijke verenigingsbijeenkomsten te vinden, vaak meereizend in een gezellig groepje andere Vlaamse astrovrienden.
Niet heel vaak toonde hij zijn opnamen – toen nog zwartwit – op het dia/beamerscherm van de zaal, maar was altijd zeer geïnteresseerd hoe zijn mede-astrofotografen de hobby beoefenden.
Zo was hij ook vaak op de jaarlijkse ‘Astrofotografiedag’ in de ‘Dierense Toren’ in Dieren, die in de jaren ’90 door Volkssterrenwacht Corona Borealis werd georganiseerd en steevast druk werd bezocht.
Ook door de Vlamingen. Meestal werd er die dag een fotowedstrijd gehouden, waarin iedereen enkele meegebrachte fotoafdrukken mocht neerleggen (of met een knijper ophangen aan een touwtje).
Aan het einde van de dag werd er een categoriewinnaar gekozen.
In 1994 werd was Hubert winnaar in de categorie ‘Maan en planeten’ met een fraaie opname van Jupiter op Kodak TP-2415 zwartwitfilm, genomen met zijn bekende 26 cm f/d 6 Newton.
Men vroeg hem om voor de zaal de totstandkoming van zijn opname toe te lichten.
Hubert trad enigszins schoorvoetend naar voren en legde – al lachend – kort en bondig uit: “Wel, ge zoekt de planeet op met uw kijker, stelt dan scherp en ge trekt de foto.”
Dat was de uitleg en hij ging weer zitten. Hilariteit in de zaal natuurlijk.
Hubert was een man die niet graag voor een zaal in de spotlight stond, maar vertelde zijn verhaal via zijn astro-opnamen.
Daar kent de vereniging hem het beste van. Goede wijn behoeft geen krans.
Toen in het jaar 2000 de webcam-revolutie in de astrofotografie zijn intrede deed, was Hubert evenwel nóg enthousiaster geworden.
Met de Philips ToUcam Pro filmde hij door zijn 26 cm Newton en 102 mm refractor, om in kleur – na het stapelen van alle duizenden frames – een nóg hogere resolutie te kunnen behalen op Maan, Zon en planeten.
Het bestuur van Vereniging ‘Werkgroep Astrofotografie’ wenst nabestaanden en bevriende amateurastronomen veel sterkte toe met het verlies.

Bert van Dijk
Namens het bestuur van Vereniging Werkgroep Astrofotografie
(Foto Hubert Degroote: Dominique Dierick)

Ook interessant

Ruimtesonde Juno heeft detailrijke opnamen gemaakt van Jupitermaan Europa

stipmedia

ESA en NASA bundelen krachten om Europese ‘rover’ op Mars te laten landen

stipmedia

Planeet ter grootte van de aarde ontdekt bij nabije, koele dwergster

stipmedia

Aandrijving van Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo levert te weinig vermogen

stipmedia

‘Kosmische vlinder’ blijkt een enorme planetenfabriek te zijn

stipmedia

Drie zeer oude sterren ontdekt in de halo van ons Melkwegstelsel

stipmedia