Image default

Webb-ruimtetelescoop gaat mogelijk langer mee dan gedacht

Na de succesvolle lancering op 25 december jl. en twee koerscorrecties, heeft NASA’s vluchtleiding de exacte baan van de Webb-ruimtetelescoop geanalyseerd.
Daarbij is vastgesteld dat Webb straks genoeg brandstof overhoudt om meer dan tien jaar in zijn uiteindelijke omloopbaan te blijven.
Vooraf was ingeschat dat de missie minstens vijf jaar zou duren.
De brandstof aan boord van Webb is niet alleen nodig voor koerscorrecties en het in een baan brengen van de ruimtetelescoop om het lagrangepunt L2 (een gravitationeel evenwichtspunt op anderhalf miljoen kilometer van de aarde).
Hij is straks ook nodig om de ruimtetelescoop steeds de goede kant op te laten wijzen.
De ‘extra’ brandstof is voor een belangrijk deel te danken aan de nauwkeurigheid waarmee de Europese Ariane 5-raket de Webb-telescoop de ruimte in heeft gebracht.
Of deze brandstof straks ook daadwerkelijk moet worden aangesproken, hangt er natuurlijk vanaf of de ruimtetelescoop naar behoren functioneert en blijft functioneren.
Ook is inmiddels de eerste stap gezet die nodig is om de hoofdspiegel van Webb te kunnen uitvouwen en zijn meetinstrumenten straks voldoende te laten afkoelen.
De ruim één meter lange schacht die verbinding vormt tussen de twee helften van de ruimtetelescoop, het deel met de hoofdspiegel en de meetinstrumenten en het deel met de elektronica en de stuurraketten, is woensdag (29 december) met goed gevolg uitgeschoven. (EE)
(Image Credit: Artist Impression Northrop Grumman)

Ook interessant

Astronomen ontdekken exoplaneet met merkwaardige omloopbaan

stipmedia

Tientallen verborgen neutronensterren ontdekt

stipmedia

Ruimtetelescoop Gaia getroffen door micrometeoroïde en zonnestorm

stipmedia

Nieuwe analyse geeft meer inzicht in de zeeën op Saturnusmaan Titan

stipmedia

Naderende herfstkomeet lijkt toch niet uit elkaar te vallen

stipmedia

Verzengende stormen waargenomen op nabije bruine dwergen

stipmedia