Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

01 augustus - 24 november

00:00 uur

Space Expo, Noordwijk


Een bijzondere expositie in Space Expo: ‘Comics in Space’! De expositie geeft een overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction.

Ruim 20 jaar voor Neil Armstrong (1969) stonden Europese striphelden al op de maan. Deze unieke avonturen wakkerde tijdens de Space Race in de jaren 50 en 60 de honger naar de eerste stap op de maan alleen maar verder aan.

Stripverhalen, unieke covers en objecten
De tentoonstelling laat onder andere unieke originelen van striptekenaars zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space. Belangrijk onderdeel van de expositie is de ruimtestripserie van Martin Lodewijk uit 1957. De toen 18-jarige Lodewijk kreeg deze opdracht vlak na de lancering van de  eerste Spoetnik. Van de tiendelige ‘ATH-serie Ruimtevaart’ is in 2016 een heruitgave in luxe band verschenen. Martin Lodewijk behoort tot de beste stripmakers van Nederland en is vooral beroemd door zijn succesreeks Agent 327. Als enthousiast betrokken stripmaker tekende Lodewijk de poster voor Comics in Space met daarop o.a. zijn stripheld en- heldin in de ruimte.

Vakantieprogramma met stripverhalen
Naast de expositie heeft Space Expo van 7 juli t/m 2 september een leuk vakantieprogramma voor gezinnen. Dagelijks worden drie interactieve presentaties gehouden over Comics in Space en is er een tekenfilmcompilatie in de filmzaal. Ook kunnen kinderen een eigen ruimte stripverhaal maken op een space-placemat. Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat van een stripheld. De space-placemat is er ook voor kinderen die verblijven op bungalowparken, campings en hotels in Noordwijk. Kinderen die hun stripverhaal inleveren bij Space Expo maken kans op mooie prijzen!

Space Expo
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk
space-expo.nl

06 september - 25 oktober

20:00 – 22:00 uur

Universiteit Gent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gent


8-delige lessenreeks over het weer. Naast een theoretisch gedeelte, waarin u kennismaakt met de fysische principes achter het weer en de factoren die het weer op Aarde tot stand doen komen, is er een praktijkgericht gedeelte. Hier gaan we dieper in op het herkennen van wolken, interpreteren van weerkaarten, satellietbeelden, beschrijving van specifieke weersituaties zoals storm, onweer en sneeuw.

armandpien.be | cursussen

 

24 september - 29 oktober

19:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Philippus Lansbergen, Middelburg


Komend najaar (2018) wordt de cursus Kosmologie wederom gegeven. Het thema is: het Uitdijend Heelal. De cursus bestaat uit zes lessen van 19:30 uur tot 21:30 uur op de volgende maandagavonden: 24 september, 1, 8, 22 en 29 oktober, en 5 november.

Vragen die aan bod komen zijn onder andere: Hoe oud is het heelal? Hoe ontstond het heelal? Is het heelal oneindig? Hoe heeft het heelal zich in de loop van de tijd ontwikkeld?. Is het heelal oneindig? Is er elders leven in het heelal? Wat zijn zwarte gaten? En wat zijn zwaartekrachtsgolven?

De cursus wordt gegeven door dr. Henk Ton, gepromoveerd natuurkundige, die inmiddels heel wat ervaring heeft opgebouwd met deze cursus.

Het aantal cursusavonden is zes; de sterrenwacht is steeds vanaf 19.00 uur geopend; de cursus begint om 19:30 uur. Aan het begin van de cursus krijgen de cursisten het boekje “Big Bang in de binnenzak” van Govert Schilling. Verder krijgt men van elke avond na afloop een uitgebreide syllabus toegestuurd.

De kosten voor de cursus zijn €95. Donateurs van de sterrenwacht betalen slechts €80. Aanmelding via philippus@lansbergen.net.

Cursusprogramma “Het Uitdijend Heelal”
(onder voorbehoud)

Les 1:
Geschiedenis van onze kennis van het heelal (“Van Aristoteles tot Hubble”)
Thema 1: “Waar is het middelpunt van het heelal?”
Thema 2: “Hoe groot is het heelal?”
Wet van Hubble voor uitdijend heelal (1929)
Pauze: Opdrachten n.a.v. 1-dim. model uitdijing
Wat is de maat van het heelal ?
Wat is materie?
Wat is licht?
Wat voor licht zendt een ster uit?
“Powers of Ten”

Les 2:
Wat is een ster?
De levensloop van sterren
Hoe krijgen we informatie over sterren?
Pauze: Opdracht over bepaling samenstelling sterren uit spektra
Interstellaire materie
Exoplaneten
Is er leven in het heelal?

