Image default

Natuurlijke ‘batterijwerking’ kan organische stoffen op Mars hebben gevormd

De organische koolstof op Mars kan afkomstig zijn van een reeks elektrochemische reacties tussen zout water en vulkanische mineralen.
Dat is de conclusie van nieuw onderzoek van drie Marsmeteorieten waarvan de resultaten vandaag in Science Advances zijn gepubliceerd.
Het onderzoek van de drie brokstukken van Mars, die op verschillende momenten op aarde zijn beland, toont aan dat de samenstelling van de daarin aanwezige organische koolstof opmerkelijke overeenkomsten vertoont met die van organische verbindingen die door de Marsverkenner Curiosity zijn gedetecteerd.
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de organische koolstof in Marsmeteorieten inderdaad afkomstig is van de rode planeet, en niet door aardse verontreinigingen is veroorzaakt.
Ook is duidelijk dat deze koolstof niet van biologische oorsprong is.

Bij het nieuwe onderzoek hebben wetenschappers zich dan ook gebogen over niet-biologische processen die tot de vorming van organische verbindingen kunnen leiden.
Met behulp van geavanceerde microscopie en spectroscopie zijn ze te tot conclusie gekomen dat de verbindingen waarschijnlijk zijn ontstaan door elektrochemische corrosie van mineralen in Marsgesteenten onder invloed van pekelwater.
Simpel gezegd zou die natte, zoutrijke omgeving elektrische stroompjes kunnen opwekken, net als een batterij.
Onder invloed van zulke stroompjes kunnen allerlei reacties optreden.
Hetzelfde effect zou overigens ook een rol kunnen spelen in de ondergrondse oceanen van de Jupitermaan Europa en de Saturnusmaan Enceladus. (EE)

Ook interessant

Niet alle water op aarde is van planetoïden afkomstig

stipmedia

Achttien kleine exoplaneten ontdekt

stipmedia

Nagloeien van gammaflits verklaard

stipmedia

Bolhoop Omega Centauri laat een spoor van sterren achter

stipmedia

Verschillen tussen middelgrote Saturnusmanen zijn deels verklaarbaar

stipmedia

Gravitationele krachten in protoplanetaire schijven brengen superaardes dichter bij hun ster

stipmedia
Hide Related Posts