Image default

Alkmaar

Er is een toenemende belangstelling voor sterrenkunde en weerkunde. De ontwikkelingen in deze wetenschappen zijn dan ook spectaculair. In enkele tientallen jaren is er meer gebeurd en ontdekt dan in vele eeuwen daarvoor. Kranten en televisie houden ons daarvan op de hoogte en wekken daarmee tegelijkertijd de belangstelling van velen. Metius biedt zijn leden de mogelijkheid die ontwikkelingen op de voet te volgen.

AWSV Metius

De Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging Metius, kortweg Metius, is opgericht in september 1945 en is vernoemd naar de wetenschapper Adriaan Metius (1571-1635). Deze Alkmaarse burgemeesterszoon, later hoogleraar in Franeker, hield zich o.a. bezig met wiskunde, landmeetkunde en astronomie. Zijn broer Jacob heeft -volgens Descartes- zelfs een telescoop uitgevonden: de “Hollandse kijker”. Metius is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, de KNVWS. Metius heeft thans ongeveer 120 leden.

Activiteiten

Binnen Metius bestaat de mogelijkheid om aan verschillende activiteiten deel te nemen. Maandelijks wordt er een Metiuslezing georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen gezamenlijk sterrenkundige of weerkundige waarnemingen doen. Hiertoe is onder andere een Afstand Bestuurbare Telescoop, een leenkijker beschikbaar. Ook bestaat de mogelijkheid om binnen werkgroepen sterrenkundige en/of weerkundige zaken uit te diepen. Metius organiseert regelmatig sterrenkundige cursussen en excursies naar observatoria, musea e.d. Alle activiteiten worden aangekondigd en verslagen in Metius Magazine, het verenigingsblad dat vier maal per jaar verschijnt. Meer informatie staat op de website www.metius.nl

De Metius leenkijker, beschikbaar voor leden

Celestron Nexstar 5SE telescoop

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezingen worden gehouden in een zaal van buurthuis “Thuis in Overdie”, Van Maerlantstraat 8 – 10, 1813 BH Alkmaar en vangen aan om 20.00 uur. Toegang Metius leden. Belangstellenden: toegang € 5,00.

De bijeenkomsten van de Werkgroep Weerkunde en Werkgroep Theoretische Sterrenkunde worden gehouden in een zaal van buurthuis Oud Overdie, Kortenaarkade 23, 1813 SV Alkmaar met aanvangstijd eveneens 20.00 uur. De bijeenkomsten van de werkgroepen zijn alleen toegankelijk voor leden van Metius.

Ook interessant

Almere

stipmedia

Amersfoort

stipmedia

Apeldoorn – Deventer – Zutphen

stipmedia

Arnhem

stipmedia

Assenede (België)

stipmedia

Asten

stipmedia