Image default

Enschede

Geschiedenis
De volkssterrenwacht ‘Coenraad ter Kuile’ werd opgericht in 1969. De sterrenwacht was een initiatief van de toenmalige directeur van het Natuurmuseum Enschede en een aantal leden van de afdeling Twente van de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Realisatie van de sterrenwacht was onder meer mogelijk door een schenking van de Enschedese Natuurhistorische Museumvereniging, die de kosten van de koepel op de waarnemingsruimte voor haar rekening nam. De koepel, met een diameter van ruim drie meter, werd vervaardigd door Werkspoor te Utrecht.

Naar een 35 cm doorsnede lens met brandpunt van 400 cm
In de waarnemingsruimte werd een lenzenkijker met een lensdiameter van 12 cm en een brandpunt van 165 cm opgesteld. Deze lenzenkijker stamde uit het begin van de 20e eeuw en was reeds in het bezit van het Natuurmuseum. De sterrenwacht was vanaf haar oprichting gevestigd op de zolderverdieping van het villagedeelte van het museumgebouw.
In de waarnemingsruimte is een nieuwe (spiegel)telescoop worden opgesteld met een doorsnede van 35 cm en een brandpunt van bijna 400 cm.

Lezingen, cursussen, excursies en kijkavonden
Sinds de opening in 1969 heeft de sterrenwacht tienduizenden bezoekers ontvangen. Men volgde er lezingen, cursussen, excursies en er waren wekelijkse kijkavonden in het winterseizoen. Na 38 jaar is de sterrenwacht verhuisd van het Natuurmuseum naar De Museumfabriek, voorheen TwentseWelle.
demuseumfabriek.nl

Ook interessant

Alkmaar

stipmedia

Almere

stipmedia

Amersfoort

stipmedia

Apeldoorn – Deventer – Zutphen

stipmedia

Arnhem

stipmedia

Assenede (België)

stipmedia