Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

01 mei - 30 september

00:00 uur

Kon. Wilhelmina Boulevard Noordwijk, Noordwijk


Maak je eigen Space Selfie bij de ruimtevaart billboards op de Boulevard in Noordwijk en win een prijs voor de origineelste selfie of de selfie met de meeste likes!

27 juli - 16 september

14:00 – 17:00 uur

Cozmix Volkssterrenwacht Beisbroek, Brugge

Astronomisch geschilderd is de uitnodigende titel van de schilderijententoonstelling die Cozmix in de zomer van 2018 organiseert. Met behulp van talrijke hoogwaardige schilderijreproducties belichten we de fascinatie die verschillende beroemde schilders voor de sterrenhemel hadden. Doorheen de tijd zorgden bijzondere astronomische verschijnselen vaak voor vernieuwende accenten in het oeuvre van kunstschilders als Rubens, Vermeer, Turner, van Gogh, Munch of Lichtenstein.
Tijdens een twee uur durende verkenningstocht in de vorm van een matinee of nocturne zal de samensteller van deze tentoonstelling de aanwezige deelnemers begeleiden en onderdompelen in een kunstzinnige wereld vol sterrenkundige elementen. Aan de hand van twaalf verschillende kosmische thema’s wordt elk sterrenkundig geschilderd element wetenschappelijk geduid en verkennen we op een unieke manier uiteenlopende artistieke kunststromingen.
Nadien netwerking en drink.

Er zijn matinees op zondag 5 augustus en zondag 2 september, telkens met start om 10.00 h.De nocturnes staan gepland op dinsdag 21 augustus en zaterdag 15 september, telkens met start om 20.00 h.

Tijdens de zomermaanden kan u de tijdelijke tentoonstelling ‘Astronomisch geschilderd’ gratis bezichtigen op de eerste verdieping van het kasteel Beisbroek, van zondag tot en met vrijdag, telkens van 14 h tot 17 h.

Zeeweg 96, 8200 Brugge België
Inschrijven kan online via de website cozmix.be.

01 augustus - 24 november

00:00 uur

Space Expo, Noordwijk


Een bijzondere expositie in Space Expo: ‘Comics in Space’! De expositie geeft een overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction.

Ruim 20 jaar voor Neil Armstrong (1969) stonden Europese striphelden al op de maan. Deze unieke avonturen wakkerde tijdens de Space Race in de jaren 50 en 60 de honger naar de eerste stap op de maan alleen maar verder aan.

Stripverhalen, unieke covers en objecten
De tentoonstelling laat onder andere unieke originelen van striptekenaars zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space. Belangrijk onderdeel van de expositie is de ruimtestripserie van Martin Lodewijk uit 1957. De toen 18-jarige Lodewijk kreeg deze opdracht vlak na de lancering van de  eerste Spoetnik. Van de tiendelige ‘ATH-serie Ruimtevaart’ is in 2016 een heruitgave in luxe band verschenen. Martin Lodewijk behoort tot de beste stripmakers van Nederland en is vooral beroemd door zijn succesreeks Agent 327. Als enthousiast betrokken stripmaker tekende Lodewijk de poster voor Comics in Space met daarop o.a. zijn stripheld en- heldin in de ruimte.

Vakantieprogramma met stripverhalen
Naast de expositie heeft Space Expo van 7 juli t/m 2 september een leuk vakantieprogramma voor gezinnen. Dagelijks worden drie interactieve presentaties gehouden over Comics in Space en is er een tekenfilmcompilatie in de filmzaal. Ook kunnen kinderen een eigen ruimte stripverhaal maken op een space-placemat. Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat van een stripheld. De space-placemat is er ook voor kinderen die verblijven op bungalowparken, campings en hotels in Noordwijk. Kinderen die hun stripverhaal inleveren bij Space Expo maken kans op mooie prijzen!

Space Expo
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk
space-expo.nl

24 augustus

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Frank Vermeulen: Andromeda

Wekelijks lezingen om 20.00 uur
Telefoon: 0571-262006
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

24 augustus

20:00 – 22:15 uur

Sterrenwacht Tivoli, Oudenbosch


cursus, Het poollicht. 2 vrijdagavonden 24 en 31 augustus 2018

26 augustus

21:00 – 22:30 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Staatsbosbeheer maakt samen met Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging het mogelijk om dit moment in de Schoorlse Duinen te beleven. Ga met de gidsen van Staatsbosbeheer en Metius mee op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan. Samen dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte duinen. Op het uitkijkpunt bij Catrijp zijn de ondergaande zon en de maan samen te zien. Hier vertelt de gids van Metius meer over de maan.

Datum: zondag 26 aug 2018. Van: 21:00 uur tot: 22:30 uur

Contact: Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen T 072-5093352
Praktisch:

  • Trek stevige schoenen aan en kleed je op het weer.
  • Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.
  • Honden zijn niet toegestaan.

