Image default

Deze objecten zullen te zien zijn op de eerste foto’s van de Webb-ruimtetelescoop

Zoals zo’n beetje iedereen inmiddels wel zal weten, presenteren de ruimteagentschappen van de VS, Canada en Europa (NASA, CSA en ESA) komende dinsdag (12 juli) de eerste opnamen en spectroscopische gegevens die met de nieuwe Webb-ruimtetelescoop zijn verkregen.
Bij wijze van voorproefje is vandaag al bekendgemaakt welke objecten in het kader van deze eerste waarnemingen zijn bekeken.
Geselecteerd zijn de Carinanevel, een van de grootste en helderste gasnevels aan de (zuidelijke) hemel; WASP-96b (spectrum), een reuzenplaneet buiten ons zonnestelsel die voornamelijk uit gas bestaat; de Zuidelijke Ringnevel, een uitdijende gaswolk rond een stervende ster; het Kwintet van Stephan, een compact groepje sterrenstelsels op 290 miljoen lichtjaar van de aarde; en SMACS J0723.3, een cluster van sterrenstelsels die als ‘lens’ fungeert en het licht van verre achtergrondstelsels versterkt.
De vrijgave van deze eerste beelden vormt het startschot voor het wetenschappelijke waarneemprogramma van de Webb-ruimtetelescoop.
De nieuwe opnamen worden tussen 16.30 en 17.30 uur MEZT verspreid via de websites en social media-kanalen van de drie ruimteagentschappen.
Nadien zijn ze ook allemaal terug te vinden in o.a. het beeldarchief van ESA. Kort na de presentatie van het beeldmateriaal zal ook een persbericht worden vrijgegeven. (EE)
(Image Credit: NASA)

Ook interessant

‘Verdampende’ mini-neptunussen lijken in superaardes veranderen

stipmedia

Sterren bepalen hun eigen massa’s

stipmedia

Astronomen ontdekken (mogelijk) verste sterrenstelsel ooit

stipmedia

Webb-ruimtetelescoop brengt de chaos in het Karrenwielstelsel in beeld

stipmedia

Donkere materie in het jonge heelal lijkt minder sterk samengeklonterd dan verwacht

stipmedia

Onwillig zonnepaneel van ruimtesonde Lucy alsnog opengevouwen

stipmedia