Les 3:
De rol van de zwaartekracht
Fysisch model voor het uitdijend heelal (Friedmann, 1922)
Zwarte gaten en zwaartekrachtsgolven
Pauzeopdracht: Lada Reist Naar Warschau
Afstanden en snelheden in het heelal
Hoog-energetische straling uit het heelal (Rontgen dubbelsterren, AGN,
Gammaflitsers)

Les 4:
Kosmische achtergrondstraling
Kosmische straling
Pauze: Pauzeopdracht???
Ons Melkwegstelsel
De omgeving van de Melkweg
Multi Messenger astronomie

Les 5:
De geschiedenis van het heelal (“Van oerknal tot nu”)
De “oersoep”
Pauze: Opdracht over nucleosynthese (75% H, 25% He)
Vorming van sterren en sterrenstelsels
Grootschalige structuren

Les 6:
Geschiedenis van onze kennis van het heelal (“Van Hubble tot nu”)
Waarom is het heelal zoals het is?
De toekomst van het heelal
De Hawking Quiz

Philippus Lansbergen

24 september - 03 december

19:30 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Op maandag 20 september start in Alkmaar de Cursus “Sterrenkunde, een astrofysisch vervolg” De cursus wordt verzorgd door docenten van AWSV Metius op 10 maandagavonden. In de cursus wordt gebruik gemaakt van wis- en natuurkunde.

Meer informatie en aanmelden via www.metius.nl, onderdeel vervolgcursus.

25 september - 04 december

20:00 – 22:00 uur

Universiteit Gent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gent


Lessenreeks voor als je de cursus ‘Inleiding tot de Sterrenkunde’ hebt gevolgd, en dus al over een zekere basiskennis beschikt.

In tien lessen wordt dieper ingegaan op verschillende objecten in onze zonnestelsel.

armandpien.be | cursussen

 

08 oktober - 26 oktober

19:30 – 22:00 uur

Cosmos Sterrewacht Lattrop, Lattrop

Maandag 8 oktober 2018 start

weer de basiscursus sterrenkunde bij de Cosmos Sterrenwacht in Lattrop.
In 7 avonden wordt u wegwijs gemaakt in de wereld van de astronomie.
De cursus wordt gegeven op maandagavond van 19.30 uur tot 22.00 uur.
De cursusdata zijn: 8, 15, 29 oktober en 5, 12, 19 en 26 november.
Op 22 oktober is er i.v.m. de herfstvakantie geen cursus.

Het is een cursus voor iedereen die geïnteresseerd is in sterrenkunde.

Een speciale vooropleiding is niet nodig. Elke cursusavond is in drie tijd-blokken opgesplitst.
Bij helder weer vinden waarnemingen plaats met de grote 40 cm. telescoop, waarmee de planeten en diverse “Deep Sky” objecten zoals nevels en sterrenhopen kunnen worden geobserveerd.
De kosten voor de gehele cursus bedragen € 75,- per persoon.
Komt u als stel dan betaalt u € 140,-.

Koffie of thee voor aanvang en tijdens de pauze is bij de prijs inbegrepen.
Tegen speciale cursusprijzen bieden wij diverse boeken aan als hulpmiddel bij de cursus.
Voor meer informatie en aanmelden verwijzen we u graag naar onze website:
cosmossterrenwacht.nl

09 oktober - 23 oktober

00:00 uur

Galaxis Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Hintham


Komend najaar zal Galaxis een vervolgcursus sterrenkunde organiseren, met als titel “Extragalatische sterrenkunde: grote processes in de ruimte”. De cursus richt zich op sterrenkunde buiten ons eigen melkwegstelsel, zoals de dynamica van sterrenstelsels, structuur en expansie van het heelal, donkere materie en energie, quasars, zwaartekrachtgolven, etc. De cursus wordt gegeven door de voorzitter van Galaxis, prof. dr. Paul Koenraad.

