Image default

Astronomen ontdekken zware zwarte gaten in kleine sterrenstelsels

Amerikaanse radio-astronomen hebben in 13 relatief nabije kleine sterrenstelsels massarijke zwarte gaten ontdekt die bezig zijn om materie uit hun omgeving op te slokken.
Anders dan bij grote sterrenstelsels bevinden de meeste van deze zwarte gaten zich niet in het kerngebied van hun moederstelsel.
De astronomen, die hun ontdekkingen hebben gepresenteerd tijdens de bijeenkomst van de American Astronomical Society die deze week in Honolulu (Hawaï) wordt gehouden, schatten dat de zwarte gaten ongeveer 400.000 keer zoveel massa hebben als onze zon.
De dwergsterrenstelsels waar zij deel van uitmaken hebben meer dan 100 keer minder massa dan onze Melkweg.
Daarmee behoren ze tot de kleinste stelsels waarin zwarte gaten van dit kaliber zijn opgespoord.
De vreemde locaties van de zwarte gaten wijzen er volgens de onderzoekers op dat hun moederstelsels zijn voortgekomen uit botsingen tussen (nog) kleinere stelsels.
Computersimulaties voorspellen namelijk dat ongeveer de helft van de zware zwarte gaten in dwergsterrenstelsels in de buitengebieden rondzwerven.
De hoop bestaat dat het onderzoek van deze specifieke categorie van zwarte gaten meer inzicht zal geven in de manier waarop de allerzwaarste zwarte gaten in het heelal, met massa’s die kunnen oplopen tot enkele miljarden zonsmassa’s, zijn gegroeid. (EE) (Image credit: Sophia Dagnello, NRAO/AUI/NSF)

Ook interessant

Nieuwe quasar breekt niet het afstandsrecord, maar wel een massarecord

stipmedia

Heldere komeet gespot vanuit ISS

stipmedia

Neutrinodetecties maken energieplaatje van de zon compleet

stipmedia

Mogelijk zes ‘exomanen’ opgespoord

stipmedia

Oceaan in Jupitermaan Europa zou leefbaar kunnen zijn

stipmedia

Lichtende nachtwolken – noctilucent clouds

stipmedia