Image default

Overveen

Stichting Volkssterrenwacht Copernicus is in 1974 opgericht met het doel sterrenkunde en aanverwante wetenschappen te populariseren. Ooit begonnen in Haarlem-Noord, in 2004 is Copernicus verhuisd naar Overveen aan de rand van het duingebied.

De sterrenwacht is elke vrijdagavond van 20:00 tot 23:00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 13:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek, behalve in juni, juli en augustus.

De sterrenwacht beschikt over meerdere kijkers waaronder een 35-cm Schmidt-Cassegrain reflector, een 14-cm refractor en een H-alfa zonnetelescoop. Dit alles is opgesteld op een zware montering die in het hart staat van een ruime koepel van 6 meter doorsnede. De hoge kwaliteit van de telescopen maakt ze bij uitstek geschikt voor astrofotografie, daarom is er binnen de sterrenwacht een zeer enthousiaste werkgroep astrofotografie actief.

Op heldere dagen bekijkt u zelf, door een van onze telescopen in de koepel of met het blote oog, naar interessante hemellichamen. We leggen u uiteraard uit waar u naar kijkt: onze maan, een planeet, nevels, een sterrenhoop, een sterrenstelsel of onze zon. Als het niet helder is, geven we aan de hand van korte presentaties en filmpjes een algemene uitleg over een sterrenkundig onderwerp.

In de periode september – april nodigen we een expert uit om een lezing te geven over zijn of haar vakgebied. Deze spreker licht één of meerdere aspecten van de sterrenkunde, weerkunde en/of ruimtevaart toe en maakt deze voor een breder publiek begrijpelijk. Vanwege de grote belangstelling worden de lezingen gehouden bij het Bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” vlakbij de sterrenwacht.

Een van de activiteiten die we organiseren is de cursus Basiskennis Sterrenkunde. Deze start in september. Met deze cursus krijgt men een goed algemeen beeld van de sterrenkunde. De cursus is bedoeld voor een algemeen geïnteresseerd publiek en vereist geen bijzondere voorkennis.

We brengen graag onze liefde en enthousiasme voor sterrenkunde over aan kinderen en jongeren. We hebben daarom speciaal voor hen leuke en leerzame activiteiten. Regelmatig ontvangen wij ook groepen van basis- en middelbare scholen.

Op speciale avonden of dagen, zoals bijvoorbeeld de Landelijke Sterrenkijkdagen zijn we extra open. Op onze website en Facebook wordt dit dan ook gepubliceerd.
Daarnaast organiseren wij buiten de reguliere openingstijden op verzoek presentaties, kijkavonden en/of rondleidingen voor groepen.

Stichting Volkssterrenwacht Copernicus draait volledig op vrijwilligers. Zij zijn degenen die op de publieksavonden uitleg geven en de telescopen bedienen, de cursus verzorgen en de sterrenwacht onderhouden.  Wij zijn daarom altijd opzoek naar nieuwe vrijwilligers die hun passie voor sterrenkunde willen delen met het publiek.

Voor meer informatie over Copernicus kijk op onze website:

sterrenwachtcopernicus.nl
Of schrijf naar:
info@sterrenwachtcopernicus.nl

Ook interessant

Alkmaar

stipmedia

Almere

stipmedia

Amersfoort

stipmedia

Apeldoorn – Deventer – Zutphen

stipmedia

Arnhem

stipmedia

Assenede (België)

stipmedia