Image default

Chinese ruimtetelescoop moet meer inzicht geven in de evolutie van het heelal

Eind 2023 wil China een nieuwe ruimtetelescoop lanceren, die nieuwe kennis moet opleveren over verre sterrenstelsels en de vroegere en toekomstige evolutie van het heelal.
De Chinese Survey Space Telescope, ook bekend als de Chinese Space Station Telescope (CSST) of de Xuntian Space Telescope, is een om de aarde draaiende ‘sterrenwacht’ waarmee astronomen het heelal nauwkeurig in kaart kunnen brengen.
Hij heeft de afmetingen van een tourbus en een opening van twee meter, iets kleiner dan die van de Hubble-ruimtetelescoop.
Daar staat tegenover dat de CSST een veel groter beeldveld heeft dan Hubble: ruim 1 vierkante graad tegen 0,003 vierkante graad.
Dat betekent dat hij in veel kortere tijd een groot hemelgebied kan afspeuren. De Chinese ruimtetelescoop wordt uitgerust met vijf instrumenten, waaronder een surveycamera.
Deze camera is voorzien van dertig 81-megapixel detectoren, die opnamen en spectra zullen maken van ruwweg 40 procent van het complete hemelgewelf.
De overige instrumenten zijn ontworpen om afzonderlijke objecten of kleine hemelgebiedjes in beeld te brengen, zoals stervormingsgebieden in ons Melkwegstelsel en kometen en planetoïden in ons eigen zonnestelsel.
De ruimtetelescoop zal dezelfde omloopbaan om de aarde volgen als het momenteel in aanbouw zijnde bemande ruimtestation Tiangong, blijft normaal gesproken op ruime afstand daarvan.
Alleen voor onderhoudswerkzaamheden worden de twee aan elkaar gekoppeld. Het observatieprogramma van de Chinese ruimtetelescoop gaat naar verwachting in 2024 van start en zal minstens tien jaar duren.
Het belangrijkste punt op de actielijst is het meten van de vorm en helderheid van een miljard sterrenstelsels.
Dat moet niet alleen informatie geven over de wijze waarop deze stelsels evolueren, maar ook over de (versnellende) uitdijingssnelheid van het heelal als geheel.
Ook zal de CSST kunnen helpen bij het bepalen van de bovengrens van de massa van het neutrino, en licht werpen op de mysterieuze donkere materie en donkere energie die, naar wordt aangenomen, het leeuwendeel van de massa-energie-inhoud van het heelal voor hun rekening nemen. (EE)
(Image Credit: Wikimedi)

Ook interessant

De eerste glimp van de Grote Noord-Amerikaanse Eclips

stipmedia

Heeft bruine dwerg W1935 een actieve maan?

stipmedia

Hubble spoort honderden kleine planetoïden op

stipmedia

Zwaar zwart gat ontdekt in onze kosmische ‘achtertuin’

stipmedia

NASA zoekt nieuwe ideeën voor het ophalen van bodemmonsters van Mars

stipmedia

Voor het eerst sterrenwinden van drie zonachtige sterren waargenomen

stipmedia