Voor meer informatie

27 augustus

20:00 – 22:00 uur

Astronomy on Tap, Leiden


20:00 tot 22:00

Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom – passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht
astronomyontap.nl

31 augustus

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


drs. Gerard Cornet: Nederland in de ruimte

Wekelijks lezingen om 20.00 uur
Telefoon: 0571-262006
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

01 september

00:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

01 september

10:30 – 12:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Zaterdag 1 september 2018 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum
(NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Titel: Kunnen we voedsel verbouwen op de Maan of Mars?
Door: Wieger Wamelink (WUR)
Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Is plantengroei mogelijk op de bodems van die hemellichamen? Om dat te onderzoeken werden verschillende experimenten opgezet met kunstmatige Marsen maanbodems waarop zaden van verschillende groenten te kiemen werden gelegd en gevolgd in hun groei.
Na drie groeiseizoenen zijn we inmiddels in staat om groenten zoals tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, vooral door grond verbeter methoden. Of de oogst ook eetbaar is moest worden onderzocht. De bodems bevatten veel zware metalen en als die in het eten komen is dat een probleem voor de gezondheid van de mensen op Mars. Er zijn geen zware metalen gevonden die een probleem voor de gezondheid zouden kunnen betekenen. Daarna is er een ‘Mars maaltijd’ georganiseerd voor de mensen die het onderzoek hadden gesteund.
Het onderzoek gaat zich nu meer richten op het opzetten van een duurzaam agrarisch ecosysteem, waarin alles wordt gerecycled inclusief menselijke uitwerpselen. Hierin spelen wormen omdat ze dode plantenresten afbreken een belangrijke rol. Daarnaast zullen bacteriën, schimmels en hommels nodig zijn om voor vele jaren voedsel te telen op Mars of de maan. En natuurlijk niet de zaden vergeten.

Presentator: Wieger Wamelink werkt als ecoloog bij Wageningen Environmental Research (Alterra)
onderdeel van Wageningen University & Research (WUR).

Hij houd zich daar bezig met de relatie plant-bodem. Op basis van een database met veldgegevens stelde Wieger samen met collega’s een systeem op waardoor voor bijna alle Nederlandse plantensoorten hun voorkeur voor groeiplaatsen inzichtelijk werd gemaakt, o.a. voor grondwaterstand, zuurgraad van de bodem en nutriëntenvoorkeur.
Dit onderzoek was ook het startpunt voor het onderzoek naar het laten groeien van planten op Mars en Maanbodem.

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport, Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Pelikaanweg 50 | 8218 PG | Lelystad |
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl).
nationaalruimtevaartmuseum.nl

01 september

14:30 – 15:30 uur

Sterrenwacht Presikheaven, Arnhem


Georganiseerd door Sterrenwacht Presikheaven

 

13 september

19:30 – 22:00 uur


Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales (Zwolle)

Een populair idee onder theoretisch natuurkundigen is dat zwaartekracht op de allerkleinste schaal niet bestaat, maar pas tevoorschijn komt op macroscopische schaal. Met andere woorden, dat zwaartekracht “emergent” is. Een bekende pionier op dit gebied is Erik Verlinde, die in 2010 en 2016 twee belangrijke artikelen hierover publiceerde. In zijn laatste artikel beweert hij dat de extra zwaartekracht die wordt waargenomen in sterrenstelsels en clusters (en normaliter wordt toegeschreven aan “donkere materie”) ook een emergent verschijnsel is. In deze lezing worden de recente ontwikkelingen in de theorie van emergente zwaartekracht besproken, met speciale aandacht voor de toepassingen in sterrenstelsels.

Manus Visser is als theoretisch natuurkundige werkzaam aan het Institute of Physics van de Universiteit van Amsterdam. Hij is bezig met zijn promotieonderzoek bij Erik Verlinde over het onderwerp Emergente Zwaartekracht. Hij schrijft verder regelmatig voor de populair wetenschappelijke website quantumuniverse.nl.

Voor juiste adres en tijden zie website Thales
vws-thales.nl

14 september

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Op de bodem van de Middellandse Zee bouwen Nederlandse wetenschappers mee aan een totaal nieuw soort telescoop. Die telescoop kijkt niet naar licht, maar naar neutrino’s: spookachtige elementaire deeltjes die ons bereiken uit spectaculaire objecten in het heelal, zoals van het centrum van sterrenstelsels, waar zich grote zwarte gaten bevinden. Het bestuderen van neutrino’s uit de kosmos geeft toegang tot een compleet nieuwe vorm van astronomie, maar vergt een detector die in geen enkel opzicht lijkt op een normale telescoop. In de duisternis van de diepzee, op 3 km diepte, zullen wij met deze “neutrino telescoop” een kubieke kilometer zeewater afspeuren naar de sporen van kosmische neutrino’s.

Over de spreker:
Aart Heijboer heeft gewerkt bij de deeltjesversnellers op Fermilab in Chicago en CERN bij Geneve, en werkt nu bij het Nationaal instituut voor deeltjesfysica, Nikhef, in Amsterdam. Hij is de ‘deputy spokesperson’ van het internationale KM3NeT samenwerkingsverband, dat op de bodem van de Middellandse Zee een neutrinotelescoop aan het bouwen is.

Lezingen worden gehouden in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard
verenigingchristiaanhuygens.nl | najaarsprogramma 2018

18 september

20:00 – 22:30 uur

Locatie lezingen Copernicus, Overveen


Bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen

19 september

20:00 – 22:15 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Prof. Henny Lamers

Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15.
De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.
galaxis-sterrenkunde.nl

1 2 3 4 5 6