De cursus zal plaatsvinden op de dinsdagavonden 9, 16 en 23 oktober 2018, en is gericht op mensen die al een beetje thuis zijn in de sterrenkunde en bijvoorbeeld de introductiecursus al gevolgd hebben.

Mocht u interesse hebben om deel te nemen, stuur dan een mail naar galaxis@galaxis-sterrenkunde.nl. De kosten zijn €25 voor leden van Galaxis en €35 voor niet-leden.

Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15.
De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.
galaxis-sterrenkunde.nl

10 oktober - 14 november

00:00 uur

Sterrenwacht Midden Nederland, Amersfoort


Vraagt u zich wel eens af welke sterren u nu eigenlijk ziet als u op een heldere avond naar boven kijkt? Of wellicht heeft u diepere vragen als: hoe is het heelal ontstaan en wat is de plek van onze aarde daarin?

Tal van hemelverschijnselen als zons- en maansverduisteringen, planeten in ons zonnestelsel, sterrenbeelden en de melkweg zijn met de juiste basiskennis van de astronomie eenvoudig te herkennen en te verklaren.

Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort biedt die basiskennis en brengt de sterrenhemel een stuk dichterbij door u in een zestal cursusavonden wegwijs te maken op het gebied van astronomie en het aanpalende gebied van ruimtevaart. We gaan in op de sterrenkunde als wetenschap, de geschiedenis van sterrenkunde, de sterrenhemel, de zon, aarde en maan, ons zonnestelsel, het melkwegstelsel en het heelal.

Deze basiscursus wordt gehouden op zes woensdagavonden, te weten 10, 17, 24 en 31 oktober, 7 en 14 november in onze sterrenwacht. De lessen duren van 20:00 tot 22:00 uur. De kosten voor deelname bedragen 70 euro exclusief het Handboek Sterrenkunde van Govert Schilling die als leidraad dient voor de cursus en die u zelf dient aan te schaffen.

Tickets koop je via Eventbrite: klik hier om naar die pagina te gaan. Je koopt dan een ticket voor alle avonden.

Nadere informatie:
Arjan de Boer, voorzitter@sterrenwacht-mn.nl

Schothorsterlaan 27 |  3822 NA | Amersfoort

18 oktober

19:30 – 22:00 uur


Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales (Zwolle)

Kreta is niet dé bakermat van de Europese cultuur. Lang voordat de eerste mensen zich op het Griekse eiland vestigden, bouwden duizend kilometer westwaarts de inwoners van Malta al hun tempels. De Europese beschaving heeft zich niet langs één lijn ontwikkeld.

Tot die conclusie komt Lenie Reedijk in haar boek ‘Sirius, the Star of the Maltese Temples’ Daarin betoogt ze dat de vele tempels op het eiland niet zijn opgericht ter ere van de godin van de vruchtbaarheid, zoals de officiële theorie luidt, maar dat ze gericht waren op de punten aan de horizon waar Sirius, de helderste ster, opkwam of onderging. Omdat die punten, door de beweging van de aardas, langzaam naar het oosten, respectievelijk het westen opschoven, moesten de Maltezen telkens een nieuwe tempel bouwen met een iets andere oriëntatie.

Voor juiste adres en tijden zie website Thales
vws-thales.nl

18 oktober

19:30 – 22:00 uur

Aula Het Kristal (Triangulum), Apeldoorn

Dr. Stephanie Cazaux, Planeetverkenning / IJsachtige objecten

Aula Het Kristal, Distelvlinderlaan 200, Apeldoorn, 19.30 uur
Triangulum

18 oktober

20:00 – 22:30 uur

Locatie lezingen Copernicus, Overveen


Bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen

19 oktober

19:30 – 22:15 uur

Sterrenwacht Midden Nederland, Amersfoort

Op vrijdag 19 oktober zijn we vanaf 19:30 geopend voor een Kijkavond. Toegang is gratis. We richten enkele telescopen op mooie objecten aan de sterrenhemel. We geven een eenvoudig te volgen uitleg over de sterrenhemel. Dit verhaaltje is ook geschikt voor kinderen vanaf ~8 jaar en zal zo’n 20 minuten duren.
Binnen is de grote 14″ telescoop in bedrijf en buiten staan een paar sterrenwachtleden met hun eigen telescoop om je wat te laten zien van hun hobby. Er is dan zeker ook ruimte om te praten over de telescopen zelf mocht je daar vragen over hebben!

