Image default

Sommige quasars zijn rood omdat ze (tijdelijk) door stof omgeven zijn

Quasars zijn de extreem heldere kernen van verre sterrenstelsels. Onderzoek door astronomen van Durham University (VK) wijst erop dat deze objecten een korte overgangsfase meemaken tijdens welke hun felle schijnsel enigszins gedimd is (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 7 augustus).
Quasars ontlenen hun energie aan het superzware zwarte gat in hun centrum.
Ze stralen duizenden keren feller dan complete sterrenstelsels zoals onze Melkweg en zijn veelal blauw van kleur.
Een aanzienlijk aantal quasars vertoont echter juist een rode tint, wat erop wijst dat hun licht wordt gedimd door enorme wolken van gas en stof. De meest gangbare theorie voor deze rode quasars stelt dat het in feite blauwe quasars zijn die we enigszins van opzij zien.
De Britse astronomen komen nu met een andere verklaring: zij menen dat rode quasars het gevolg zijn van een korte, maar hevige levensfase waarbij het centrale zwarte gat een grote hoeveelheid energie in de omringende wolken van gas en stof pompt.
Deze injectie van energie blaast het gas en stof uiteindelijk weg, waardoor de eigenlijke blauwe quasar zichtbaar wordt.
De theorie wordt ondersteund door waarnemingen met radiotelescopen.
Deze laten zien dat de zwarte gaten in de centra van rode quasars meer radiostraling produceren dan die in blauwe quasars.
De ‘schoonveegfase’ heeft niet alleen gevolgen voor de kleur van de quasar, maar ook voor het omringende sterrenstelsel.
Het actieve zwarte gat blaast immers het gas weg dat anders voor de vorming van nieuwe sterren zou worden gebruikt. (EE)

Ook interessant

Diep grondwater en brede rivieren op Mars

stipmedia

De enorme gasreuzen Jupiter en Saturnus

stipmedia

Nederlands-Japans sterrenkundig instrument meet 49 tinten ver-infrarood

stipmedia

Mars Reconnaissance Orbiter wordt voorbereid op zijn oude dag

stipmedia

Helderheid van ijsdwerg Ultima Thule is merkwaardig constant

stipmedia

Niet alle water op aarde is van planetoïden afkomstig

stipmedia