Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

01 augustus - 24 november

00:00 uur

Space Expo, Noordwijk


Een bijzondere expositie in Space Expo: ‘Comics in Space’! De expositie geeft een overzicht van vooral Nederlandse striptekenaars die hun helden avonturen lieten beleven in de wereld van de ruimtevaart en science fiction.

Ruim 20 jaar voor Neil Armstrong (1969) stonden Europese striphelden al op de maan. Deze unieke avonturen wakkerde tijdens de Space Race in de jaren 50 en 60 de honger naar de eerste stap op de maan alleen maar verder aan.

Stripverhalen, unieke covers en objecten
De tentoonstelling laat onder andere unieke originelen van striptekenaars zien, maar ook stripcovers, verhalen, objecten en een leestafel met stripboeken waardoor bezoekers nader kennismaken met de bijzondere relatie tussen strips en space. Belangrijk onderdeel van de expositie is de ruimtestripserie van Martin Lodewijk uit 1957. De toen 18-jarige Lodewijk kreeg deze opdracht vlak na de lancering van de  eerste Spoetnik. Van de tiendelige ‘ATH-serie Ruimtevaart’ is in 2016 een heruitgave in luxe band verschenen. Martin Lodewijk behoort tot de beste stripmakers van Nederland en is vooral beroemd door zijn succesreeks Agent 327. Als enthousiast betrokken stripmaker tekende Lodewijk de poster voor Comics in Space met daarop o.a. zijn stripheld en- heldin in de ruimte.

Vakantieprogramma met stripverhalen
Naast de expositie heeft Space Expo van 7 juli t/m 2 september een leuk vakantieprogramma voor gezinnen. Dagelijks worden drie interactieve presentaties gehouden over Comics in Space en is er een tekenfilmcompilatie in de filmzaal. Ook kunnen kinderen een eigen ruimte stripverhaal maken op een space-placemat. Voor de allerkleinsten is er een kleurplaat van een stripheld. De space-placemat is er ook voor kinderen die verblijven op bungalowparken, campings en hotels in Noordwijk. Kinderen die hun stripverhaal inleveren bij Space Expo maken kans op mooie prijzen!

Space Expo
Keplerlaan 3
2201 AZ Noordwijk
space-expo.nl

24 september - 03 december

19:30 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


Op maandag 20 september start in Alkmaar de Cursus “Sterrenkunde, een astrofysisch vervolg” De cursus wordt verzorgd door docenten van AWSV Metius op 10 maandagavonden. In de cursus wordt gebruik gemaakt van wis- en natuurkunde.

Meer informatie en aanmelden via www.metius.nl, onderdeel vervolgcursus.

25 september - 04 december

20:00 – 22:00 uur

Universiteit Gent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gent


Lessenreeks voor als je de cursus ‘Inleiding tot de Sterrenkunde’ hebt gevolgd, en dus al over een zekere basiskennis beschikt.

In tien lessen wordt dieper ingegaan op verschillende objecten in onze zonnestelsel.

armandpien.be | cursussen

 

10 oktober - 14 november

00:00 uur

Sterrenwacht Midden Nederland, Amersfoort


Vraagt u zich wel eens af welke sterren u nu eigenlijk ziet als u op een heldere avond naar boven kijkt? Of wellicht heeft u diepere vragen als: hoe is het heelal ontstaan en wat is de plek van onze aarde daarin?

Tal van hemelverschijnselen als zons- en maansverduisteringen, planeten in ons zonnestelsel, sterrenbeelden en de melkweg zijn met de juiste basiskennis van de astronomie eenvoudig te herkennen en te verklaren.

Sterrenwacht Midden-Nederland in Amersfoort biedt die basiskennis en brengt de sterrenhemel een stuk dichterbij door u in een zestal cursusavonden wegwijs te maken op het gebied van astronomie en het aanpalende gebied van ruimtevaart. We gaan in op de sterrenkunde als wetenschap, de geschiedenis van sterrenkunde, de sterrenhemel, de zon, aarde en maan, ons zonnestelsel, het melkwegstelsel en het heelal.

Deze basiscursus wordt gehouden op zes woensdagavonden, te weten 10, 17, 24 en 31 oktober, 7 en 14 november in onze sterrenwacht. De lessen duren van 20:00 tot 22:00 uur. De kosten voor deelname bedragen 70 euro exclusief het Handboek Sterrenkunde van Govert Schilling die als leidraad dient voor de cursus en die u zelf dient aan te schaffen.

