Image default

Ierland sluit zich aan bij de Europese Zuidelijke Sterrenwacht

26 september hebben de Ierse minister John Halligan en Xavier Barcons, directeur-generaal van ESO, hun handtekening gezet onder de overeenkomst die het mogelijk maakt dat Ierland lid wordt van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO).
Het Ierse parlement heeft de toetreding al goedgekeurd. Het enige dat nog hoeft te gebeuren is dat de ratificatie-akte – een officieel document – wordt gedeponeerd bij het Franse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
Dat zal naar verwachting binnen enkele dagen gebeuren. Met het ESO-lidmaatschap krijgt Ierland toegang tot het geavanceerde instrumentarium van ESO, waaronder de Very Large Telescope en de Atacama Large Millimeter/submillimeter Array – beide in Chili.
Ook zal het land nu een bijdrage kunnen leveren aan de Extremely Large Telescope, die de komende jaren wordt gebouwd. Ierland is het 16de land dat zich bij ESO aansluit.
Door zich aan te sluiten bij ESO, bouwt ​​Ierland voort op een reeds rijke astronomische geschiedenis, die eeuwen teruggaat.
Tijdens de 19de eeuw had Ierland een telescoop in huis die tientallen jaren lang de grootste telescoop ter wereld was: de Leviathan van Parsonstown – een spiegeltelescoop met een opening van 1,8 meter in Birr Castle. (EE)

Ook interessant

Melkwegstelsel lijkt aanzienlijk lichter dan gedacht

stipmedia

Webb legt spectrum van exoplaneet TRAPPIST-1 vast

stipmedia

Superzwaar zwart gat in sterrenstelsel M87 roteert

stipmedia

Het jonge heelal wemelde al van de Melkweg-achtige sterrenstelsels

stipmedia

Koolstofdioxide op Jupitermaan Europa is afkomstig uit inwendige oceaan

stipmedia

Capsule met bodemmateriaal van planetoïde Bennu is aangekomen in Houston

stipmedia