Image default

Geslaagde launch abort-test van het Orion-ruimteschip

Op 2 juli 2019 werd op Cape Canaveral Air Force Station (CAFC) in Florida de ontsnappingstoren getest voor het nieuwe Amerikaanse ruimteschip Orion, dat te zijner tijd gelanceerd zal worden met de SLS-raket (Space Launch System).
Orion en de SLS worden ontwikkeld om in de toekomst zware vrachten en mensen naar de maan en wellicht nog verder te brengen.
Het zogeheten Launch Abort System (LAS) van Orion bestaat uit een kleine raket bovenop de Orioncapsule.
Mocht er tijdens de lancering iets misgaan, dan wordt de raketmotor van LAS ontstoken om Orion los te rukken en weg te voeren van de lanceerraket.
Eenmaal op veilige afstand van de raket, worden Orion en LAS door een tweede motor van de ontsnappingsraket van elkaar gescheiden, zodat de capsule aan parachutes in zee kan landen.
Tijdens de ontsnappingsmanoeuvre brengt een derde motor (Attitude Control Motor) de Orion-LAS-combinatie in de juiste stand om een veilige terugkeer naar de aarde mogelijk te maken.
Na een eerdere testvlucht, waarbij alleen de motoren van LAS uitgeprobeerd werden, volgde op 2 juli de eerste vlucht van een Orion-LAS-combinatie om de ontsnappingsmanoeuvre te testen.
Deze cruciale test werd uitgevoerd op lanceerplatform 46 van CAFC, waarbij een aangepaste eerste trap van een Peacekeeper intercontinentale raket (ICBM) als lanceervoertuig fungeerde.
Een succesvolle voltooiing van deze test is een belangrijke stap op weg naar de Artemis 1-missie, die een onbemande Orioncapsule met een SLS-raket in 2020 of 2021 naar de maan en weer terug naar de aarde moet brengen.
Een en ander moet uiteindelijk uitmonden in een bemande maanlanding in 2024.
Lees het hele artikel in Zenit september Tekst en foto’s: Rob van Mackelenbergh

Ook interessant

Drie zeer oude sterren ontdekt in de halo van ons Melkwegstelsel

stipmedia

Reuzenplaneet ontdekt met de dichtheid van suikerspin

stipmedia

Kees de Jagerprijs voor sterrenkundige en educator Alex de Koter

stipmedia

Galactisch centrum blaast ‘stoom’ af

stipmedia

Rotsachtige exoplaneet 55 Cancri e heeft mogelijk een atmosfeer

stipmedia

Zon produceert enkele sterke uitbarstingen: kans op poollicht?

stipmedia