Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

01 augustus - 24 november

00:00 uur

Space Expo, Noordwijk


Een bijzondere expositie in Space Expo: ‘Comics in Space’! De expositie geeft een overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction.

Ruim 20 jaar voor Neil Armstrong (1969) stonden Europese striphelden al op de maan. Deze unieke avonturen wakkerde tijdens de Space Race in de jaren 50 en 60 de honger naar de eerste stap op de maan alleen maar verder aan.

Stripverhalen, unieke covers en objecten
De tentoonstelling laat onder andere unieke originelen van striptekenaars zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space. Belangrijk onderdeel van de expositie is de ruimtestripserie van Martin Lodewijk uit 1957. De toen 18-jarige Lodewijk kreeg deze opdracht vlak na de lancering van de  eerste Spoetnik. Van de tiendelige ‘ATH-serie Ruimtevaart’ is in 2016 een heruitgave in luxe band verschenen. Martin Lodewijk behoort tot de beste stripmakers van Nederland en is vooral beroemd door zijn succesreeks Agent 327. Als enthousiast betrokken stripmaker tekende Lodewijk de poster voor Comics in Space met daarop o.a. zijn stripheld en- heldin in de ruimte.

Vakantieprogramma met stripverhalen
Naast de expositie heeft Space Expo van 7 juli t/m 2 september een leuk vakantieprogramma voor gezinnen. Dagelijks worden drie interactieve presentaties gehouden over Comics in Space en is er een tekenfilmcompilatie in de filmzaal. Ook kunnen kinderen een eigen ruimte stripverhaal maken op een space-placemat. Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat van een stripheld. De space-placemat is er ook voor kinderen die verblijven op bungalowparken, campings en hotels in Noordwijk. Kinderen die hun stripverhaal inleveren bij Space Expo maken kans op mooie prijzen!

Space Expo
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk
space-expo.nl

24 september - 03 december

19:30 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Op maandag 20 september start in Alkmaar de Cursus “Sterrenkunde, een astrofysisch vervolg” De cursus wordt verzorgd door docenten van AWSV Metius op 10 maandagavonden. In de cursus wordt gebruik gemaakt van wis- en natuurkunde.

Meer informatie en aanmelden via www.metius.nl, onderdeel vervolgcursus.

25 september - 04 december

20:00 – 22:00 uur

Universiteit Gent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gent


Lessenreeks voor als je de cursus ‘Inleiding tot de Sterrenkunde’ hebt gevolgd, en dus al over een zekere basiskennis beschikt.

In tien lessen wordt dieper ingegaan op verschillende objecten in onze zonnestelsel.

armandpien.be | cursussen

 

21 oktober - 31 augustus

00:00 uur

Het Museon, Den Haag

Mensen willen alles verkennen en steeds verder reizen.
Nu we overal op aarde zijn geweest, willen we de ruimte in. Reizen in de Ruimte dompelt bezoekers onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap.
Een wereld waarin zij zelf kunnen ontdekken welke actuele technieken en thema’s een rol spelen in het verwezenlijken van onze droom: verder leven buiten de aarde.
Reizen in de Ruimte is geschikt voor elke leeftijd en laat zien hoe belangrijk technologie is om de mens verder dan de aarde te laten reizen.
Het Museon wil met de tentoonstelling de interesse van jongeren voor wetenschap en technologie stimuleren.
De expositie zet aan tot nadenken en inspireert: hoe ziet onze toekomst er uit en hoe kunnen wij aan een duurzamere aarde werken maar bovenal wordt de vraag gesteld: kunnen wij in de toekomst op andere planeten leven?
De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2019.
Voorbereiding, reis en vestiging op de nieuwe planeet
Het publiek kan bijvoorbeeld vaardigheden trainen die nodig zijn in de ruimte.
Een fit lichaam is van groot belang: met een fitnessparcours kun je jezelf testen en je voert technische tests uit waarmee duidelijk wordt of je de apparatuur van het ruimteschip snel en correct kan bedienen.
Na de training is het tijd om de verkregen technische vaardigheden in praktijk te brengen.
Contact met Ground Control is essentieel. Communiceer als specialist met de astronauten in de ruimte of bedien het instrumentarium om een lancering voor te bereiden.
De bezoeker woont en werkt in het ruimteschip.
Daar wordt gegeten, geslapen en gewerkt, net als thuis op aarde.
De lange reis heeft invloed op het lichaam. Ontdek wat er met het lichaam gebeurt.
Kijk live mee met de camera’s van het International Space Station en verwonder je over het prachtige uitzicht.
Met het docking game sluit de bezoeker capsules, samen met collega-astronauten, aan op het ruimteschip. Hoe ontwijk je een wolk van meteorieten? Ontdek het zelf met een spannend spel!
Op de nieuwe planeet vormen water, voedsel, zuurstof en energie de basis van het leven, maar je hebt ook een huis nodig om in te wonen.
De verschillen met het leven op aarde zijn groot.
De zwaartekracht bijvoorbeeld: hoe hoog kun je springen? Het weer is ook anders, hoe moet je jezelf beschermen tegen ruimtestormen en de zon, die veel dichterbij staat? In de tentoonstelling wordt uitgelegd hoe je op een andere planeet planten kunt kweken, onontbeerlijk voor nieuw leven.
Activiteiten
Bij Reizen in de Ruimte worden leuke extra activiteiten georganiseerd, zoals de scienceshow, het space-spel en verjaardagsfeestjes. Meer weten? Kijk op museon.nl

