Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

05 oktober - 31 maart

00:00 uur

Sonnenborgh, Utrecht


Elk weekend vanaf 5 oktober 2018
Vrijdag 20.00-21.30 uur: Sterrenkijkavond volwassenen & 12+
Zaterdag 19.30-21.00 uur: Kinderkijkavond kinderen 6-12 jaar

Met eigen ogen gasnevels, planeten en het maanoppervlak van dichtbij zien? Kom naar een Sterrenkijkavond op Sonnenborgh! Sterren kijken door de grote telescopen van Sonnenborgh plus een lezing in de oude collegezaal. Op vrijdag voor volwassen en 12+ en op zaterdag speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Koop je kaartje online vanaf eind augustus.

Bij helder weer richten we de telescopen op de hemel en kan iedereen zelf de maan, planeten en sterren waarnemen. Bewolkt weer? Niet getreurd: ook in het planetarium kun je de hemel bewonderen. Daarnaast is er op een Sterrenkijkavond altijd een lezing en een rondleiding door de sterrenwacht. Op de Kinderkijkavonden is er daarnaast ook van alles te ontdekken over de maan, planeten en sterren in de proefjes. Hoe onstaan kraters op de maan, hoeveel weeg jij op Mars en kun jij de naam van een ster vinden met een sterrenkaart?

Reserveren

De Sterrenkijkavonden zijn druk bezocht. Reserveer je kaartje dus vooraf! Dit kan via onderstaande links:

Op Sterrenkijkavonden zijn kortingskaarten als de Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart en U-pas niet geldig.

Meer info

Sonnenborgh | Zonnenburg 2 | 3512 NL | Utrecht

21 oktober - 31 augustus

00:00 uur

Het Museon, Den Haag

Mensen willen alles verkennen en steeds verder reizen.
Nu we overal op aarde zijn geweest, willen we de ruimte in. Reizen in de Ruimte dompelt bezoekers onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap.
Een wereld waarin zij zelf kunnen ontdekken welke actuele technieken en thema’s een rol spelen in het verwezenlijken van onze droom: verder leven buiten de aarde.
Reizen in de Ruimte is geschikt voor elke leeftijd en laat zien hoe belangrijk technologie is om de mens verder dan de aarde te laten reizen.
Het Museon wil met de tentoonstelling de interesse van jongeren voor wetenschap en technologie stimuleren.
De expositie zet aan tot nadenken en inspireert: hoe ziet onze toekomst er uit en hoe kunnen wij aan een duurzamere aarde werken maar bovenal wordt de vraag gesteld: kunnen wij in de toekomst op andere planeten leven?
De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2019.
Voorbereiding, reis en vestiging op de nieuwe planeet
Het publiek kan bijvoorbeeld vaardigheden trainen die nodig zijn in de ruimte.
Een fit lichaam is van groot belang: met een fitnessparcours kun je jezelf testen en je voert technische tests uit waarmee duidelijk wordt of je de apparatuur van het ruimteschip snel en correct kan bedienen.
Na de training is het tijd om de verkregen technische vaardigheden in praktijk te brengen.
Contact met Ground Control is essentieel. Communiceer als specialist met de astronauten in de ruimte of bedien het instrumentarium om een lancering voor te bereiden.
De bezoeker woont en werkt in het ruimteschip.
Daar wordt gegeten, geslapen en gewerkt, net als thuis op aarde.
De lange reis heeft invloed op het lichaam. Ontdek wat er met het lichaam gebeurt.
Kijk live mee met de camera’s van het International Space Station en verwonder je over het prachtige uitzicht.
Met het docking game sluit de bezoeker capsules, samen met collega-astronauten, aan op het ruimteschip. Hoe ontwijk je een wolk van meteorieten? Ontdek het zelf met een spannend spel!
Op de nieuwe planeet vormen water, voedsel, zuurstof en energie de basis van het leven, maar je hebt ook een huis nodig om in te wonen.
De verschillen met het leven op aarde zijn groot.
De zwaartekracht bijvoorbeeld: hoe hoog kun je springen? Het weer is ook anders, hoe moet je jezelf beschermen tegen ruimtestormen en de zon, die veel dichterbij staat? In de tentoonstelling wordt uitgelegd hoe je op een andere planeet planten kunt kweken, onontbeerlijk voor nieuw leven.
Activiteiten
Bij Reizen in de Ruimte worden leuke extra activiteiten georganiseerd, zoals de scienceshow, het space-spel en verjaardagsfeestjes. Meer weten? Kijk op museon.nl

01 december - 31 januari

00:00 uur

Space Expo, Noordwijk

Met de opening van Moon Gallery FUTURE PAST bij Space Expo begint de viering van de 50ste verjaardag van de Apollo 11 landing op de maan. Het gehele jaar 2019 worden er bij Space Expo, maar ook op andere locaties in het land en natuurlijk ook internationaal vele activiteiten en exposities georganiseerd in het kader van 50 jaar maanlanding.

