Image default

Ringen dumpen chemische cocktail in atmosfeer Saturnus

Nieuw onderzoek, gebaseerd op de laatste meetgegevens van de Amerikaanse ruimtesonde Cassini, wijst erop dat de ringen van Saturnus een verrassende chemische complexiteit vertonen.
Ook blijkt dat de binnenste ring van de planeet – de D-ring – stofdeeltjes in de Saturnus-atmosfeer dumpt. Op die manier zou het koolstof- en zuurstofgehalte van die atmosfeer mettertijd kunnen veranderen (Science, 5 oktober).
Tot nu toe werd aangenomen dat de ring-deeltjes van Saturnus bijna geheel uit bevroren water bestaan.
Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Ze bevatten een ‘chemische cocktail’ van allerlei verbindingen zoals methaan, ammoniak, koolstofmonoxide, moleculaire stikstof en koolstofdioxide.

Volgens de onderzoekers wijst het tempo waarin de D-ring materiaal aan Saturnus overdraagt – 10.000 kilogram per seconde – erop dat de levensduur van deze ring tien keer korter is dan tot nu toe werd geschat.
Een bijkomend effect is dat de ring-deeltjes met hoge snelheden in de atmosfeer van Saturnus belanden. Hierdoor kan de hoge atmosfeer van de planeet opwarmen, waardoor zijn samenstelling verandert.
Cassini cirkelde vanaf 2004 dertien jaar lang om Saturnus, en heeft de planeet en zijn manen uitgebreid onderzocht.
Pas tegen het einde van de missie is de ruimtesonde ingezet voor het relatief riskante onderzoek van de binnenste ring en de atmosfeer van Saturnus. (EE)

Ook interessant

‘Geboorte’ van Mars duurde mogelijk langer dan gedacht

stipmedia

Baby-reuzenplaneet ontdekt ‘op steenworp afstand’ van de aarde

stipmedia

Recent ontdekte kosmische ‘radioflitser’ vertoont een vaste cyclus

stipmedia

Planetoïde Pallas is flink gedeukt

stipmedia

Solar Orbiter gaat de zon van dichtbij onderzoeken

stipmedia

Rood-blauw-rood: komeet 67P verschoot van kleur

stipmedia