Image default

Hoe komt de mens terug van Mars naar de aarde?

Als we het voor elkaar krijgen om mensen op Mars te laten landen, dan zullen zij zeker de eerste keer weer terug moeten naar de aarde. Maar hoe gaat dat? En kan dat ook?

Goede heenreis naar Mars

Uiteraard komt het aan op een goede planning. Het vlekkeloos laten verlopen van de heenreis is logischerwijs cruciaal voor de terugreis. Dus de reis moet uitgevoerd zijn binnen een maximaal aantal reisdagen en het voertuig moet goed landen op het oppervlakte van Mars, zodat de benodigde lancering voor de terugreis kan plaatsvinden.

Verblijf op mars overleven

Uiteraard moet de vlucht uitgebalanceerd zijn wat betreft brandstof voor het voertuig en onder meer voedsel, water en zuurstof voor de bemanning. Na de heenvlucht van acht maanden volgt er het verblijf op Mars van 459 dagen. Dit is nodig om de terugvlucht zo kort als mogelijk te laten duren. Tijdens het verblijf moet de bemanning ervoor zorgen de omstandigheden op Mars te overleven. Op de rode planeet zijn flink wat meteorietinslagen, is er veel gevaarlijke straling en is de temperatuur compleet anders dan op aarde.

En dan weer naar de aarde

Als de bemanning na ruim 700 dagen klaar is voor de terugvlucht, dan zal er opnieuw acht maanden nodig zijn om terug te keren. Het houdt al met al in dat er minimaal zo’n 1000 dagen gereserveerd en goed gepland moeten worden om de bemanning weer veilig terug op aarde te krijgen

Ook interessant

Hoe zijn superzware zwarte gaten aan hun grote massa’s gekomen?

stipmedia

Veel nabije sterrenhopen stammen af van slechts drie ‘families’

stipmedia

Webb-ruimtetelescoop vindt aanwijzing voor botsing tussen grote planetoïden bij ster Bèta Pictoris

stipmedia

Waarschijnlijk toch geen meer onder ijskap van Mars

stipmedia

Laatste grote botsing van Melkweg speelde zich minder lang geleden af

stipmedia

Astronomen sporen koolstof op in ver jong sterrenstelsel

stipmedia