Image default

Welke objecten zijn er in de Melkweg?

Net als in ons zonnestelsel zijn er heel wat objecten te vinden in de Melkweg. Zo zijn er de miljarden sterren, de nodige planeten en allerlei andere objecten. Welke objecten vallen er zoal te onderscheiden?

Misschien wel 200 miljard sterren

Er zouden mogelijk 200 miljard sterren rondzweven in de Melkweg. Van die 200 miljard sterren zouden zich zo’n 50 miljard sterren zich bevinden in de centrale verdikking. Er zijn uiteraard oude en nieuwe sterren. Veel oudere sterren zouden zich meer richting het centrum bevinden, waardoor juist meer naar buiten de jonge sterren te vinden zijn. Ons zonnestelsel bevindt zich richting de buitenkant van de Melkweg.

Stuk minder planeten

Niet alle sterren hebben planeten, zoals onze zon dat wel heeft. Er zouden zo’n 10 miljard planeten zijn binnen de Melkweg. Uiteraard weten we niet exact hoe die planeten eruit zien en of er leven op die planeten is. Er zijn slechts een handjevol aardse planeten ontdekt buiten het zonnestelsel. Veelal worden de veel grotere gasreuzen gezien.

Stoffen en gassen

Naast de meer vaste materie in de Melkweg zijn er ook heel wat stoffen en gassen aanwezig. Deze zorgen ervoor dat we niet alles kunnen zien, zeker niet richting het midden van de Melkweg. De stoffen en gassen zorgen ervoor dat niet bewezen kan worden wat het centrum van de Melkweg nu eigenlijk is. Velen vermoeden dat er een enorm zwart gat is, welke zorgt mogelijk voor de enorme zwaartekracht die de Melkweg nodig heeft om bij elkaar te blijven.

Overige aanwezige materie

Naast vele soorten sterren, planeten en stoffen en gassen is er meer in de Melkweg. Zo zijn er flink wat nevels te ontdekken. Dit zijn gaswolken die ook al hierboven zijn beschreven. Opvallend zijn de Planetaire nevels. Dit zijn wolken van gas rondom een oude, hete ster. Deze nevel is door de ster uitgespuugd. Net als bij veel andere nevels worden planetaire nevels vaak opgelicht. Daarnaast zijn er ook nog zeldzamere supernova restanten. Dit zijn gaswolken die ontstaan zijn door het ontploffen van een ster in een supernova.

Ook interessant

Ruimtesonde Juno heeft detailrijke opnamen gemaakt van Jupitermaan Europa

stipmedia

ESA en NASA bundelen krachten om Europese ‘rover’ op Mars te laten landen

stipmedia

Planeet ter grootte van de aarde ontdekt bij nabije, koele dwergster

stipmedia

Aandrijving van Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo levert te weinig vermogen

stipmedia

‘Kosmische vlinder’ blijkt een enorme planetenfabriek te zijn

stipmedia

Drie zeer oude sterren ontdekt in de halo van ons Melkwegstelsel

stipmedia