Image default

Sterrenstof’ lijkt deels afkomstig van zonachtige sterren

Onderzoek van de planetaire nevel K4-47 heeft meer inzicht gegeven in de oorsprong van ‘sterrenstof’ , het vaste materiaal waaruit zowat alles in en op de aarde bestaat. Doorgaans wordt aangenomen al dat dit materiaal is gegenereerd bij explosieve verschijnselen zoals nova’s en supernova’.
Maar het lijkt er nu op dat ook zonachtige sterren een steentje kunnen bijdragen (Nature, 20 december). Planetaire nevels zijn gasnevels die ontstaan wanneer een zonachtige ster aan het einde van haar bestaan haar buitenste lagen afstoot.
Het onderzoek van K4-47 heeft nu laten zien dat deze nevel zeer rijk is aan zeldzame isotopen van koolstof, zuurstof en stikstof, rijker zelfs dan onze zon. Voor de vorming van deze isotopen zijn temperaturen vereist van meer dan 100 miljoen graden Celsius.

Vandaar ook dat wetenschappers hun oorsprong bij zeer hevige explosies zochten.
Dat ze nu ook in het restant van een niet-geëxplodeerde ster zijn aangetroffen kwam dus als een verrassing.
Een mogelijke verklaring is dat de betreffende ster tegen het eind een zogeheten heliumflits heeft ondergaan, een kortstondige fase waarin in de buitenlagen van de ster helium tot zwaardere elementen is gefuseerd.
Er zijn ook andere verklaringen denkbaar, maar hoe dan ook: het lijkt erop dat ook sterren zoals onze zon belangrijke producenten (kunnen) zijn van de isotopen koolstof-13, stikstof-15 en zuurstof-17.
De vaste deeltjes waarin deze isotopen worden aangetroffen, zoals in interstellair gas en meteorieten, zijn dus niet allemaal afkomstig van nova’s en supernova’s, zoals doorgaans wordt aangenomen. (EE)

Ook interessant

Ruimtesonde Hayabusa2 aangekomen bij planetoïde Ryugu

stipmedia

Ster S2 houdt zich aan het boekje van Einstein

stipmedia

Röntgencamera NICER tast de hemel af

stipmedia

Waar is het methaan op Mars gebleven?

stipmedia

Landing van ‘mini-robots’ op planetoïde is geslaagd

stipmedia

Japans ruimteagentschap toont beelden van verse krater op planetoïde Ryugu

stipmedia