Image default

De ligging van de landmassa’s op een planeet is bepalend voor zijn leefbaarheid

De hoeveelheid vasteland op het oppervlak van een planeet en de plaats waar deze landmassa zich bevindt, kan van grote invloed zijn op de leefbaarheid van die planeet.
Verschillende landconfiguraties resulteren in sterk uiteenlopende oppervlaktetemperaturen, en hoeveelheden zeeijs en waterdamp.
Tot die conclusies komt een team van de Universiteit van Toronto (Canada) op basis van modelberekeningen, waarvan de resultaten vandaag zijn gepresenteerd tijdens de National Astronomy Meeting in Warwick (VK). Veel planeten zijn zodanig sterk aan hun moederster gekluisterd dat één kant van de planeet altijd van de ster af gekeerd is (net zoals de achterkant van de maan altijd van de aarde af wijst).
Hierdoor ontvangt het ene halfrond van de planeet veel meer energie dan het andere.
Om leven op zo’n planeet mogelijk te laten zijn, moeten de atmosfeer en de oceanen een deel van de energie die van de ster afkomstig is afvoeren naar de nachtzijde van de planeet.
De Canadese onderzoekers hebben geavanceerde modelberekeningen losgelaten op nagebootste aarde-achtige planeten met verschillende land/water-verdelingen aan hun dagzijde.
De ene configuratie bestond uit een centraal gepositioneerd cirkelvormig continent aan de dagzijde, volledig omgeven door een oceaan.
De andere configuratie was precies omgekeerd: een cirkelvormige oceaan, omgeven door land. Voor beide gevallen werd de grootte van de cirkel gevarieerd om vast te kunnen stellen in hoeverre het klimaat op de planeet voor beide configuraties afhangt van de land/water-verhouding. De resultaten laten zien dat zowel de hoeveelheid landoppervlak als de configuratie van grote invloed zijn voor de oppervlakte-omstandigheden. Voor modellen met vergelijkbare landfracties aan de dagzijde, maar met tegengestelde land/water-verdelingen kan de gemiddelde temperatuur met wel 20°C variëren. Verder wijzen de resultaten erop dat de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer van de planeet sterk afhangt van de omvang van de ijsvrije oceaan aan zijn oppervlak. Planeten met een groot landaandeel hebben een hetere en drogere dagzijde, waarbij bewolking en neerslag zich veelal beperken tot kleine centraal gelegen gebieden. (EE)
(Image Credit: Wikipedia/Lucianomendez)

Ook interessant

Venus verliest koolstof- en zuurstof-ionen

stipmedia

‘Vervuilende’ activiteit van sterrenstelsel NGC 4383 in beeld gebracht

stipmedia

Ruimtesonde Voyager 1 stuurt weer begrijpelijke informatie naar de aarde

stipmedia

De eerste glimp van de Grote Noord-Amerikaanse Eclips

stipmedia

Heeft bruine dwerg W1935 een actieve maan?

stipmedia

Hubble spoort honderden kleine planetoïden op

stipmedia