Image default

Laatste Cassini-waarnemingen maken ringenstelsel Saturnus alleen maar onbegrijpelijker

In een artikel dat deze week in Science is gepubliceerd doen wetenschappers verslag van de waarnemingen van de ringen van Saturnus die ruimtesonde Cassini tegen het einde van zijn missie van heel dichtbij heeft gedaan.
Op de beelden vallen allerlei texturen en patronen op, uiteenlopend van klonteringen tot ‘strohalmen’. Over hun ontstaan bestaat nog veel onduidelijkheid, maar wel is meer inzicht verkregen over de variaties in chemie en temperatuur binnen het ringenstelsel.
Een van de ontdekkingen is die van een reeks strepen in de zogeheten F-ring, die dezelfde lengte en oriëntatie hebben. Volgens de wetenschappers zijn deze strepen ontstaan door een groep objecten die gelijktijdig in de ring zijn ingeslagen. Dat bewijst dat de ring wordt bestookt met materiaal dat om Saturnus zelf draait en niet door kometenpuin dat van verder weg komt.
Hoewel de recente Cassini-beelden scherper zijn dan ooit, hebben ze het raadsel van de fijnstructuur van het ringenstelsel allen maar vergroot.
Op sommige plaatsen is het ringmateriaal verdeeld in scherp begrensde banden, terwijl het elders om nog onduidelijke redenen klonteriger is.
Merkwaardig is ook dat de buitenste delen van de A-ring slechts zwakke sporen van waterijs vertonen.
Dat is verrassend omdat dat deel van de ring heel helder is, wat normaal gesproken een teken is dat het ijs daar heel schoon is en in spectrometrisch opzicht juist en sterker ‘watersignaal’ zou moeten afgeven.
Globaal gezien is waterijs het belangrijkste bestanddeel van de ringen A, B en C van Saturnus.
Het laatste Cassini-onderzoek wijst erop dat het ringmateriaal geen waarneembare hoeveelheden ammoniak en methaan bevat, en ook geen organische verbindingen.
Ook dat is verrassend, omdat eerder is vastgesteld dat vanuit de D-ring organisch materiaal op Saturnus neerregent. (EE)

Ook interessant

Zwart gat in dubbelster LB-1 is lang zo zwaar niet (en is misschien geen zwart gat)

stipmedia

Ruimtetelescoop spoort ‘kleine’ concentraties van donkere materie op

stipmedia

Ruimtesonde Lucy komt niet zeven maar acht planetoïden tegen

stipmedia

Water op Mars verdwijnt mogelijk sneller dan verwacht

stipmedia

Jonge sterren in buitengebied Melkweg bestaat uit exotisch gas

stipmedia

Nieuwe kaart van de Melkweg onthult het bestaan van een reusachtige golf van stervormingsgebieden

stipmedia