Image default

CCD Guide 2019 – rijke database voor de deepsky-waarnemer

In 2011 bezocht ik voor de eerste en tot nu enige keer de Central Europe Deepsky Imaging Conference (CEDIC) in Linz, Oostenrijk.
Sindsdien sta ik op hun mailinglijst en krijg ik jaarlijks enkele e-mails met aankondiging van de nieuwe conferenties (om de twee jaar) en ook over de dvd CCD Guide die onder andere door het team dat CEDIC organiseert, wordt uitgebracht.
De uitgever is de AAS – Astronomischer Arbeitskreis Salzkammergut, Sternwarte Gahberg, Oostenrijk.
De versie 3.4 van 2019 bevat een schat aan informatie zowel voor beginnende als gevorderde astrofotografen. In dit artikel bespreken we de CCD Guide 2019 nader.
Bijna 5000 beelden van 1130 deepsky-objecten gemaakt door 52 astrofotografen en voorzien van uitgebreide informatie.
Software met een grote objectdatabase, een browser om beelden en data te bekijken, eigen beelden te ordenen en deepsky-waarneemsessies te plannen.
Het is slechts een greep uit de inhoud van CCD Guide 2019.
Daarnaast bevat de dvd ook het programma IrfanView om de beelden te bekijken en het Cartes Du Ciel 4.0 planetarium programma.
Op de VVS (Vereniging Voor Sterrenkunde) Astrofotografiedag in januari 2019 werd de CCD Guide 2019 voorgesteld en was er ook de mogelijkheid om die te kopen.*
Wanneer je de dvd in de pc laadt en automatisch laat starten, krijg je een klein startvenster te zien waarmee je de taal van de handleiding kunt instellen en of je de het programma wil starten of de inhoud van de dvd wil verkennen
Voor het eventueel toevoegen van eigen beelden in de database, moet CCD Guide op de harde schijf staan.
De handleiding is een pdf-bestand, opgemaakt door Bernard Hubl en telt 52 bladzijden.
Zoals elke goede handleiding begint deze met een inhoudstabel.
Als je de handleiding opent op je pc, kun je elk onderdeel in de tabel aanklikken om naar het gewenste onderwerp te gaan.
Het is handig om de handleiding af te drukken om het voortdurend wisselen tussen het programma en de handleiding op het computerscherm te voorkomen.
In de inleiding worden in het kort de mogelijkheden van CCD Guide besproken: het plaatsen op de pc, het bekijken van beelden, het gebruik van filters om een object op te zoeken, enzovoort. Lees het hele artikel in Zenit maart 2020 

Door Geert Vandenbulcke (Image Credit: Cambridge University Press, 2008)

Ook interessant

Ruimtetelescoop Euclid ziet weer scherp

stipmedia

Binnenkort staat er (tijdelijk) een ‘nieuwe’ ster aan de hemel

stipmedia

IJskorst van Jupitermaan Europa is dikker dan gedacht

stipmedia

Ruwweg één op de tien ‘tweelingsterren’ consumeert planetair materiaal

stipmedia

Bijzonder oude ster ontdekt in Grote Magelhaense Wolk

stipmedia

Ruimtetelescoop Euclid moet ‘ont-ijst’ worden

stipmedia