Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

13 april - 29 december

10:00 – 18:00 uur

Oude Sterrewacht, Leiden


Van aarde tot oerknal: 100 jaar op ontdekkingsreis door de kosmos.

De tentoonstelling toont enkele van de belangrijkste en meest verrassende astronomische doorbraken die de afgelopen eeuw wetenschap, technologie en cultuur hebben gevormd. Drie vragen staan in de tentoonstelling centraal. Hoe groot is het heelal en wat is de vorm ervan? Is er leven buiten de aarde? Hoe schijnen sterren en hoe evolueren ze?

De tentoonstelling is vanaf 13 april elk weekend te zien van 10:00 tot 18:00. Entree gaat via de Hortus Botanicus.

De tentoonstelling maakt deel uit van de viering van het 100-jarig bestaan van de IAU. Om deze mijlpaal te vieren, organiseert de IAU een jaar lang een activiteiten om het bewustzijn van een eeuw aan astronomische ontdekkingen te vergroten en om het gebruik van astronomie als middel voor onderwijs, ontwikkeling en diplomatie te ondersteunen en te verbeteren onder het overkoepelende thema ‘Under One Sky’.

oudesterrewacht/bezoek/bezoekerscentrum

19 juli - 27 november

00:00 uur

Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum, Burgum


One small step for man….’

Op 16 juli 1969, nu 50 jaar geleden vertrokken Niel Armstrong, Edwin Aldrin en Michael Collins met de Apollo 11 naar de Maan. Over de hele wereld zaten mensen vol spanning te luisteren naar de radio of voor de TV. Na een reis van vier dagen stapten Niel Armstrong en Edwin Aldrin in de landingsmodule ,met de Nic naam “Eagle” en op 21 juli morgens om kwart over vier , na een uitwijkmanoeuvre, want de gekozen landingsplek lag vol met rotsblokken,  lande de “Eagle” veilig op het maanoppervlak. Nog eens zes uur later hees Armstrong zich in het speciaal ontworpen maanpak  en zette als eerste mens voet op de Maan. Naar schatting hebben een half miljard mensen de nu beroemde zin “Dit is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid” live beluisterd. Samen met Aldrin, die een kwartier later ook uit stapte, werd de Amerikaanse vlag op de maan geplant, maanstenen verzameld en een pakket meetinstrumenten geplaatst. Door de geringe zwaartekracht was dit niet eenvoudig, wandelen leek meer op sprongetjes maken. Op 22 juli om 6 minuten voor twee in de nacht, was het nagelbijten voor de TV, de raketmotor van de bovenste helft van de maanlander werd gestart en drie en een half uur later weer gekoppeld aan de Columbia –capsule en de terugreis werd ingezet. Op 24 Juli lande de capsule hangend aan drie grote parachutes in de Stille oceaan en werd de bemanning en capsule uit zee opgepikt. Al weer een halve eeuw geleden… Als of het gisteren was….

Dit alles is (her) te beleven bij OBSERVEUM museum en sterrenwacht Burgum  vanaf 19 juli in de tentoonstelling “One small step for man…”.

Voor info over entreeprijzen en gebruikelijke openingstijden kunt u onze website Observeum.nl raadplegen.

26 september

19:45 – 22:00 uur

Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek | Lezingen, Oostzaan


Door: Prof. dr. Huub Röttgering

De verste sterrenstelsels zonden hun radiostraling miljarden jaren geleden uit. Deze verre
stelsels zijn het eerst in de geschiedenis van het heelal ontstaan. Hun signalen zijn zeer
zwak. Toch kunnen we nu met LOFAR een radiokaart maken van deze verre stelsels. Deze
kaart toont honderdduizenden stelsels die nooit eerder zijn waargenomen. In het centrum
van deze stelsels bevindt zich een massief zwart gat. Het trekt materie aan uit zijn
omgeving. De vrijkomende energie uit de aantrekkingskracht wordt door het zwarte gat
uitgezonden in de vorm van o.a. radiostraling in een zgn. jet. Hoe deze massieve eerste
zwarte gaten zijn ontstaan is een vraag die met deze onderzoeksresultaten dichter bij
beantwoording is gekomen

De Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek is sinds 1967 een zelfstandige vereniging en
is aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde. Acht
maal per jaar wordt een lezingavond gehouden in de publiekssterrenwacht Vesta, Zuideinde
197 te Oostzaan. Op deze avonden stellen beroepsastronomen, weerkundigen en andere
wetenschappers de leden op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten.
Voor het volgen van de lezingen is geen kennis van de wiskunde vereist. Wel wordt voor het
kunnen volgen van de voordrachten een basiskennis astronomie of weerkunde gevraagd.
Deze kan men door zelfstudie uit talloze publicaties verkrijgen. Ook kan men een cursus
volgen aan de publiekssterrenwacht Vesta.
De contributie bedraagt 35,00 euro per jaar. Belangstellenden mogen twee lezingen gratis
bijwonen.

Weer- en Sterrenkundige Kring Zaanstreek

27 september

19:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Lees hier hoe de Astroclub op MIRA in zijn werk gaat: opzet, openingsuren, reserveringen, enzovoort.

Voorstelling in de multimediazaal

Aan de hand van de Belgische PROBA satellieten wordt er in mensentaal en met een overvloed aan filmpjes en foto’s uitgelegd wat de satelliet eigenlijk doet, hoe hij is opgebouwd en hoe de dagelijkse operaties verlopen. We bekijken hoe de Belgische PROBA satellieten bijdragen aan technologie-demonstratie, wetenschap en aard-observatie. Omdat onze oudste Belgische satelliet, PROBA-1, al sinds 2001 rondjes draait rond de aarde, bekijken we ook de ouderlingzorg die een dergelijke satelliet nodig heeft. Tot slot zien we wat er allemaal op stapel staat voor de nabije toekomst.

De spreker is Stijn Ilsen. Hij is Master of Science in aerospace engineering. Hij werkt sinds 2004 in de ruimtevaart. Hij begon bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met een studie voor een Europese bemande missie naar de maan. Daarna werkte hij voor Airbus/EADS aan de HERSCHEL ruimtetelescoop doorheen heel Europa. Momenteel werkt hij bij QinetiQ Space in Kruibeke aan de Belgische PROBA satellieten.

Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA

Sinds vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar vanaf dit jaar zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop!  Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen…

De Zon gaat reeds onder om 19h30… dus dit is de laatste Astroclub van het jaar waar u vooraf mogelijk nog een zonnewaarneming kan doen.  Ook de planeet Jupiter staat al vrij laag, maar Saturnus -samen met een 4-tal maantjes- zou geen probleem mogen vormen.

Bezoek aan de tentoonstelling op MIRA

Naast de voorstelling in de multimediazaal op het gelijkvloers en een bezoek aan het waarnemingsterras op de derde verdieping kan iedereen ook op eigen tempo de tentoonstelling op MIRA doorlopen.  Overal in het gebouw staan maquettes, experimenten en multimediale opstellingen over de meest verscheiden aspecten i.v.m. sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde.  Bij vragen zijn er altijd wel medewerkers van MIRA beschikbaar om de nodige verhelderende uitleg te geven.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

Volkssterrenwacht Mira

 

27 september

20:00 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Door drs. Edwin Mathlener
In Wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 8  – 10, Alkmaar. Aanvang 20.00 u. Toegang: leden gratis; niet leden € 5,00

