Image default

Webb-ruimtetelescoop gaat mogelijk langer mee dan gedacht

Na de succesvolle lancering op 25 december jl. en twee koerscorrecties, heeft NASA’s vluchtleiding de exacte baan van de Webb-ruimtetelescoop geanalyseerd.
Daarbij is vastgesteld dat Webb straks genoeg brandstof overhoudt om meer dan tien jaar in zijn uiteindelijke omloopbaan te blijven.
Vooraf was ingeschat dat de missie minstens vijf jaar zou duren.
De brandstof aan boord van Webb is niet alleen nodig voor koerscorrecties en het in een baan brengen van de ruimtetelescoop om het lagrangepunt L2 (een gravitationeel evenwichtspunt op anderhalf miljoen kilometer van de aarde).
Hij is straks ook nodig om de ruimtetelescoop steeds de goede kant op te laten wijzen.
De ‘extra’ brandstof is voor een belangrijk deel te danken aan de nauwkeurigheid waarmee de Europese Ariane 5-raket de Webb-telescoop de ruimte in heeft gebracht.
Of deze brandstof straks ook daadwerkelijk moet worden aangesproken, hangt er natuurlijk vanaf of de ruimtetelescoop naar behoren functioneert en blijft functioneren.
Ook is inmiddels de eerste stap gezet die nodig is om de hoofdspiegel van Webb te kunnen uitvouwen en zijn meetinstrumenten straks voldoende te laten afkoelen.
De ruim één meter lange schacht die verbinding vormt tussen de twee helften van de ruimtetelescoop, het deel met de hoofdspiegel en de meetinstrumenten en het deel met de elektronica en de stuurraketten, is woensdag (29 december) met goed gevolg uitgeschoven. (EE)
(Image Credit: Artist Impression Northrop Grumman)

Ook interessant

Ruimtesonde Juno heeft detailrijke opnamen gemaakt van Jupitermaan Europa

stipmedia

ESA en NASA bundelen krachten om Europese ‘rover’ op Mars te laten landen

stipmedia

Planeet ter grootte van de aarde ontdekt bij nabije, koele dwergster

stipmedia

Aandrijving van Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo levert te weinig vermogen

stipmedia

‘Kosmische vlinder’ blijkt een enorme planetenfabriek te zijn

stipmedia

Drie zeer oude sterren ontdekt in de halo van ons Melkwegstelsel

stipmedia