De Hubble-ruimtetelescoop, die in april zijn 35ste verjaardag viert, heeft een indrukwekkende foto gemaakt van het sterrenstelsel UGC 2885.
Dit spiraalstelsel behoort de grootste in het nabije heelal: het is 2,5 keer zo omvangrijk als onze Melkweg en bevat tien keer zoveel sterren.
UGC 2885 is een rustig sterrenstelsel dat in een gezapig tempo nieuwe sterren produceert.
Dat wijst erop dat hij niet veel gas aan naburige kleinere stelsels onttrekt.
Hierdoor vertoont ook het superzware zwarte gat in zijn kern geen activiteit.
De Hubble-foto is gemaakt in het kader van onderzoek dat is uitgevoerd door de Nederlandse astronoom Benne Holwerda van de universiteit van Louisville, Kentucky. Holwerda heeft UGC 2885 de bijnaam ‘Rubins stelsel’ gegeven, een eerbetoon aan de in 2016 overleden Amerikaanse astronoom Vera Rubin.
Rubin heeft in de jaren 80 van de vorige eeuw de (differentiële) rotatie van het stelsel gemeten en op die manier aangetoond dat UGC 2885, net als de meeste andere sterrenstelsels, veel donkere materie bevat.
Waarom UGC 2885 zo monsterachtig groot is geworden, is onduidelijk.
Zijn tamelijk geïsoleerde ligging in het heelal zou erop kunnen wijzen dat hij in de loop van de tijd alle kleinere sterrenstelsels in zijn omgeving heeft opgeslokt. (EE) (Image credit NASA, ESA, and B. Holwerda (University of Louisville)