Ongeveer 4,5 miljard jaar geleden is de zon met zijn planetenstelsel ontstaan uit een grote samentrekkende gaswolk. Sindsdien schijnt de zon met een opmerkelijk constante helderheid, maar schijn bedriegt. In die tijd is de zon zo’n 10% in helderheid toegenomen. Dat het hier op aarde niet evenzeer warmer is geworden, ligt vooral aan de temperatuurshuishouding van onze planeet. Maar uiteindelijk zullen we hier op aarde de effecten gaan merken. Ofschoon de zon nog ruim 5 miljard door kan gaan met waterstof verbranden in zijn kern, wordt het waarschijnlijk over 1 miljard jaar al te heet op aarde om leven mogelijk te laten zijn. Maar Mars warmt tegen die tijd geleidelijk op en krijgt een geschikter klimaat om leven te onderhouden. Nog warmer wordt het als de zon opzwelt tot rode reus. Mercurius, Venus en waarschijnlijk ook de aarde zullen door de reus worden gedood, gekookt en opgeslokt. Maar de ijsmanen van de reuzenplaneten zullen dan juist smelten en grote oceanen krijgen. Uiteindelijk eindigt de zon als een afkoelende witte dwerg, en de resterende planeten en manen gaan tegen die tijd opnieuw, en nu voorgoed, in de diepvries.
In deze tijd zal echter ook de omgeving van de zon veranderen. De Andromedanevel beweegt langzaam maar gestaag naar onze eigen Melkweg en uiteindelijk zullen deze twee stelsels samensmelten. Bij zo’n versmelting worden vele sterren weggeschoten uit de stelsels en daar zou ook onze zon bij kunnen horen. Tot slot zullen we speculeren over de verre toekomst van het heelal en de gevolgen voor onze zon — of voor wat daar dan nog van over is.

Over de spreker

Edwin Mathlener studeerde sterrenkunde in Utrecht van 1982 tot 1988. Naast zijn werk voor een wetenschappelijke uitgeverij is hij altijd actief geweest met het organiseren van sterrenkundige activiteiten en het populariseren van sterrenkunde, o.a. in Jongerenwerkgroep voor Sterrenkunde, Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Stichting ‘De Koepel’, Stichting Universum en Sonnenborgh – museum & sterrenwacht. Vanaf eind 2009 werkte hij volledig voor ‘De Koepel’ in Utrecht, totdat die organisatie eind 2013 helaas haar activiteiten moest beëindigen. Hij maakte 25 jaar deel uit van de redactie van het sterrenkundemagazine Zenit, waarvan twee perioden als hoofdredacteur en is nu nog actief voor de jaarboeken Sterrengids en Sterren & Planeten. Hij is vrijwilliger bij Sonnenborgh en geeft regelmatig cursuslessen en lezingen voor publiekssterrenwachten en verenigingen. Overdag werkt hij weer full-time bij eerdergenoemde uitgeverij.

Metius 

 

27 september

20:00 – 22:30 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Jaap van‘t Leven

In de 16e eeuw zagen de zeevaarders voor het eerst de sterrenhemel van het zuidelijk halfrond. Men bedacht sterrenbeelden zoals Zuiderkruis, Kompas, Paradijsvogel en Indiaan. Jaap van’t Leven laat aan de hand van veel eigengemaakte foto’s de wonderen van de zuidelijke hemel zien met o.a. de heldere gebieden van de Melkweg, de Magelhaense Wolken en imposante sterhopen. Een stukje sterrenhemel dat wij ‘noordelingen’ niet zien tenzij wij ver gaan reizen.

De VOLKSSTERRENWACHT BUSSLOO heeft iedere vrijdagavond vanaf 19.30 uur een KIJK-AVOND.
Om 20.00 uur begint in de zaal een presentatie over een actueel onderwerp uit de wereld van sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Inclusief een pauze duurt de presentatie tot ongeveer 22.00 uur. Bij helder weer kan er voorafgaand aan de presentatie, in de pauze en na afloop van de presentatie met de telescoop naar de sterrenhemel worden gekeken. Aanmelding voor de kijk-avond is niet nodig, maar onze zaal biedt plaats aan ca. 60 bezoekers, dus kom op tijd want vol is vol. De entreeprijs is €5 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen t/m 14 jaar.
Bezoekers kunnen gratis parkeren op de parkeerplaats voor de sterrenwacht. (Voor de slagboom linksaf, langs de golfbaan, tot na de bocht.)  Let op: aan parkeren achter de slagboom zijn kosten verbonden!