Toekomstige maanreizen vragen publieke betrokkenheid en het samenbrengen van goede ideeën vanuit verschillende culturen en achtergronden. Moon Gallery wil dit stimuleren door 100 miniatuur kunstwerken naar de maan te sturen op een plaat van 10 bij 10 bij 1 cm die wordt bevestigd op een maanlander die in 2022 gelanceerd zal worden.

Deze expositie laat de eerste 25 inzendingen voor dit project zien en is het eerste experiment om een toekomstige maancultuur vorm te geven door een gezamenlijk kunstproject. Deze inzendingen worden getoond in de context van 100 objecten die al in de ruimte zijn geweest. Bij Space Expo ontmoet het verleden de toekomst om verwondering en inspiratie op te roepen voor de ruimtevaart van vandaag.

Moon Gallery is een tentoonstellingsplatform voor de vormgeving en promotie van de ontwikkeling van een esthetische levensvorm op de maan. De drie belangrijkste componentenvan Moon Gallery zij onderzoek, samenwerking en behoud voor de toekomst.

Onderzoek: Voor de ontwikkeling van de inhoud, informatiemateriaal en vormgeving voor de promotie van artistieke inzendingen.

Samenwerking: Beschikbaar stellen van het online gereedschap en website ontwerp voor het verzamelen van inzendingen en het zichtbaar maken van de realtime evolutie van de esthetische levensvorm.

Behoud voor de toekomst: Verspreiden van een online gegevensbank van afbeeldingen en artistieke voorstellen.

Doel: Te komen tot een selectie van 100 gereproduceerde werken in een grid van 10 bij 10 bij 1 cm dat in 2022 op het maanoppervlak moet komen.

Moon Gallery is geïnspireerd door artistieke initiatieven uit de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw, zoals The Moon Museum, een keramisch tegeltje van 1 bij 2 cm met kunstwerken van zes bekende artiesten uit de jaren 1960, en Fallen Astronaut, een 8,5 cm groot aluminium beeldje van Paul Van Hoeydonck dat in 1971 door de astronauten van Apollo 15 op de maan is geplaatst. Ook de wetenschappelijke BioPan van ESA vormde een inspiratiebron om geminiaturiseerde experimenten naar de ruimte te brengen.

07 januari - 28 januari

20:00 – 22:00 uur

Euroster Rotterdam, Rotterdam


Cursus Sterrenkunde voor beginners
☼ Zelf sterrenkijken met een echte telescoop!
☼ Leer alles over de sterren en planeten
☼ Leer zelf de sterrenbeelden herkennen
☼ Leer zelf werken met een planisfeer
☼ Ontdek waar ons weer vandaan komt
☼ En nog veel meer…

De cursus bestaat uit 4 avonden met de volgende onderwerpen:
☼ Ons zonnestelsel: de zon, maan en de planeten.
☼ Zons- en maansverduisteringen, nieuwe maan,­ eerste en laatste kwartier.
☼ Sterrenbeelden.
☼ Zelf naar de maan, sterren en planeten kijken met een telescoop.
☼ Hoe weet ik welke planeten en sterren er vanavond te zien zijn? En het ISS?
☼ Welke (verre)kijker kan ik het beste kopen?

Voor deze cursus is geen voorkennis nodig, iedereen kan mee doen.
Uiteraard gaan we bij helder weer zelf met de telescoop naar de maan, sterren en planeten kijken.
De cursus kost 45,=, dit is inclusief een planisfeer van Rob Walrecht Productions, een exemplaar van het tijdschrift Zenit, lesmateriaal en toegang tot alle lezingen van Euroster in 2019.

Maximaal 30 deelnemers.

Natuurcentrum Trefpunt Rotta · Bergschenhoek

Euroster Rotterdam 

08 januari - 12 februari

19:00 – 20:00 uur

Cursus Astra Alteria, Witte Heide aan de Kerklaan 5a


Wil je meer willen weten over onze zon, ons zonnestelsel, de planeten, sterrenbeelden, kometen en het heelal?

