Image default

NOMAD’s eerste indrukwekkende resultaten

Op 10 april 2019 werden in het prestigieuze tijdschrift Nature de eerste resultaten van het NOMAD-instrument aan boord van de ExoMars-satelliet Trace Gas Orbiter (TGO) gepubliceerd.
Dit instrument, ontwikkeld door het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA), startte een jaar geleden zijn wetenschappelijke verkenning van de Marsatmosfeer.
Twee van de opvallendste wetenschappelijke feiten die sindsdien naar boven kwamen zijn enerzijds een verrassend gebrek aan methaan en anderzijds nieuw bewijs voor de impact van de recente stofstorm op Mars op het water in de atmosfeer, met inbegrip van de allereerste verticale metingen van halfzwaar water in de Marsdampkring.
De TGO en zijn Belgische bijdrage NOMAD (Nadir and Occultation for MArs Discovery, een spectrometer met drie verschillende kanalen (SO, LNO en UVIS) voor metingen in het infrarood en ultraviolet) meten de atmosferische samenstelling van Mars met ongekende nauwkeurigheid en zijn daar tot nu toe wonderwel in geslaagd.
De TGO-satelliet is het product van een samenwerking tussen de Europese en Russische ruimtevaartagentschappen ESA en Roscosmos.
Na een reis van zeven maanden kwam de satelliet in oktober 2016 in een baan rond de rode planeet.
Hierna volgde meer dan een jaar van baancorrecties en aerobraking, een techniek waarbij van de wrijving met de hoge atmosfeer gebruik gemaakt wordt om de satelliet af te remmen en zo in een minder elliptische baan te brengen.
TGO bereikte uiteindelijk in april 2018 zijn definitieve cirkelvormige baan op 400 km boven het oppervlak van Mars.
Lees het hele artikel in Zenit september Door: Ann Carine Vandaele en Karolien Lefever (Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie, Ukkel)

Ook interessant

Aarde heeft er (tijdelijk) een maantje bij

stipmedia

Straling vastleggen in de nevelkamer

stipmedia

Bevingen bewijzen dat Mars geologisch actief is

stipmedia

Robotarm moet ‘mol’ van Marslander de grond in duwen

stipmedia

Astronomen brengen jonge protoplanetaire schijven in beeld

stipmedia

Nabije exoplaneet opgespoord met radiotelescoop LOFAR

stipmedia