Image default

85 jaar geleden verbleef Albert Einstein in de lage landen

85 jaar geleden verbleef Albert Einstein in de lage landenHet jaar 1905 werd bekend als het wonderjaar van de Duits-Zwitsers-Amerikaanse natuurkundige Albert Einstein (1879-1955).

Tijdens dit productieve jaar publiceerde de jonge Einstein artikelen over de atoomhypothese, de speciale relativiteitstheorie en de lichtdeeltjes theorie op het foto-elektrisch effect. Voor zijn werk inzake het foto-elektrisch effect, waarbij fysici de dualiteit van golven en deeltjes inzagen,  verkreeg Einstein in 1921 de Nobelprijs voor Natuurkunde.
Vanaf 1920 was Einstein hoogleraar aan de Rijksuniversteit Leiden en verzorgde lezingen in de Verenigde Staten. In 1933 keerde Einstein terug naar Europa, maar omdat Adolf Hitler’s nazi-regime in Duitsland was verkozen, besliste Einstein om zes maanden in de lage landen te verblijven.

Op 5 maart 1933 kwam de vermaarde kosmoloog

met zijn tweede vrouw Elsa Koch, met de tram aan in de Belgische kustgemeente De Haan, waar hij zijn intrek nam in de dubbel villa “Savoyarde” in de shakespearelaan. Tijdens zijn verblijf in De Haan ontmoette Einstein de Belgische Koningin Elisabeth, de Belgische kosmoloog George Lemaitre alsook diverse kunstschilders waaronder James Ensor en Alfons Blomme. In de lente van 1933 kwamen Einstein’s stiefdochter Margot, zijn persoonlijke assistent Walther Mayer en zijn secretaresse Helen Dukas bij hen inwonen. Einstein hield dagelijkse wandelingen naar de dijk van De Haan en nam zijn pauzes op het terras van het Grand Hotel Belle Vue nabij het bekende tramstation.

Op 9 september 1933 verliet het echtpaar Einstein incognito

het pittoreske Belgische kuststadje richting Groot-Brittannië om vervolgens in oktober 1933 definitief naar de Verenigde Staten te vertrekken.
In de VSA werd Einstein als theoretisch natuurkundige verbonden aan het Institute for Advanced Study te Princeton – New Jersey, waarvan de Nederlandse Robbert Dijkgraaf directeur werd in 2012. Tijdens zijn verblijf in de VSA verkreeg Einstein twee telescopen; een 89 mm/150 mm refractor (1938), momenteel in het Chabot Science center in Oakland, en een 200 mm/1600 mm reflector, momenteel in het Meyerhoff Youth center in Jerusalem – Israel.

Albert Einstein wijdde het laatste decennium van zijn leven aan een unificatie theorie,

waarin hij zwaartekracht en elektromagnetisme trachtte te verenigen. Hij overleed te Princeton in april 1955.
Naast een populair media icoon, staat Einstein bekend als de geniale vader van de moderne kosmologie, wiens theoretische voorspellingen na zijn dood door praktische waarnemingen werden bevestigd.
De detectie van zwaartekrachtsgolven op 14 september 2015, door beide LIGO-detectoren (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) in Livingston – Louisiana en Hanford – Washington in de Verenigde Staten, bevestigden een belangrijke voorspelling van Einstein’s algemene relativiteitstheorie uit 1915 en openden een nieuw venster op de kosmos. Deze rimpelingen in de ruimtetijd werden veroorzaakt door twee samensmeltende zwarte gaten van 36 en 29 zonsmassa’s tot een nieuw snel roterend zwart gat.

(Tekst & foto: Philip Corneille)

In december 2006 werd dit bronzen beeld van Albert Einstein onthuld aan de Normandiëlaan. Het is van de hand van de Belgische kunstenaar Johny Werckbrouck.

Ook interessant

Ruimtetelescoop geeft inzicht in vroege fase van supernova-explosie

stipmedia

Nieuwe ruimtetelescoop onderzoekt de vorming van chemische elementen in de Melkweg

stipmedia

Astronomen detecteren sporen van een atmosfeer die bij grote inslag aan een planeet is ontrukt

stipmedia

Vulkanische ‘activiteit’ in zwarte gaten veroorzaakt monumentale bellen van honderdduizenden lichtjaren

stipmedia

Astronomen zien witte dwergster ‘aan’ en ‘uit’ gaan

stipmedia

Alleen aan ‘achterkant’ van Jupitermaan Europa is waterdamp aanwezig

stipmedia