Sterrenvereniging Astra Alteria organiseert in samenwerking met Stichting Natuur-& MilieuPlatform Ermelo een cursus sterrenkunde voor jongeren. Wanneer je op een heldere avond, door een grote telescoop naar de maan, de planeten, de sterrenbeelden en andere bijzonderheden aan de sterrenhemel wilt kijken of iets meer over de bijzondere wereld van astronomie wilt weten dan is deze cursus iets voor jou.

Bij de cursus ontvang je ook een eenvoudige sterrenschijf, waarmee je de actuele sterrenbeelden leert te vinden.
Lijkt je dit leuk meld je dan aan voor deze cursus. De cursus duurt 6 avonden en is steeds op dinsdagavond van 19.00-20.00 uur. De datums zijn 8 januari, 15 januari, 22 januari, 29 januari, 5 februari en 12 februari.
De cursus wordt gegeven in de Witte Heide aan de Kerklaan 5a, 3851 JV te Ermelo. De hele cursus kost slechts 12,50 euro, er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen aan de cursus.
Bij meer aanmeldingen kom je op een wachtlijst voor de eerstvolgende cursus.

Als je vragen hebt, kun je ook contact opnemen met Kees Witteveen, van sterrenvereniging Astra Alteria, Prins Hendrikweg 12, 3881 GD Putten.
Tel. 0341-556967 of via willyenkees@planet.nl

14 januari - 08 april

19:45 – 22:00 uur

Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum, Burgum


Sterrenkunde is NIET ingewikkeld! In de oudheid was sterrenkunde een bezigheid die werd beoefend om de koers op zee te bepalen. De bewegingen van de zon, de maan en de sterren vertonen een zekere regelmaat en wie die regelmaat kende, werd beschouwd als een geleerde! En u kunt er ook meer over aan de weet komen! Zonder ingewikkelde poespas, zonder overbodige formules. De komende tijd organiseert het Observeum tien cursusbijeenkomsten, waarin u kunt kennismaken met sterrenkunde: we maken u ’s avonds wegwijs in het doolhof van sterren, planeten, manen, nevels en sterrenstelsels! Iedereen kan meedoen…

In de cursus word je wijzer:
* Waarnemen, oftewel: je leert systematisch kijken, bij heldere hemel buiten, bij bewolkt weer in het planetarium
* Het zonnestelsel: onze kosmische achtertuin – hoe herken je planeten?
* Aardrijkskunde in het donker – de (draaibare) sterrenkaart als hulpmiddel
* Kijkers en telescopen – werking en gebruik
* Actuele ontwikkelingen, ruimtevaart en nieuwe inzichten

Cursusmateriaal
Het geïllustreerd cursusboek: geen op zichzelf staand leerboek, maar bedoeld als geheugensteun en naslagwerk. Het complete cursusmateriaalbestaat uit bouwplaatjes, extra informatie, zoals hemelkaarten, astronomisch beeldmateriaal, planetariumprogramma’s, internetverwijzingen, enz., het is samengebracht op een DVD-Rom, die ook bij het werkmateriaal hoort.

De cursusbijeenkomsten
De cursus is verdeeld in twee stukken: de eerste helft (vijf à zes lessen) besteden we aandacht aan basisbegrippen en (een beetje) theorie. De tweede helft gaat vooral over waarnemen en het leren kennen van de nachtelijke hemel. De lessen worden gehouden op maandagavonden, we starten op maandag 14 januari, elke les duurt 2½ uur, onderbroken door een korte pauze; de lessen worden gevuld met o.a. beeldpresentaties, praktische zaken en zo nodig een beknopte uitleg. We kijken elke cursusavond of het onbewolkt is, dan gaan we buiten de actuele sterrenhemel verkennen. Bij bewolking of regen doen we dat in het digitale planetarium. Dan is er ook wat meer tijd voor het stellen van vragen.

