Image default

Sondeerraketten nemen nabije sterren onder de loep

Het Amerikaanse ruimteagentschap NASA staat op het punt om, vanuit het Arnhem Space Center in Australië, twee twaalf meter lange sondeerraketten te lanceren waarmee de dubbelster Alfa Centauri A en B onderzocht zal worden.
Doel van de missies is om meer inzicht te krijgen in de manier waarop sterlicht planeetatmosferen beïnvloedt.
De sondeerraketten, SISTINE en DEUCE, zijn voorzien van apparatuur waarmee extreem- en ver-ultraviolette straling kan worden gedetecteerd.
Ultraviolette straling is energierijker dan zichtbaar licht en niet waarneembaar voor het menselijk oog. In kleine hoeveelheden kan deze uv-straling de vorming van moleculen stimuleren die nodig zijn voor het ontstaan van leven.
Maar teveel uv-straling is schadelijk voor een atmosfeer en kan een planeet onleefbaar maken. Vermoed wordt dat de ultraviolette straling van onze zon eraan heeft bijgedragen dat de planeet Mars zijn atmosfeer grotendeels is kwijtgeraakt.
Om te onderzoeken hoe kwetsbaar andere planetenstelsels voor de uv-straling van hun centrale ster zijn, moeten astronomen weten hoeveel van deze straling de verschillende soorten sterren uitzenden.
Tot nu toe is daar weinig over bekend, omdat de meeste uv-straling van verre sterren wordt geabsorbeerd door stof en gas in de ruimte.
Vandaar dat astronomen van de Universiteit van Colorado (Boulder, VS) de nabije dubbelster Alfa Centauri als onderzoeksobject hebben gekozen. Omdat uv-straling ook grotendeels wordt tegengehouden door de aardatmosfeer, moet hun meetapparatuur naar een hoogte van 300 kilometer worden getild.
Na afloop van de korte vlucht keren de sondeerraketten aan parachutes terug naar de aarde. De lanceringen van SISTINE en DEUCE staan gepland voor 4 en 12 juli. (EE)
(Image Credit: NASA/ESA/Hubble)

Ook interessant

Sterrenstelsels zijn veel groter dan gedacht

stipmedia

Ruimtesondes laten zien hoe zonnewind een magnetisch duwtje krijgt

stipmedia

Meer fosfine gedetecteerd in de atmosfeer van Venus

stipmedia

Ruimtesonde New Horizons meet hoeveel zichtbaar licht het heelal genereert

stipmedia

Meeste Marsmeteorieten zijn afkomstig van slechts vijf inslagkraters

stipmedia

Problemen met ionenmotor vertragen aankomst BepiColombo bij Mercurius tot november 2026

stipmedia