De toegang van de Kijkavond is gratis. Je hoeft geen afspraak te maken en kunt gewoon langskomen om door één van de telescopen te komen kijken. Het zou fijn zijn als je op de fiets kunt komen, er is voldoende ruimte om de fiets te parkeren op de stalling naast Het Groene Huis of bij de sterrenwacht. Kom je toch met de auto? Parkeren kan bij Het Groene Huis of het parkeerplaatsje naast Huis Schothorst. Als dat vol staat is het 7 minuten lopen vanaf de parkeerplaats aan het begin van de Schothorsterlaan (bij Be-Fit/Altis).

Schothorsterlaan 27 |  3822 NA | Amersfoort
sterrenwacht-mn.nl

19 oktober

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Jaap van’t Leven toont het publiek wat er allemaal aan de herfst-sterrenhemel te zien is, zoals de Melkweg, de planeten Saturnus en Mars en diverse sterrenbeelden en prachtige nevels. Bij helder weer kan het publiek de sterrenhemel met eigen ogen en door de telescoop waarnemen.

Wekelijks lezingen om 20.00 uur
Telefoon: 0571-262006
Bussloselaan 4 | 7383 RP | Bussloo
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

19 oktober

20:00 – 22:30 uur

Vereniging Christiaan Huygens, Papendrecht


Er zijn nogal wat amateursterrenkundigen die dromen van een eigen observatorium. Maar hoe realiseer je dat ? En dan ook nog binnen je budget. De kant en klare oplossingen zijn doorgaans niet echt de beste keuzes. En de meer professionele oplossingen kosten toch meer dan je eraan wilt uitgeven. Is zelfbouw een optie? Maar hoe doe je dat dan? Kan iedereen dat? En hoe lang duurt het dan? In deze lezing vertelt Ellen Bruins uitgebreid over haar eigen ervaringen. Over hoe je zelf, helemaal alleen, een astrokoepel kan bouwen. Bovendien is er geen specifieke vakkennis nodig om dat te doen. Deze lezing is een uitgebreide uitleg over op welke wijze je dan zo’n koepel en gebouw maakt. Over welke materialen je dan wel gebruikt en hoe daarmee om te gaan. Over waarom er geen ijzer is gebruikt in het hele proces. Terwijl het geheel toch stormvast staat. En uiteraard is er de mogelijkheid om al uw vragen hierover te bespreken.

Over de spreekster:
Reeds vanaf haar 11de jaar is Ellen Bruijns actief bezig in de sterrenkunde. Jarenlange ervaring met het geven van lezingen op sterrenkunde gebied voor scholen, specifieke groepen en voor het grote publiek. Uiteraard ook voor sterrenkunde (werk)groepen in Nederland en Vlaanderen. Voor de Scouting HIT kampen een speciaal “Ster en Weer” kamp opgericht hetgeen voor meer dan 10 jaar aaneen volgeboekt was. Zeer ervaren zonsverduisteringswaarnemer (20 TSE’s) en als zodanig bij de oprichting betrokken van de Solar Eclipse Community en spreker op de 1ste Eclipse Conference. Als enige Nederlandse opgenomen in het adviesteam voor het recente boek, Totality, the Solar Eclipse Guide 2017 van Fred Espenak (eclipse specialist van NASA). Heeft als eenmansproject zelf een astrokoepel gebouwd gehad. Veelvuldig contact met de lokale en nationale pers in de jaren 80 en 90 over met name zonsverduisteringen en de komeet Shoemacher-Levi die toendertijd insloeg op Jupiter.
Master in Optics (AUS), Bachelor in Chemie, Post doc Statistiek. Elektronica.
Beroepsmatig: Technisch engineer met specialisatie Troubleshooting m.b.t. semiconductor industrie, medische- en laboratoriuminstrumenten en elektronenmicroscopen (Electron and Ion beams). Geven van technische trainingen en presentaties.

Lezingen worden gehouden in het Streeknatuurcentrum Alblasserwaard
verenigingchristiaanhuygens.nl | najaarsprogramma 2018

19 oktober

21:00 – 23:00 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


Publieksavond

LOCATIE STERRENWACHT HALLEY
Halleyweg 1
5383 KT Vinkel

Sterrenwacht Halley 

 

1 2 3 4 5 6 7 8