Image default

Oude Hubble-gegevens bevestigen het bestaan van een tweede planeet bij Proxima Centauri

De Amerikaanse astronoom Fritz Benedict heeft met behulp van 25 jaar oude gegevens van de Hubble-ruimtetelescoop kunnen bevestigen dat de ster Proxima Centauri minstens twee planeten heeft.
Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt tijdens de virtuele halfjaarlijkse bijeenkomst van de American Astronomical Society.
Proxima Centauri, de meest nabije buurster van de zon, is sinds 2016 geregeld in het nieuws.
In genoemd jaar werd de eerste planeet van deze ster ontdekt: Proxima Centauri b.
Maar meer recent heeft een team onder leiding van de Italiaanse astronoom Mario Damasso aangekondigd dat er mogelijk nóg een planeet om Proxima draait, met een omlooptijd van 1907 dagen.
Het bestaan van deze planeet kon tot nu toe echter niet worden bevestigd.
Benedict heeft nu nog eens goed gekeken naar gegevens die in de jaren 90 van de afgelopen eeuw zijn verzameld met de Fine Guidance Sensors (FGS) van de Hubble-ruimtetelescoop.
Deze sensoren hebben primair tot doel om de telescoop nauwkeurig te richten, maar ze kunnen ook worden gebruikt om de posities en bewegingen van sterren te meten.
Benedict gebruikte de FGS-sensoren om te onderzoeken of Proxima tijdens zijn beweging langs de hemel kleine schommelingen vertoonde – een teken dat er een of meer planeten om de ster draaien.
Samen met zijn onderzoekspartner Barbara MacArthur onderzocht Benedict de Hubble-data destijds op mogelijke schommelingen ten gevolge van planeten met omlooptijden tot 1000 aardse dagen.
Dat leverde echter niets op.
Toen duidelijk werd dat er mogelijk een planeet met een nog aanzienlijk langere omlooptijd om Proxima draait, heeft Benedict de oude gegevens nogmaals geanalyseerd.
En daarbij ontdekte hij inderdaad een planeet met een omlooptijd van 1907 dagen – precies de door Damasso bepaalde waarde. Daarmee is er een onafhankelijke bevestiging gevonden voor het bestaan van planeet Proxima Centauri c.
Door zijn gegevens te combineren met die van Damasso en een andere onderzoeksgroep, heeft Benedict ook een schatting kunnen maken van de massa van Proxima Centauri c.
Deze blijkt ongeveer zeven maal groot te zijn als die van onze aarde. (EE)(Image credit: ESA/Hubble, CC BY 4.0)

Ook interessant

Ruimtetelescoop Euclid ziet weer scherp

stipmedia

Binnenkort staat er (tijdelijk) een ‘nieuwe’ ster aan de hemel

stipmedia

IJskorst van Jupitermaan Europa is dikker dan gedacht

stipmedia

Ruwweg één op de tien ‘tweelingsterren’ consumeert planetair materiaal

stipmedia

Bijzonder oude ster ontdekt in Grote Magelhaense Wolk

stipmedia

Ruimtetelescoop Euclid moet ‘ont-ijst’ worden

stipmedia