Image default

Atmosfeer van hete exoplaneet bevat bijzonder element

Onderzoekers van de Universiteit van Lund (Zweden) hebben een bijzonder element opgespoord in de atmosfeer van de ‘ultra-hete’ Jupiter-achtige exoplaneet KELT-9 b. Het betreffende element, terbium, was nog niet eerder in een exoplaneet aangetroffen (Astronomy & Astrophysics).
Kelt-9b draait om een ster op 670 lichtjaar van de aarde en is – voor zover bekend – de heetste exoplaneet van ons Melkwegstelsel. De gemiddelde temperatuur op deze planeet bedraagt maar liefst 4000 graden Celsius.
Terbium is een zeldzaam aardmetaal dat behoort tot de zogeheten lanthaniden.
Het werd in 1843 door de Zweedse chemicus Carl Gustaf Mosander ontdekt in een groeve nabij Stockholm.
Als vrij element komt terbium op aarde niet voor, maar het wordt in lage concentraties aangetroffen in mineralen die tevens andere lanthaniden bevatten.
Bij hun ontdekking hebben de wetenschappers gebruik gemaakt van een geavanceerde analyse, waarbij al bestaande gegevens van de spectrografen van twee verschillende telescopen met elkaar werden gecombineerd, om zo een betere signaal/ruis-verhouding te bewerkstelligen.
Op die manier kon niet alleen de aanwezigheid van terbium worden aangetoond, maar ook die van zes andere zware elementen die nog niet eerder in de atmosfeer van Kelt-9b waren ontdekt: calcium, chroom, nikkel, strontium, titanium en barium. Kennis over de hoeveelheid zware elementen in de atmosferen van exoplaneten stelt astronomen onder andere in staat om hun leeftijden te bepalen. (EE)
(Image Credit: Bibiana Prinoth)

Ook interessant

Ruimtetelescoop Euclid ziet weer scherp

stipmedia

Binnenkort staat er (tijdelijk) een ‘nieuwe’ ster aan de hemel

stipmedia

IJskorst van Jupitermaan Europa is dikker dan gedacht

stipmedia

Ruwweg één op de tien ‘tweelingsterren’ consumeert planetair materiaal

stipmedia

Bijzonder oude ster ontdekt in Grote Magelhaense Wolk

stipmedia

Ruimtetelescoop Euclid moet ‘ont-ijst’ worden

stipmedia