Image default

Hoe komt de mens terug van Mars naar de aarde?

Als we het voor elkaar krijgen om mensen op Mars te laten landen, dan zullen zij zeker de eerste keer weer terug moeten naar de aarde. Maar hoe gaat dat? En kan dat ook?

Goede heenreis naar Mars

Uiteraard komt het aan op een goede planning. Het vlekkeloos laten verlopen van de heenreis is logischerwijs cruciaal voor de terugreis. Dus de reis moet uitgevoerd zijn binnen een maximaal aantal reisdagen en het voertuig moet goed landen op het oppervlakte van Mars, zodat de benodigde lancering voor de terugreis kan plaatsvinden.

Verblijf op mars overleven

Uiteraard moet de vlucht uitgebalanceerd zijn wat betreft brandstof voor het voertuig en onder meer voedsel, water en zuurstof voor de bemanning. Na de heenvlucht van acht maanden volgt er het verblijf op Mars van 459 dagen. Dit is nodig om de terugvlucht zo kort als mogelijk te laten duren. Tijdens het verblijf moet de bemanning ervoor zorgen de omstandigheden op Mars te overleven. Op de rode planeet zijn flink wat meteorietinslagen, is er veel gevaarlijke straling en is de temperatuur compleet anders dan op aarde.

En dan weer naar de aarde

Als de bemanning na ruim 700 dagen klaar is voor de terugvlucht, dan zal er opnieuw acht maanden nodig zijn om terug te keren. Het houdt al met al in dat er minimaal zo’n 1000 dagen gereserveerd en goed gepland moeten worden om de bemanning weer veilig terug op aarde te krijgen

Ook interessant

Marsverkenner Curiosity ontdekt een vroegere ‘oase’

stipmedia

‘Recente’ explosie in Melkwegcentrum was tot op grote afstand ‘voelbaar’

stipmedia

Stellaire tweeling wordt gevoed vanuit vlechtwerk van gas en stof

stipmedia

De ‘mol’ van Marslander Insight wil de bodem maar niet in

stipmedia

Gloeiend gas bevestigt het bestaan van kosmische ‘navelstrengen’

stipmedia

Nobelprijs voor drie astronomen

stipmedia