Image default

Beweegt het Melkwegstelsel als een draaitol?

Onderzoek door wetenschappers van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) zetten vraagtekens bij de schommelbeweging die de vervormde schijf van ons Melkwegstelsel zou vertonen.
Het lijkt erop dat deze schommelbeweging of precessie niet bestaat of op z’n minst veel trager is dan werd aangenomen.
Al sinds eind jaren 50 weten astronomen dat de schijf van ons Melkwegstelsel, waar het leeuwendeel van zijn honderden miljarden sterren verblijft, niet plat is, maar aan de ene kant wat omhoog, en aan de andere kant wat omlaag is gekromd.
Hierdoor bevinden de sterren, het gas en het stof in het buitengebied van het Melkwegstelsel zich niet in hetzelfde vlak als de centrale schijf.
Op basis van een analyse van gegevens van de Europese astrometrische satelliet Gaia, kwamen onderzoekers in 2020 tot de conclusie dat de vervorming van de Melkwegschijf niet statisch is, maar met een periode van ongeveer 600 miljoen jaar van oriëntatie verandert, net als een schommelende draaitol.
Bij hun nieuwe onderzoek hebben Žofia Chrobáková en Martín López Corredoira van het IAC vastgesteld dat de vermeende schommelbeweging bijna verdwijnt als er, anders dan bij het onderzoek uit 2020, naar de omvangrijke populatie van miljarden jaren oude sterren wordt gekeken.
De verdeling van deze populatie blijkt een veel geringere vervorming te vertonen dan die van de slechts enkele tientallen miljoenen jaren oude sterren die bij het eerdere onderzoek waren gebruikt.
Volgens Chrobáková en Corredoira hoeft dat niet per se te betekenen dat de vervorming van de Melkwegschijf géén schommelbeweging maakt, maar die beweging is in elk geval veel trager dan verondersteld. (EE)
(Image Credit: Gabriel Pérez Díaz, SMM (IAC)

Ook interessant

Organische moleculen geven informatie over stervende sterren en de buitenwijken van het Melkwegstelsel

stipmedia

Experimenteel bewijs gevonden voor het ontstaan van poollichten

stipmedia

Witte dwergen moeten afkoelen voordat ze puinschijven vormen

stipmedia

Leidse astronomen rekenen geschiedenis Oortwolk voor het eerst helemaal door

stipmedia

NASA selecteert nieuwe ruimtemissies naar Venus

stipmedia

‘Nabije’ gammaflits vertoont onbegrepen gedrag

stipmedia