Volkssterrenwacht Bussloo | Bussloselaan 4 |  7383 RP | Bussloo (gem. Voorst)
volkssterrenwachtbussloo.nl

27 september

20:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Door: Stijn Ilsen

Aan de hand van de Belgische PROBA satellieten wordt er in mensentaal en met een overvloed aan filmpjes en foto’s uitgelegd wat de satelliet eigenlijk doet, hoe hij is opgebouwd en hoe de dagelijkse operaties verlopen. We bekijken hoe de Belgische PROBA satellieten bijdragen aan technologie-demonstratie, wetenschap en aard-observatie. Omdat onze oudste Belgische satelliet, PROBA-1, al sinds 2001 rondjes draait rond de aarde, bekijken we ook de ouderlingzorg die een dergelijke satelliet nodig heeft. Tot slot zien we wat er allemaal op stapel staat voor de nabije toekomst.

De spreker is Stijn Ilsen. Hij is Master of Science in aerospace engineering. Hij werkt sinds 2004 in de ruimtevaart. Hij begon bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met een studie voor een Europese bemande missie naar de maan. Daarna werkte hij voor Airbus/EADS aan de HERSCHEL ruimtetelescoop doorheen heel Europa. Momenteel werkt hij bij QinetiQ Space in Kruibeke aan de Belgische PROBA satellieten.

Astroclub op Volkssterrenwacht MIRA

Vanaf januari 2019 verloopt de Astroclub volgens een nieuwe formule.

Wanneer?

Tenzij wettelijke feestdagen of moeilijk liggende data (bv. oudejaarsavond) vindt de Astroclub plaats elke tweede en laatste vrijdag van de maand van januari tot juni en van september tot december (dus niet in juli en augustus).

Wie is welkom?

Astroclub is een activiteit van MIRA die open staat voor iedereen. Je hoeft dus geen lid te zijn om aan deze activiteit deel te nemen.

Verschil tweede en laatste vrijdag van de maand?

Er zijn, met uitzondering van juli en augustus, elke maand twee Astroclubs.

– De tweede vrijdag van de maand is er in de multimediazaal een voorstelling die verzorgd wordt door vaste en vrijwillige medewerkers van MIRA. Deze voorstelling is  geschikt voor jong en oud. Het is de bedoeling om op een vlotte en kindvriendelijke manier een of ander onderwerp i.v.m. sterrenkunde of ruimtevaart voor te stellen. Duur: 60 minuten.

– De laatste vrijdag van de maand komt een externe spreker een lezing houden over zijn/haar wetenschappelijk onderzoek of interessesfeer. Het zijn sprekers die dieper ingaan op het behandelde onderwerp. Alle geïnteresseerde leken zijn welkom, geen enkele voorkennis is vereist. Maar deze avonden zijn wel minder geschikt voor kinderen onder de vijftien jaar. Duur: 90 minuten.

Let op: de voorstelling/lezing begint exact om 20 uur!!!

Waarnemingsavond

De Astroclub is ook een gelegenheid bij uitstek om Zon, Maan, planeten,sterren en allerlei objecten van de diepere sterrenhemel waar te nemen. Bij helder weer is het zeker de bedoeling om met behulp van de ruime collectie telescopen en verrekijkers waarover Volkssterrenwacht MIRA beschikt kennis te maken met wat er op dat moment aan de sterrenhemel te zien is. Je kan daarbij zeker ook gebruik maken van onze gloednieuwe 50 cm spiegelkijker.

Interactieve tentoonstelling en experimenten

Je kan ook terecht in onze tentoonstelling die, verspreid over drie verdiepingen, de bezoekers laat kennismaken met de wondere wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Er staan veel maquettes en experimenten naast heel wat multimediaal materiaal en infopanelen.

Clubhuis

Tijdens de Astroclubavonden staat ook ons Clubhuis voor je open, daar kan je terecht voor een drankje en een interessante babbel.

Openingsuren

MIRA opent de deuren om 19 uur, de voorstelling of lezing in de zaal vangt aan om 20 uur.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

27 september - 22 november

20:15 – 22:15 uur

Sterrenwacht Mercurius, Dordrecht

Basiscursus Sterrenkunde

De kans bestaat dat u na een bezoek aan Mercurius aangestoken bent met het sterrenkunde-virus. U wilt meer weten, zelfstandig uw kennis kunnen uitbreiden, zelf waarnemen of misschien zelfs ons vrijwilligersteam versterken? Dan is onze Basiscursus Sterrenkunde precies wat u zoekt! De cursus is voor iedereen met belangstelling voor astronomie. Een speciale vooropleiding is niet nodig.
De cursus wordt verzorgd door Erik Blokland en Harrie van Zijp. Zij verzorgen ieder één of meerder avonden met elk hun eigen specialiteit.