30 oktober - 04 december

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


De cursus wordt elke jaar in de lente en de herfst gehouden en omvat zes lessen, telkens van 20.00-22.30 uurIn het najaar 2018 zijn de lessen op de volgende dinsdagavonden:  30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november en 4 december.
De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.
In de kosmos kan men onderscheid maken tussen objecten die zelf licht geven (bijvoorbeeld de zon en de sterren) en donkere objecten die dat niet doen (bijvoorbeeld planeten en manen).
De inhoud van de najaarslessen is: positiebepalingen op aarde ,zon, levensloop van sterren, interstellaire materie, ons Melkwegstelsel,  de Lokale Groep, Virgocluster, Laniakea, Kosmisch Web, de Ster van Bethlehem en warmtestraling van kometen en meteorieten. Met het planetarium wordt een reis door het lichtgevende heelal gemaakt.
Bij de lessen wordt ook aandacht besteed aan het waarnemen en de sterrenhemel, die is in het najaar anders dan in het voorjaar.
Het cursusgeld bedraagt € 60,– (voor Halleyleden: € 55,–).
Voor meer informatie en inschrijving: Merijn de Jager.
sterrenwachthalley.nl

10 november - 01 december

16:00 – 18:00 uur

Sterrenwacht Foucault, de Zilk


Voor iedereen die zich interesseert in amateur sterrenkunde kan zich nu opgeven voor deelname aan een workshop van 4 weken welke start op 10 november 2018 van 16.00 – 18.00 uur.
Deze cursus wordt gegeven door Debbie Mahieu.
Kosten zijn 45 euro. Inclusief materiaal koffie thee etc.
Aansluitend bij gelegenheid kijken en 5e avond cursus in praktijk.
U kunt zich opgeven via onze website info@sterrenwachtfoucault.nl

12 november - 10 december

20:00 – 22:00 uur

Universiteit Gent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gent


Een vijfdelige lessencyclus waarin theorie en praktijk gecombineerd worden. De eerste drie lessen gaan over de geschiedenis en de fysische principes van toepassing in de astrospectroscopie. In de vierde les komt een overzicht van het instrumentarium van de astronomische spectroscopie aanbod. De laatste les is praktijkgericht. Hierin wordt uitgelegd hoe je een spectrum kan maken en hier metingen (bvb. van stertemperatuur) op kan doen aan de hand van software.

armandpien.be | cursussen

 

19 november

14:00 – 16:00 uur

Volkssterrenwacht Urania, Hove


Astronomie, kunst en wetenschap deel 2   Roger Van der Linden

Ben je altijd benieuwd geweest naar de wereld van de sterren, de ruimtevaart en/of het weer? Maar past een avondcursus of seminarie van Urania niet in je planning? Dan zijn de lezingen in het najaar 2018 echt iets voor jou!

Een voordrachtenreeks over sterrenkunde, ruimtevaart of het weer. Volg de hele reeks of kies afzonderlijke thema’s die jou het meest interesseren! De lezingen staan open voor iedereen. Sterrenkundige of wetenschappelijke voorkennis is niet vereist, je interesse is meer dan voldoende!

De lezingen vinden plaats op maandagnamiddag om 14 uur en duren maximaal anderhalf uur. Halfweg is er een pauze voorzien en heb je de mogelijkheid om iets te drinken in de Astrobar.

De toegangsprijs bedraagt €5 per lezing. Inschrijven doe je door je naam en het aantal personen te mailen naar info@urania.be. Voor leden zijn de voordrachten gratis, op vertoon van hun lidkaart. Alle lezingen vinden plaats bij volkssterrenwacht Urania.

Jozef Mattheessensstraat 60 |  2540 Hove | België

20 november

20:00 – 22:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Spreker: Drs. E. (Edwin) Mathlener

Regelmatig worden we verrast door steeds weer mooiere foto’s gemaakt door de Hubble-ruimtetelescoop. Toch is die ruimtetelescoop maar een betrekkelijk klein instrument met een spiegeldiameter van 2,5 meter. Maar omdat hij boven de dampkring waarneemt, kan hij ongestoord veel scherper kijken dan enig andere telescoop.

