Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

10 oktober - 15 maart

08:00 – 16:00 uur

Rijksmuseum Boerhaave, Leiden


De kosmos inspireert wetenschappers en kunstenaars al eeuwenlang. In deze tentoonstelling komt hun fascinatie voor het eerst samen. Sterrenkundig geïnspireerde kunstwerken van Wassily Kandinsky en Eugène Brands pronken naast historische topstukken zoals de Leidse Aratea en maanstenen van de Apollo-17-missie. Prof. dr. Ewine van Dishoeck is gastconservator.

Prof. dr. Ewine van Dishoeck, de veel gelauwerde Leidse hoogleraar Moleculaire astrofysica, vervult de rol van gastconservator. Ze brengt de verbeelding van zowel wetenschappers als kunstenaars samen. De objecten beslaan het brede spectrum van de Oosterse tot Westerse kunst- en cultuurhistorie, van de Romeinse tijd tot nu.

De tentoonstelling ‘Kosmos: Kunst & Kennis’ is te zien van 10 oktober 2019 t/m 15 maart 2020. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is er een uitgebreide randprogrammering met lezingen en workshops.

rijksmuseumboerhaave.nl

15 januari - 12 februari

19:00 – 21:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Op 15 januari 2020 start weer onze populaire cursus waarnemen. Dit is het vervolg van de basiscursus. In vijf interessante lessen wordt uitgelegd hoe u zelf de meest bijzondere waarnemingen kunt doen. Ook als u (nog) niet over een telescoop bezit, kunt u al mooie waarnemingen doen en zelfs prachtige foto’s maken! Natuurlijk wordt alles nog interessanter als u door een telescoop kunt kijken, maar hoe werkt zo’n apparaat, waar moet je op letten als je een telescoop gebruikt en hoe kan je (zelfs met een eenvoudige smartphone) mooie foto’s maken van bijvoorbeeld de maan!

Aangezien wij er naar streven om tijdens de cursus een praktijkles te geven kan de volgorde van de lessen wijzigen.
Les 1: Tijd en oriëntatie.
In deze les wordt u uitgelegd hoe u uw weg aan de hemel kunt vinden. De verschillende coördinaatsystemen worden op een duidelijke wijze uitgelegd.
Les 2: Waarnemen en sterrenbeelden.
In deze les gaan we dieper in op het doen van waarnemingen, hoe werkt uw oog? Waarom moeten we aan het donker wennen en nog veel meer! Ook wordt u verteld over de sterrenbeelden.
Les 3: Waarnemen van zon, maan en planeten.
In deze interessante les wordt uitgebreid uitgelegd hoe u veilig de zon, maan en de planeten kunt waarnemen. Hierbij worden veel onmisbare tips gegeven!
Les 4: Beeldbewerking en eenvoudige astrofotografie.
Hoe kunt u beelden die u in de telescoop ziet vastleggen en bewerken? Hoe kunt u met eenvoudige middelen indrukwekkende astrofoto’s maken? Alles komt in deze las een de orde!
Les 5: Praktijkles
Neem uw eigen telescoop en camera mee en leer met deze apparatuur om te gaan, haal alles uit uw camera en telescoop!

De praktijkles wordt gegeven tijdens de eerste heldere avond tijdens de cursus. De cursusprijs bedraagt €65,00. Voor dit bedrag krijgt u een cursusboek en een USB stick met programma’s en de PowerPoint presentatie van de cursus. In verband met de uitgebreide inhoud duren de lessen twee en een half uur. U kunt zich opgeven door een mailtje te sturen naar aanmelden via email

Sterrenwacht Saturnus

30 januari

18:30 – 21:00 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde


Dr. Marcel L. Vonk
triangulum.nl

31 januari

18:45 – 21:30 uur

WSV Jean Delsing, Venlo


Luc Schouren
Astrovenlo.nl

31 januari

19:00 – 21:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Door Harold Plooier
In Wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 8  – 10, Alkmaar. Aanvang 20.00 u. Toegang: leden gratis; niet leden € 5,00

Hoe nauwkeurig waren de oude (middeleeuwen – gouden eeuw) navigatie instrumenten?
Weet u iets over navigatie bij de Vikingen?
Kunt u iets vertellen over de navigatie bij de Polynesiërs

Metius 

 

31 januari

19:00 – 21:30 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


door Paul Volman

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur. Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:  data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

01 februari

09:00 – 15:00 uur

Volksuniversiteit Alphen a/d Rijn, Alphen aan den Rijn


De zoveelste bijeenkomst van een groep mensen die gefascineerd is door ons wonderlijke heelal. En iedereen kan aansluiten! Wij leven in een tijd van grote ontwikkelingen en mogelijke doorbraken:

– De nieuwe James Webb-telescoop is onlangs gelanceerd: 80 maal krachtiger dan zijn voorganger, de Hubble-telescoop.