Deze cursus is een goede basis voor het starten van een unieke hobby. De cursus kost € 97,50 inclusief cursusboek & Planisfeer en iedere avond een kopje koffie/thee.
De cursus omvat 6 avonden van 20:15 tot 22:15 uur.

Cursusdata 2019:
vrijdag 27 september
vrijdag 11 oktober
vrijdag 18 oktober
vrijdag 8 november
vrijdag 15 november
vrijdag 22 november

De cursus gaat door bij minimaal 15 deelnemers.

Mercurius.nl

28 september

21:00 – 23:55 uur

Sidewalk Astronomy Montferland, s-Heerenberg


Bij helder weer zal Sidewalk Astronomy Montferland de telescopen weer op onze vaste plek aan de vijfsprong in Stokkum opbouwen.

We nemen bezoekers mee langs de ‘showpieces’ welke die avond zichtbaar zullen zijn. Heb je zelf een telescoop of verrekijker? Neem deze dan mee

Toegang en deelname is zoals altijd gratis, een vrije gift word zeer gewaardeerd en zal ten gunste komen van onderhoud en aanschaf van apparatuur.

sidewalkastronomymontferland

01 oktober

20:00 – 22:00 uur

Natuurmuseum Brabant | Wega, Tilburg


door Leo Remijn (Natuurmuseum Brabant)

Adressen van de activiteiten:
Sterrenwacht Orion: v. Grevenbrouckstraat 40 | Loon op Zand
Sterrenwacht de Tiendesprong: Gen. de Wetstraat 31 | Tilburg
Natuurmuseum Brabant: Spoorlaan 434 | Tilburg
Mill-Hillcollege: Venneweg 42 |  Goirle

wegaastro.nl

02 oktober - 27 november

19:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Ziet u ook regelmatig van die interessante stukjes op de wetenschapspagina in uw krant over nieuwe ontwikkelingen in de sterrenkunde? En wilt u die beter kunnen begrijpen en volgen?
Dan is deze cursus iets voor u.
In negen lessen worden vele aspecten van de moderne astronomie behandeld, van dichtbij tot ver weg. Onderwerpen als het zonnestelsel, afstandsbepaling, astronomische instrumenten, sterren en sterevolutie, nova’s, supernova’s en zwarte gaten, ons melkwegstelsel, andere sterrenstelsels en de evolutie van het heelal komen aan bod.
Basiskennis van sterrenkunde is niet noodzakelijk, kennis van wis- en natuurkunde ook niet (maar kan wel leiden tot dieper begrip). De cursus is ook geschikt voor middelbare scholieren en nog studerenden. De docenten zijn deskundige leden van de Alkmaarse weer- en sterrenkundige vereniging Metius.

Inschrijven Sterrenkunde Sterrenkunde start woensdag 2 oktober 2019 19.30 uur.

Prijs: De cursusprijs bedraagt € 125,– voor negen lessen van twee uur.

Lesmateriaal: Het cursusmateriaal is digitaal en wordt gratis verstrekt.
Ga voor meer informatie over de inhoud naar: www.metius.nl (onderdeel cursus).

Locatie:O.S.G. Willem Blaeu, Robonsbosweg 11, 1816 MK Alkmaar.

Docent:Een team van docenten van de vereniging Metius, coördinator dhr. P.L. Cijsouw p.l.cijsouw@quicknet.nl .

VUAlkmaar

03 oktober - 12 december

00:00 uur

Sterrenwacht Tivoli, Oudenbosch


Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe heet het nou eigenlijk is op de zon? Zou het mogelijk zijn in de toekomst op Venus te wonen of op Mars? Lijkt het jou ook geweldig ‘s avonds met een echte telescoop de hemel in te turen en meer te weten te komen over sterren, sterrenkijken en planeten? Dan is SterrenStof echt iets voor jou!

