Image default

In 2020 is een recordaantal ‘aardscheerders’ ontdekt

Ondanks de corona-pandemie, die ervoor zorgde dat diverse grote zoekprogrammas’s tijdelijk werden gestaakt, hebben astronomen het afgelopen jaar een recordaantal aardscheerders ontdekt. Aardscheerders of Near-Earth Asteroids zijn (veelal kleine) planetoïden die onze planeet op betrekkelijk kleine afstanden passeren.
Alles bij elkaar werden 2958 ‘nieuwe’ aardscheerders opgespoord.
Een groot deel daarvan komt voor rekening van de Catalina Sky Survey, die met drie telescopen in Arizona de hemel afspeurt naar passerende planetoïden.
Hoewel de survey tweemaal werd stopgezet – eenmaal vanwege corona, de andere keer vanwege een grote bosbrand – bracht hij 1548 aardscheerders op.
Eén daarvan was 2020 CD3, een nog geen drie meter grote planetoïde die tijdelijk werd ingevangen door de zwaartekracht van de aarde, maar niet veel later weer ontsnapte.
Ook de Pan-STARRS-survey op Hawaï leverde een groot aantal ontdekkingen op: 1152 om precies te zijn.
Een daarvan was het object 2020 SO, dat uiteindelijk geen planetoïde bleek te zijn, maar een oude rakettrap van NASA, die in 1966 was gebruikt om een Surveyor-maanlander naar zijn bestemming te brengen (wat mislukte).
Zeker 107 van de ontdekte aardscheerders passeerden de aarde op een afstand die kleiner is dan die van de maan.
De dichtste nadering was die van de kleine planetoïde 2020 VT4, die onze planeet op slechts 400 kilometer miste, maar pas vijftien uur later werd ontdekt.
Als hij de atmosfeer in was gedoken, zou hij waarschijnlijk in stukken zijn gebroken en weinig of geen schade hebben aangericht. (EE)
(Image Credit: Detlev van Ravensway/SPL)

Ook interessant

Drie zeer oude sterren ontdekt in de halo van ons Melkwegstelsel

stipmedia

Reuzenplaneet ontdekt met de dichtheid van suikerspin

stipmedia

Kees de Jagerprijs voor sterrenkundige en educator Alex de Koter

stipmedia

Galactisch centrum blaast ‘stoom’ af

stipmedia

Rotsachtige exoplaneet 55 Cancri e heeft mogelijk een atmosfeer

stipmedia

Zon produceert enkele sterke uitbarstingen: kans op poollicht?

stipmedia