Image default

Amersfoort

Sterrenwacht Midden-Nederland Doelstelling.
Het populariseren van de weer- en sterrenkunde, de daaraan gerelateerde wetenschappen, en het mogelijk maken van de beoefening daarvan.
In de praktijk laten we u dan ook graag genieten van weer- en sterrekundige verschijnselen. Dit doen we o.a. door u zelf te laten kijken door onze grote telescoop naar bijvoorbeeld de maan, de zon of de planeten. Soms nemen we een ander redelijk bekend object in beeld, bijvoorbeeld in de winterperiode de Andromedanevel of de Orionnevel. En een andere keer kijken we naar een mooie dubbelster.

We hebben ook een tweetal dobson telescopen: gemakkelijk te bedienen telescopen die we buiten op het terrein kunnen opstellen. In de wintertijd kunt u eens in de maand bij ons ook terecht voor een lezing. De onderwerpen lopen uiteen van het weer, ruimtevaart, cosmologie of algemene sterrenkunde. Hou de lokale krant, deze site en onze Twitter account & Facebook pagina in de gaten want daar melden we tijdig wat er op stapel staat. En natuurlijk staan de lezingen in de Groene Agenda van het CNME.

Met het oog op de toekomst…

In de moderne wereld hebben kleine verenigingen een kleine impact door de komst van internet en de op internet aanwezige communities zoals fora. Dit is ook zo voor de amateur astronomie. Wij zien onze vereniging als een publieke faciliteit waar men de theoretische en praktische sterrenkunde kan beoefenen. In een tijd waarin wetenschap en techniek een steeds grotere rol speelt maar de kennis ervan nog nooit zo klein was denken wij dat onze sterrenwacht een enorm potentieel heeft en een kern kan worden voor de moderne maatschappij waar de aandacht steeds meer op het verrijken van begrip ligt.

Ons Verhaal

“Sterrenwacht Midden-Nederland” is op 1 maart 1987 opgericht als KNVWS Afdeling Amersfoort en heeft anno 2016 ongeveer 80 leden en een aantal donateurs. De sterrenwacht is gelegen in Park Schothorst te Amersfoort en het hart van Nederland. Het gebouw heeft in plaats van de bekende markante koepel een schuifdak maar is desondanks niet minder sterrenwacht! Sterker nog: wij zijn erg blij met ons schuifdak want dat heeft voordelen. De gehele hemel is te zien en een hele leuke bijkomstigheid is dat je vanuit de kijkerruimte lekker rond kan kijken, bijvoorbeeld met een verrekijker.

Ruimte
Het adres van de sterrenwacht is:
Schothorsterlaan 27A
3822 NA, Amersfoort
De ruimte is geschikt voor lezingen tot ~30 personen, workshops en cursussen voor 15 personen. In groepsverband kunnen er (met sta-tafels) zo’n 60 personen terecht. Onze sterrenwacht geeft ons de mogelijkheid lezingen aan te bieden en workshops te geven, onze kijkavonden te organiseren, experimentele natuurkunde te beoefenen en alle andere dingen die een liefhebber van sterrenkunde interessant zal vinden.

Voor lezingen kunnen wij terecht in Het Groene Huis, het gebouw waar het Amersfoorts Centrum voor Milieu- en Natuur Educatie zetelt.

Voor lezingen zult u dus doorgaans daar terecht kunnen op de Schothorsterlaan nummer 21.

Sterrenwacht Midden-Nederland
www.sterrenwacht-mn.nl
info@sterrenwacht-mn.nl

Ook interessant

Alkmaar

stipmedia

Almere

stipmedia

Apeldoorn – Deventer – Zutphen

stipmedia

Arnhem

stipmedia

Assenede (België)

stipmedia

Asten

stipmedia