Image default

Wat je moet weten over de maan!

Als er geen wolken zijn, dan kun je onder normale omstandigheden de maan aan de hemel zien staan. De maan is een natuurlijke satelliet van de aarde en verhoudingsgewijs erg groot. De massa van de maan is 1/81 ten opzichte van de aarde en door dit beperkte verschil worden de aarde en de maan wel eens een dubbelplaneet genoemd. Wat moet je weten over de maan?

Afstand tot de aarde

Het wordt veelal aangenomen dat de aarde miljarden jaren geleden is ontstaan na een botsing van de aarde met een andere planeet. De maan draait om de aarde doordat het gemeenschappelijk zwaartepunt zich in de aarde bevindt. De afstand tot de aarde is gemiddeld zo’n 400 duizend kilometer en opvallend genoeg wordt de afstand tussen de aarde en de maan steeds iets groter, met zo’n 4 centimeter per jaar.

Mens op de maan

In 1969 stond er voor het eerst een mens op de maan. Dit was de Amerikaan Neil Armstrong. In totaal hebben tussen 1969 en 1972 twaalf mensen op de maan gestaan. Tien jaar voor de Amerikaanse ruimtemissies wisten de Russen een onbemand op de maan te krijgen. Na het Russische Loenaprogramma en het Amerikaanse Apollo-project zijn er nog talloze onbemande missies geweest. In 2005 kondigde Amerika aan om een permanent bewoonde maanbasis te realiseren en Japan zou een astronomisch observatorium op de achterkant van de maan willen bouwen.

Schijnen van de maan

Onze maan heeft iedere dag een andere vorm. Dit zijn de schijngestalten. Zo is er onder meer de nieuwe maan, de sikkelvormige/wassende maan, de vooruitspringende maan en de volle maan. Deze namen komen voort uit de wisselende zichtbaarheid van de maan. De weerkaatsing van het zonlicht wordt beperkt door positie van de aarde tussen de zon en de maan. De volle maan, een maanverduistering en zeker een bloedmaan zijn beperkt waarneembaar en dat maakt het voor veel mensen een mooi moment om aandachtiger naar de maan te kijken.

De maan overdag

Grappig is dat je de maan ook overdag aan de hemel kunt zien staan. Dit gebeurt doordat de maan en de zon bij elkaar komen te staan. Dit zijn de momenten waarop de maan aan de andere kant van de aarde niet of beperkter zichtbaar is. Daarbij is het ook zo dat je de maan ’s nachts ook niet altijd kunt zien. De maan is slechts voor de helft van het jaar zichtbaar (bij een onbewolkte nacht). En de maan zorgt ook voor een nog groter spektakel: een zeldzame zonsverduistering.

Meer astro-feitjes en weetjes?

Er valt uiteraard nog veel meer te vertellen over de maan en de impact op de nacht. Houd daarom de Wat je moet weten over-artikelen goed in de gaten voor nog meer opvallende details!

Ook interessant

Venus verliest koolstof- en zuurstof-ionen

stipmedia

‘Vervuilende’ activiteit van sterrenstelsel NGC 4383 in beeld gebracht

stipmedia

Ruimtesonde Voyager 1 stuurt weer begrijpelijke informatie naar de aarde

stipmedia

De eerste glimp van de Grote Noord-Amerikaanse Eclips

stipmedia

Heeft bruine dwerg W1935 een actieve maan?

stipmedia

Hubble spoort honderden kleine planetoïden op

stipmedia