– De theorie van onze beroemde wetenschapper Verlinde: “Bestaat zwaartekracht eigenlijk wel?” Hebben we een nieuwe Einstein in Nederland?

– Staan we op het punt een planeet te ontdekken die leven herbergt? En wat zou dat betekenen voor ons beeld van de wereld?

– Russen en Amerikanen zijn een programma gestart om vijandige meteorieten van ons af te houden. Hoe werkt dat? En is het echt nodig?

U komt verbaasd thuis, met nieuwe inzichten.

Prijs: € 75,00
Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
De prijs is incl. een lunch.

Meer info

Over de docent:

T.P.M. (Theo) van Es

Mijn naam is Theo van Es, woonachtig in het fraaie Brabant. Na een loopbaan in de zakelijke dienstverlening ben ik sinds kort met pensioen. Daardoor kan ik nu tijd besteden aan de aardige zaken des levens, zoals – actief zijn in de gemeentelijke politiek, – bestuursfuncties uitoefenen binnen diverse ideële organisaties, – belangrijke grootvaderlijke taken, zoals het aangenaam bezig houden van mijn twee kleinkinderen – en “last but not least” mijn grote passie. Het onmetelijke heelal en alle mysteries die we daaromtrent nog niet hebben opgelost. Over dat universum geef ik zo’n 40 keer per jaar lezingen op diverse plaatsen in Nederland; vaak ook voor Volksuniversiteiten. De sterren, het zwarte gat, de oerknal, de relativiteit, kwantummechanica… Is er leven buiten de aarde? En meer… Mijn aanpak is simpel: mensen moeten na zo’n lezing wat wijzer zijn geworden maar vooral ook een boeiende ervaring hebben gehad. Daarom maak ik in mijn lezingen veelvuldig gebruik van fascinerende beelden en video’s over ons heelal. Ik wil het publiek verrassen. Ik ben tevreden als mensen na afloop verbaasd naar huis gaan met nieuwe inzichten, op de bank ploffen en dan zeggen: “Dit was fascinerend en nog leuk ook”.

 

01 februari

09:30 – 11:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: Michel van Pelt (ESA)
Aanvang: De lezing begint om 10.30 uur. De deuren zijn geopend vanaf 10.00 uur.
Toegang: € 7,00 per persoon. Voor kinderen t/m 15 jaar en vrienden van het NRM: € 3,50
Nationaal Ruimtevaart Museum

05 februari - 08 april

18:30 – 19:30 uur

Sonnenborgh, Utrecht


Wat is het verschil tussen een ster en een planeet? Wat is nu precies een zwart gat? Het antwoord op deze en veel meer vragen krijg je bij de cursus Inleiding tot de sterrenkunde.
Voor meer info Sonnenborgh.nl 

06 februari

18:30 – 21:00 uur

Aula Het Kristal (Triangulum), Apeldoorn


Wim Schuur
triangulum.nl

06 februari

19:00 – 21:30 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland


Door: Remo Tilanus
Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang € 3.
Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek

06 februari

19:00 – 21:30 uur

Oude Sterrewacht, Leiden


Tot het midden van de vorige eeuw was de studie van het heelal vooral een theoretische aangelegenheid. Met de ontwikkeling van reuze telescopen, en die van ruimte telescopen kunnen we nu waarnemingen doen die reiken tot aan het ontstaan van het heelal. Na een korte inleiding over de historische wereldbeelden, gaat de spreker in op wat er nu direct te zien is van de structuur van het heelal.

Sterrenwachtlaan 11 | 2311GW | Leiden
Leidsesterrenwacht.nl

07 februari

18:45 – 21:30 uur

VAS Zuid-Drenthe, Hoogeveen


Prof.dr. P.G. Jonker (SRON)
vaszuiddrenthe.nl

07 februari

19:00 – 21:30 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Prof.Dr. Inga Kamp (RUG)
vwsnoorddrenthe.nl

07 februari

19:00 – 21:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


door ir. Rob Roodenburg
verenigingchristiaanhuygens.nl

1 2 3 4 5