Image default

Meeste koolstofrijke meteorieten bereiken het aardoppervlak niet omdat ze te broos zijn

De slechts ongeveer 900 meter grote planetoïde Ryugu, die momenteel de Japanse ruimtesonde Hayabusa2 op bezoek heeft, bestaat uit poreuzer en brozer materiaal dan tot nu toe werd aangenomen.
Tot die conclusie komt een groot onderzoeksteam op basis van metingen die een van de ‘hulpjes’ van Hayabusa2, de kleine Duits-Franse landingsmodule MASCOT, in oktober 2018 heeft gedaan (Nature Astronomy, 15 juli).
Bij eerder infraroodonderzoek met telescopen op aarde was de indruk ontstaan dat koolstofrijke planetoïden zoals Ryugu bedekt zijn met fijn oppervlaktemateriaal.
Maar de beelden die de Japanse ruimtesonde naar de aarde heeft gezonden hebben laten zien dat er op het oppervlak van Ryugu alleen relatief grote brokken gesteente te vinden zijn.
De gemeten thermische eigenschappen van deze brokken gesteente zijn alleen verklaarbaar als ze heel poreus zijn.
De onderzoekers trekken daaruit de conclusie dat het materiaal waaruit koolstofrijke planetoïden bestaan meer op dat van kometen lijkt dan op dat van de meer rotsachtige planetoïden.
Een en ander verklaart ook waarom op aarde maar zo weinig koolstofrijke meteorieten, brokstukken van koolstofrijke planetoïden, zijn aangetroffen, terwijl deze planetoïden toch heel talrijk zijn.
Het poreuze materiaal waaruit zij bestaan is blijkbaar dermate broos, dat het niet bestand is tegen een tocht door de aardse dampkring. (EE)

Ook interessant

Twijfel over ‘waterstofaandrijving’ van interstellaire planetoïde ‘Oumuamua

stipmedia

Astronomen ontdekken voor het eerst schijf rond ster in ander sterrenstelsel

stipmedia

Forse planeet ontdekt bij zeer lichte rode dwergster

stipmedia

Leeftijdsbepalingen van sterren vertonen vertonen systematische verschillen

stipmedia

Astronomen ontdekken zeldzaam stelsel van zes planeten in resonante omloopbanen

stipmedia

Steeds meer maantjes en families rond Jupiter en Saturnus

stipmedia