De cursus in één oogopslag
Data en tijd: 14, 21 en 28 januari, 11, 18 en 25 februari, 11 18 en 25 maart, 8 april; aanvang 19:45 uur.
Kosten: € 95,00 per persoon, inbegrepen zijn: cursusbijdrage, 1 x koffie of thee per bijeenkomst, alle materialen (cursusboek met hemelatlas, bouwplaten, zonnewijzer, draaibare sterrenkaart, eeuwigdurende kalender, DVD-Rom en overige werkmaterialen). Cursusbegeleiders zijn Lolke Dijkstra, Melvin v.d.Veen en Hans Molema. U kunt zich opgeven (graag vóór 7 januari) of info verkrijgen via telefoon: 0511-465544 (dagelijks -niet op maandag- tussen 13:00 en 17:00 uur).

observeum.nl | Menno van Coehoornweg 9 |  9251 LV | Burgum

24 januari

19:45 – 22:30 uur

publiekssterrenwacht Vesta, Oostzaan


Pieter Smets MSc

Door het meten van ”onhoorbaar” geluid zijn onder meer ongeoorloofde kernbomproeven te signaleren. Maar volgens KNMI-onderzoeker dr. Läslo Evers is met dit zogenoemde infrageluid ook een beter beeld te schetsen van de hogere atmosfeer. Geluid met een frequentie onder de 20 Hz is voor mensen niet meer hoorbaar. Voor wetenschappers is dit ‘infrageluid’ echter zeer interessant. Bronnen van infrageluid zijn veelal groot en krachtig, zoals meteoren, explosies, oceaangolven, onweer, vulkanen, lawines, aardbevingen en kernbomproeven. Infrageluid wordt gemeten met arrays (series) van zeer gevoelige microbarometers. Dr. Evers, werkzaam bij het KNMI, verbeterde het hele traject van meten, analyseren en interpreteren van dit infrageluid. De grote uitdaging is daarbij om afzonderlijke geluiden van elkaar te onderscheiden en de bronnen te identificeren.

Grote explosies in de nabijheid zijn gemakkelijk te herkennen, bijvoorbeeld de ontploffing in 2005 van een brandstofdepot vlakbij Londen. Evers zag thuis op zijn computerscherm opeens een enorme piek boven de ruis uitsteken. Hij wist toen direct dat er iets groots was gebeurd in Engeland. Maar de belangrijkste toepassing van zijn werk is het signaleren van bovengrondse kernbomproeven. Het KNMI helpt mee aan de handhaving van het kernstopverdrag uit 1996, dat ondertekenaars verbiedt om kernbomproeven te doen. Op vijf plaatsen in Nederland staan inmiddels tientallen microbarometers opgesteld. Om de analysemethoden nog verder te verfijnen, is vooral meer kennis nodig over de wisselwerking tussen dampkring en infrageluid. De temperaturen en windsnelheden op vijftig à honderd kilometer hoogte, kunnen namelijk een vertekend beeld opleveren.Dit analyseproces is ook om te draaien. Evers wil informatie uit infrageluid daarom gaan gebruiken om de hogere atmosfeer nauwkeuriger in beeld te brengen.

Voor het volgen van de lezingen is geen kennis van de wiskunde vereist. Wel wordt voor het kunnen volgen van de voordrachten een basiskennis astronomie of weerkunde gevraagd. Deze kan men door zelfstudie uit talloze publicaties verkrijgen. Ook kan men een cursus volgen aan de publiekssterrenwacht Vesta.

Zuideinde 197 | 1511 GD | Oostzaan

De contributie bedraagt 35,00 euro per jaar. Belangstellenden mogen twee lezingen gratis bijwonen.

25 januari

19:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Christoffel Waelkens:

Toen de wetenschap echt wetenschap werd – met dank aan Galileo Galilei, Christiaan Huygens, Isaac Newton en andere grote geesten uit de zeventiende eeuw – werd er voor het eerst gesproken over universele natuurwetten, m.a.w. wetten die niet alleen opgaan voor de werking van de natuur op onze planeet, maar ook elders in het zonnestelsel, elders in ons sterrenstelsel en eigenlijk overal in het heelal.

Is dat geen boude uitspraak? Hoe kunnen wij immers controleren of wat geldt op Aarde ook geldt voor verre objecten die ver weg en buiten ons bereik zijn?

Gelukkig zijn sterrenkundigen goede detectives en slagen zij erin om met behulp van informatie die vanuit alle hoeken van het heelal op ons afkomt toch heel veel aan de weet te komen over planeten, sterren en het heelal zelf. Dat kan door het licht dat die objecten uitstralen, absorberen of weerkaatsen heel gedetailleerd te bestuderen. En sinds kort is er naast het licht (of de elektromagnetische straling in alle verschillende golflengten) zelfs ook de mogelijkheid om objecten te bestuderen middels zwaartekrachtsgolven die ze veroorzaken in de ruimtetijd die het heelal is.