In dit jubileumjaar, 50 jaar nadat Neil Armstrong namens de gehele mensheid zijn voet op de maan plaatste starten Sine en Sterrenwacht Tivoli de hernieuwde cursus SterrenStof sterrenkunde voor kinderen uit het basisonderwijs in zowel Oudenbosch bij sterrenwacht Tivoli als in Zevenbergen op basisschool de Boemerang.

We gaan samen stapje voor stapje ons zonnestelsel en ons heelal verkennen: elke les maak je kennis met een nieuw onderwerp dus als je een keer niet kunt, kan je de volgende keer de draad gewoon weer oppakken. Zo leer je alle planeten kennen en kom je te weten waarom wij bijvoorbeeld altijd dezelfde zijde van de maan zien en gaan bijvoorbeeld ‘een kijkje’ nemen in zwarte gaten.. Maar ook gaan we elke bijeenkomst hands-on aan de slag en maken we onder andere ons eigen broekzak-planetarium. We combineren direct het denken aan het doen om ons immense heelal nóg beter te begrijpen 🙂

Twee keer per maand komen wij op donderdag in Oudenbosch en vrijdagavond in Zevenbergen bij elkaar om samen de wonderen van de wereld boven ons, het heelal, te bewonderen. Ben je nu al nieuwsgierig?… Inschrijven gebeurt digitaal, je kunt jezelf nu al aanmelden via het onderstaande formulier:

Voor de locatie Oudenbosch: KLIK HIER!

Voor de locatie Zevenbergen: KLIK HIER!

Wil je eerst meer informatie, of heb je vragen over Sterrenstof?
…stel ze aan Christel via info@sinelab.nl.

In zowel Zevenbergen als Oudenbosch is er plaats voor maximaal 20 kinderen. De kosten voor SterrenStof zijn €90 voor 6 lessen inclusief materialen. Wij wensen jullie allemaal een hemels jaar en hopen jullie dit najaar in Oudenbosch of Zevenbergen te kunnen ontmoeten.

ROGER OVER!

Beginners : vergoeding €90

Cursus Data OudenbsochSterrenstof 2019/20

3 oktober, 10 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november, 12 december

Cursus Data Zevenbergen: Sterrenstof 2019/20

4 oktober, 11 oktober, 1 november, 15 november, 29 november, 13 december

Sterrenwacht Tivoli 

03 oktober

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland


Door: Kartik Kumar

Onder aansturing van het Mars Support Center in Oostenrijk heeft een ‘field crew’ experimenten uitgevoerd ter voorbereiding van toekomstige Mars missies. Experimenten o.a. op het gebied van: engineering, surface operations, astrobiologie, geofysica, geologie en ‘life science’. De spreker zelf is ook vrijwillig Analog Astronaut geweest bij AMADEE-15 en AMADEE-18. AMADEE-18 is de laatste Mars Analog Field Simulation van de Austrian Space Forum en vond plaats in de Dhofar woestijn in Oman, gedurende de hele maand van februari 2018.

Het gastcollege zal o.a. gaan over Mars onderzoek in het algemeen en Mars Analog Simulation Missions zoals AMADEE-18, mede belicht vanuit een praktisch en filosofisch perspectief.

De spreker:

Kartik Kumar is Aerospace Engineer en Planetary Scientist aan de Technische Universiteit Delft en Co-founder van de ruimtevaart startup satsearch. Hij is bezig met een promotiestudie naar de mysterieuze dynamiek van de buitenste ringen van Uranus

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdagavonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland (Eekhoornzaal, ingang achterzijde). Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang € 3.

03 oktober

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Orion | Wega, Loon op Zand


door Leo Remijn (Sterrenwacht Orion)

Adressen van de activiteiten:
Sterrenwacht Orion: v. Grevenbrouckstraat 40 | Loon op Zand
Sterrenwacht de Tiendesprong: Gen. de Wetstraat 31 | Tilburg
Natuurmuseum Brabant: Spoorlaan 434 | Tilburg
Mill-Hillcollege: Venneweg 42 |  Goirle

wegaastro.nl

04 oktober

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

1 2 3 4 5 6 7 8