Image default

Sommige ‘lavastromen’ op Mars waren mogelijk modderstromen

Nieuw onderzoek wijst erop dat geologische structuren op de planeet Mars die aan vroegere lavastromen zijn toegeschreven een andere oorzaak kunnen hebben.
Niet lava, maar opwellende modder zou achter hun ontstaan zitten.
De onderzoekers baseren hun conclusie op laboratoriumsimulaties (Nature Geoscience).
In de ‘Marskamer’ van de Britse Open Universiteit hebben de wetenschappers de lage oppervlaktetemperatuur (-20°C) en geringe atmosferische druk op Mars nagebootst.
Daarbij is vastgesteld dat stromende modder zich op Mars heel anders gedraagt dan op aarde, doordat zich een ijskorst op de modder vormt.
Onder de omstandigheden op Mars gedragen modderstromen zich daardoor ongeveer net zo als de zogeheten pahoehoe-lava op Hawaï en IJsland, die bij afkoeling ook een korst vormt.
Onder aardse omstandigheden doet modder dat niet, ook niet bij zeer lage temperaturen.
De onderzoekers suggereren dat dit ’moddervulkanisme’, waarbij modder vanuit de ondergrond naar boven wordt geperst en zich vulkaanachtige heuvels vormden, niet alleen optrad op Mars, maar ook op andere hemellichamen van ons zonnestelsel is voorgekomen.
Zo zou zich onder de ijskorst van de dwergplaneet Ceres een ‘oceaan’ van modderwater kunnen bevinden, die vergelijkbare ‘moddererupties’ produceert. (EE) (Photo CREDIT: ESA/DLR/FU BERLIN (G. NEUKUM), CC BY-SA 3.0 IGO

Ook interessant

Voor het eerst neutrino’s gedetecteerd van de CNO-cyclus in de zon

stipmedia

Planeetvormende schijven groeien langer door dan gedacht

stipmedia

Grote inslag veroorzaakte ‘megavloed’ op Mars

stipmedia

Chinese maanmissie gelanceerd

stipmedia

Het raadsel van de ‘Blauwe Ringnevel’ lijkt opgelost

stipmedia

De grote Arecibo-radioschotel wordt gesloopt

stipmedia