Zo zijn al die verschillende kosmische objecten studiemateriaal in het grootst denkbare laboratorium: ons heelal.

Vele evenementen die in dat buitenaards labo gebeuren vinden trouwens plaats in extreme omstandigheden die we op Aarde niet zomaar eventjes kunnen overdoen wegens… die extreme omstandigheden. En gelukkig maar, want anders zou het hier misschien op een grote chaos en wereldwijde catastrofe kunnen uitdraaien.

Christoffel Waelkens is professor in de astrofysica aan het Departement Natuurkunde en Sterrenkunde van de KU Leuven

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

Volkssterrenwacht Mira | Abdijstraat 22 | 1850 | Grimbergen

25 januari

19:00 – 22:00 uur

Radboud Universiteit Huygensgebouw, Nijmegen


Elke laatste vrijdag van de maand, van september tot april, organiseren de sterrenkundigen van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen een open sterrenkijkavond. Een onderzoeker geeft een korte lezing over het onderzoek in Nijmegen of over een ander actueel sterrenkundig onderwerp. Er zijn ook doorlopend documentaires die geschikt zijn voor kinderen. En er zijn rondleidingen. Bezoekers kunnen (bij helder weer) door de optische telescopen van de Huygens Sterrenwacht kijken, op het dak van het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit.

Radboud Universiteit

25 januari

19:30 – 22:00 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Stap in de duisternis van de Schoorlse Duinen en wandel mee met de Nachtwaker.
Beleef de donkere duinen, zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud.
Op je route beklim je het hoogste duin van Nederland!

Prijs € 8.00
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Contact:
Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen 072-5093352 of via schoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl

Praktisch:
Trek stevige schoenen en warme kleding aan en kleed je op het weer
Let op: geen zaklamp mee
Niet geschikt voor mindervaliden, de route gaat van de verharde paden af
Honden niet toegestaan

In deze donkere dagen van het jaar is het de tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte  en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud vanaf 8 jaar en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Online aanmelden op https://www.staatsbosbeheer.nl/nachtwakerschoorl

25 januari

19:45 – 22:00 uur

GVWS, Groningen


door Jacob Kuiper (KNMI)

Afhankelijk van het gebied op aarde worden ze hurricanes (Atlantisch bekken), tyfonen Pacific) of cyclonen (Indische Oceaan) genoemd. In het Nederlands noemen we ze gewoonlijk tropische orkanen.

gvws.info/agenda

25 januari

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Lezing Hans Prinse: Atmosferische Verschijnselen

De zaal is geopend om 19:30 uur en wij beginnen om 20:00 uur. Dit is dus een half uur eerder dan voorheen gebruikelijk was.

Matenaweg 1 | 3356 LS | Papendrecht
verenigingchristiaanhuygens.nl/programma

25 januari

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


De Europese satelliet Gaia is in 2013 gelanceerd met als doel om door nauwkeurige waarnemingen van 1 miljard (!) sterren de afstanden, bewegingen en eigenschappen van deze sterren in kaart te brengen. Anthony Brown toont het publiek hoe astronomen uit deze enorme hoeveelheid gegevens inzicht kunnen krijgen over de structuur en ontstaansgeschiedenis van onze Melkweg.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

25 januari

20:00 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


prof. dr. Walter van Rensbergen:

Op vrijdag 25 januari 2019 zal prof. dr. Walter van Rensbergen een lezing geven over: “Copernicus, Leven en Werk”.

Nicolaus Copernicus (1473-1543) is de eerste grote wetenschapper van de Renaissance.

Hij plaatste de zon in het centrum van het zonnestelsel. Tot groot ongenoegen van het Vaticaan dat bij monde van Paus Johannes Paulus II in 1992 toegaf dat Galileo Galilei (1564-1642) toch een goede Christen was ondanks het feit dat hij een aanhanger was van Copernicus. Beter laat dan nooit.

Walter van Rensbergen is emeritus hoogleraar van de Vrije Universiteit Brussel.

De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u. Toegang niet-leden € 5,00. Zie ook www.metius.nl  

25 januari

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Midden Nederland, Amersfoort


Hoe komt het dat de kosmos waarin we ons bevinden precies geschikt is voor leven?

Klaas-Jan Mook

Het Groene Huis | Schothorsterlaan 21 | Amersfoort
sterrenwacht-mn.nl

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10