Image default

Organische moleculen in Marsmeteoriet zijn niet biologisch van oorsprong

De organische moleculen die zijn aangetroffen in een meteoriet die van Mars naar de aarde werd geslingerd zijn ontstaan door interacties tussen water en gesteenten, die ongeveer 4 miljard jaar geleden op de rode planeet plaatsvonden.
Dat blijkt uit een nieuwe analyse onder leiding van Andrew Steele van het Carnegie Institution for Science (Science).
De meteoriet, die bekendstaat als Allan Hills (ALH) 84001, werd in 1984 op Antarctica ontdekt en is een van de oudst bekende brokstukken van Mars die op aarde zijn neergeploft.

Organische moleculen in Marsmeteoriet
(Image Credit: NASA/JSC)

De Marsmeteoriet werd in 1996 wereldberoemd toen een team van wetenschappers microscopisch kleine overblijfselen van bacteriën in het brok gesteente ontdekt meende te hebben.
Deze opmerkelijke constatering was van meet af aan zeer controversieel, maar de discussie over AH84001 is eigenlijk nooit helemaal verstomd.
De meeste wetenschappers zijn het er echter over eens dat de organische koolstof in de meteoriet van niet-biologische oorsprong is.
Steele en zijn collega’s hebben nu geavanceerde technieken ingezet om de oorsprong van de organische moleculen in de befaamde Marsmeteoriet te achterhalen.
Daarbij vonden ze bewijs dat de steen twee bekende geochemische processen heeft ondergaan.
Het ene proces, serpentinisatie genaamd, vindt plaats wanneer ijzer- of magnesiumrijke stollingsgesteenten chemische reacties aangaan met circulerend water.
Daarbij verandert hun mineralogie en komt waterstof vrij.
Het andere proces, dat carbonisatie wordt genoemd, betreft de interactie tussen gesteenten en licht zuur water dat opgeloste kooldioxide bevat, en resulteert in de vorming van carbonaatmineralen.
Het is onduidelijk of deze processen gelijktijdig of na elkaar op gang kwamen, maar uit de gegevens blijkt wel dat de interactie tussen water en gesteente niet lang heeft geduurd. Ook is duidelijk dat de reacties organisch materiaal voortbrachten door de reductie van kooldioxide.
De mineralogische kenmerken van AH84001 zijn zeldzaam voor een oude Marsmeteoriet als deze.
Maar ook in andere, jongere Marsgesteenten zijn organische moleculen aangetroffen.
Volgens Steele wijst dat erop dat de niet-biologische aanmaak van organische moleculen door de hele geschiedenis van Mars heen van betekenis is geweest.
‘Het enige dat nodig is voor dit soort organische synthese is dat pekel met opgeloste kooldioxide door stollingsgesteenten sijpelt,’ aldus Steele. (EE)
(Image Credit: NASA/JSC)

Ook interessant

Puin in meteorenzwerm is minder bedreigend dan gedacht

stipmedia

Kosmische rariteit: een draaiend schijfstelsel op recordafstand

stipmedia

Is Ceres een voormalige oceaanwereld?

stipmedia

IJzige Centaur 29P stoot bundels van vluchtige gassen uit

stipmedia

ESO-telescoop maakt detailrijke infraroodkaart van de Melkweg

stipmedia

Nu dan écht een planeet ontdekt bij de nabije ster van Barnard

stipmedia