Zijn lichtverzamelend vermogen is echter slechts klein vergeleken met grote telescopen op aarde, en die aardse telescopen worden steeds groter.
Dankzij nieuwe technieken zijn de afgelopen jaren telescopen verwezenlijkt met spiegeldoorsnedes van wel 8 tot 10 meter.
Veel van deze telescopen zijn primair bedoeld voor spectroscopisch onderzoek, maar o.a. met ESO’s Very Large Telescope (VLT) worden ook prachtige foto’s gemaakt.
Maar hier eindigt de ontwikkeling niet: NASA werkt aan een nieuwe, veel grotere ruimtetelescoop, terwijl diverse groepen plannen hebben voor telescopen met diameters van tientallen meters.
Zo werkt ESO nu aan een 39 meter telescoop.
We kijken in deze lezing niet alleen naar heden en toekomst van de grote telescopen, maar kijken ook terug op het verleden, waarin ieder tijdvak zijn eigen grote telescopen kende.

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

20 november

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Almere, Almere


Op dinsdag 20 november organiseert Sterrenwacht Almere een workshop over het waarnemen van sterrenkundige objecten met de verrekijker. Zowel de maan als planeten als deepskyobjecten, zoals nevels en sterrenhopen, zullen daarbij de revue passeren. Er wordt gestart met een presentatie over wat er met een verrekijker zoal te zien is. Bij helder weer gaan we daarna daadwerkelijk waarnemen vanaf het dakterras van de sterrenwacht.

Breng je eigen verrekijker mee als je die hebt.
Prijs: 12.50 euro, donateurs 8 euro (te betalen bij entree)
Aanmelden bij: jhm.vangastel@ziggo.nl

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

20 november

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Amsterdam, Amsterdam


dr. Marcel Vonk, Zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde.

Weth Verheijhal
Polderweg 300 | 1093 KP
Amsterdam

21 november

20:00 – 22:30 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Waarnemingshorizon, de nieuwe grens van het heelal

23 november

19:30 – 21:30 uur

Centaurus A Nijmegen, Nijmegen


Lezing door André van der Hoeven

Toen in het begin van de 17e eeuw de lenzenkijker zijn intrede deed bij het waarnemen van de sterrenhemel betekende dat een revolutionaire verandering. Wat geen oog eerder kon zien werd nu zichtbaar. Vanaf 1840, toen de maan na 29 minuten belichten fotografisch werd vastgelegd, begon het tijdperk van de astrofotografie. In de laatste twintig jaar is de fotografische plaat vervangen door de lichtsensor (CCD). De resultaten die de top-amateurs tegenwoordig behalen zijn te vergelijken met de resultaten van de grootste kijkers uit de jaren vijftig.

André zal een lezing geven met een kort overzicht van de geschiedenis van de astrofotografie waarna hij zal laten zien met wat voor technieken amateurs en professionals tegenwoordig opnamen maken van de sterrenhemel. Wat komt er allemaal kijken bij deze vorm van fotografie? Wat kunnen  amateurs tegenwoordig bereiken, en wat kun je zelf doen? Wat heb je daarvoor nodig en hoe bewerk je dit soort opnamen tot de mooie plaatjes die je vaak voorbij ziet komen?

André van der Hoeven is actief op het gebied van de astrofotografie en heeft daarin al een aardig portfolio opgebouwd. Zijn opnamen zijn verschenen op onder andere de sites van de NASA en de ESA en meerdere malen op de ‘Astronomy picture of the Day’ (APOD) site die wereldwijd hoog aangeschreven staat. Verder verschenen zijn foto’s in tijdschriften als Sky and Telescope, Sky at Night Magazine en Ciel et Espace. In 2012 behaalde André de tweede plaats in de ‘Hubble Hidden Treasures competitie’ van de ESA/NASA. Ook werd hij in 2013/14/16 en 2017 genomineerd voor de titel ‘Astrophotographer of the Year’ van de Royal Observatory in Londen. Begin 2016 verscheen zijn boek ‘Treasures of the Universe’ met daarin de mooiste amateur astrofoto’s geplaatst naast professionele opnamen van over de gehele wereld.

De lezing vindt plaats in collegezaal HG00.308 van het Huygensgebouw, Faculteit Natuurkunde Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Adres: Radboud Universiteit
Heyendaalseweg 135
6525AJ
Nijmegen
centaurus-a.nl

23 november

19:30 – 21:30 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel.
Staatsbosbeheer maakt samen met Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging het mogelijk om dit moment in de Schoorlse Duinen te beleven.
Ga met de gidsen van Staatsbosbeheer en Metius mee op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan. Samen dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte duinen.
Op het uitkijkpunt bij Catrijp zijn de ondergaande zon en de maan samen te zien. Hier vertelt de gids van Metius meer over de maan.

Prijs:€ 8.00 Kind t/m 12 jaar:€ 8.00 Leeftijd:Vanaf 10 jaar

Contact:Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen T 072-5093352

Meer informatie

Praktisch:

  • Trek stevige schoenen aan en kleed je op het weer.
  • Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.
  • Honden zijn niet toegestaan.

23 november

20:00 – 22:30 uur

VWS Noord Drenthe, Assen


Dr. N.F. van Bakel:
Detectie van zwaartekracht golven

Locatie Duurzaamheidcentrum Bosrand 2, 9401 SL Assen
Zaal open +/- 19.15
Aanvang  20.00 uur Einde +/- 22.30
vwsnoorddrenthe.nl

1 2 3 4 5 6 7 8