Image default

Er zijn 40 miljard miljard zwarte gaten in het heelal

Met behulp van een nieuwe rekenkundige aanpak hebben onderzoekers van de Scuola Internazionale Superiore di Studi Avanzati (SISSA) in Trieste, Italië, een schatting gemaakt van het aantal zwarte gaten in waarneembare heelal.
Ze komen uit ongeveer 40 triljoen oftewel 40 miljard miljard, een 4 met 19 nullen erachter.
Tezamen nemen al deze zwarte gaten ongeveer één procent van alle (baryonische) massa in het heelal voor hun rekening (The Astrophysical Journal).
Voor hun onderzoek hebben de astronomen de demografie van zwarte gaten met een stellaire massa in kaart gebracht.
Dat zijn zwarte gaten met massa’s tot enkele honderden zonsmassa’s die zijn ontstaan uit zware sterren die aan het einde van hun bestaan als supernova zijn ontploft.
Het uitgangspunt was een geavanceerd computermodel dat de evolutie van de sterren en dubbelsterren in sterrenstelsels doorrekent.
Cruciale factoren daarbij zijn de snelheid van het stervormingsproces, de hoeveelheid massa die in sterren wordt omgezet en het ‘metaalgehalte’ (de hoeveelheid elementen zwaarder dan helium) van het interstellaire medium.
De schatting van het aantal zwarte gaten in het waarneembare heelal is niet de enige kwestie die de astronomen hebben onderzocht. In samenwerking met collega’s van de Universiteit van Padua hebben zij ook in kaart gebracht op welke manieren zwarte gaten van verschillende massa’s ontstaan.
Hun conclusie is dat de allerzwaarste stellaire zwarte gaten voornamelijk het resultaat zijn van dynamische gebeurtenissen in dichtbevolkte sterrenhopen, die tot de vorming van om elkaar wentelende, en uiteindelijk samensmeltende zwarte gaten leiden. (EE)
(Image Credit: Caltech)

Ook interessant

Zwaartekrachtonderzoek geeft een kijkje in het binnenste van Mars

stipmedia

Ruimtetelescoop Webb brengt stervorming in buitengebied Melkweg in beeld

stipmedia

Astronomen brengen borrelend oppervlak van rode reuzenster in beeld

stipmedia

Ruimtesonde Juno ontdekt nieuwe vulkaan op Io

stipmedia

Voyager 1-team brengt reparatie op afstand tot goed einde

stipmedia

Dwergplaneet Ceres lijkt toch gewoon op haar huidige plek te zijn ontstaan

stipmedia