Tickets koop je via Eventbrite: klik hier om naar die pagina te gaan. Je koopt dan een ticket voor alle avonden.

Nadere informatie:
Arjan de Boer, voorzitter@sterrenwacht-mn.nl

Schothorsterlaan 27 |  3822 NA | Amersfoort

21 oktober - 31 augustus

00:00 uur

Het Museon, Den Haag

Mensen willen alles verkennen en steeds verder reizen.
Nu we overal op aarde zijn geweest, willen we de ruimte in. Reizen in de Ruimte dompelt bezoekers onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap.
Een wereld waarin zij zelf kunnen ontdekken welke actuele technieken en thema’s een rol spelen in het verwezenlijken van onze droom: verder leven buiten de aarde.
Reizen in de Ruimte is geschikt voor elke leeftijd en laat zien hoe belangrijk technologie is om de mens verder dan de aarde te laten reizen.
Het Museon wil met de tentoonstelling de interesse van jongeren voor wetenschap en technologie stimuleren.
De expositie zet aan tot nadenken en inspireert: hoe ziet onze toekomst er uit en hoe kunnen wij aan een duurzamere aarde werken maar bovenal wordt de vraag gesteld: kunnen wij in de toekomst op andere planeten leven?
De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2019.
Voorbereiding, reis en vestiging op de nieuwe planeet
Het publiek kan bijvoorbeeld vaardigheden trainen die nodig zijn in de ruimte.
Een fit lichaam is van groot belang: met een fitnessparcours kun je jezelf testen en je voert technische tests uit waarmee duidelijk wordt of je de apparatuur van het ruimteschip snel en correct kan bedienen.
Na de training is het tijd om de verkregen technische vaardigheden in praktijk te brengen.
Contact met Ground Control is essentieel. Communiceer als specialist met de astronauten in de ruimte of bedien het instrumentarium om een lancering voor te bereiden.
De bezoeker woont en werkt in het ruimteschip.
Daar wordt gegeten, geslapen en gewerkt, net als thuis op aarde.
De lange reis heeft invloed op het lichaam. Ontdek wat er met het lichaam gebeurt.
Kijk live mee met de camera’s van het International Space Station en verwonder je over het prachtige uitzicht.
Met het docking game sluit de bezoeker capsules, samen met collega-astronauten, aan op het ruimteschip. Hoe ontwijk je een wolk van meteorieten? Ontdek het zelf met een spannend spel!
Op de nieuwe planeet vormen water, voedsel, zuurstof en energie de basis van het leven, maar je hebt ook een huis nodig om in te wonen.
De verschillen met het leven op aarde zijn groot.
De zwaartekracht bijvoorbeeld: hoe hoog kun je springen? Het weer is ook anders, hoe moet je jezelf beschermen tegen ruimtestormen en de zon, die veel dichterbij staat? In de tentoonstelling wordt uitgelegd hoe je op een andere planeet planten kunt kweken, onontbeerlijk voor nieuw leven.
Activiteiten
Bij Reizen in de Ruimte worden leuke extra activiteiten georganiseerd, zoals de scienceshow, het space-spel en verjaardagsfeestjes. Meer weten? Kijk op museon.nl

30 oktober - 04 december

20:00 – 22:30 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


De cursus wordt elke jaar in de lente en de herfst gehouden en omvat zes lessen, telkens van 20.00-22.30 uurIn het najaar 2018 zijn de lessen op de volgende dinsdagavonden:  30 oktober, 6, 13, 20 en 27 november en 4 december.
De cursus wordt verzorgd door Niels Nelson en enkele andere Halleyleden. Belangstelling voor sterrenkunde is voldoende om aan deze cursus mee te doen; speciale kennis is niet vereist.
In de kosmos kan men onderscheid maken tussen objecten die zelf licht geven (bijvoorbeeld de zon en de sterren) en donkere objecten die dat niet doen (bijvoorbeeld planeten en manen).
De inhoud van de najaarslessen is: positiebepalingen op aarde ,zon, levensloop van sterren, interstellaire materie, ons Melkwegstelsel,  de Lokale Groep, Virgocluster, Laniakea, Kosmisch Web, de Ster van Bethlehem en warmtestraling van kometen en meteorieten. Met het planetarium wordt een reis door het lichtgevende heelal gemaakt.
Bij de lessen wordt ook aandacht besteed aan het waarnemen en de sterrenhemel, die is in het najaar anders dan in het voorjaar.
Het cursusgeld bedraagt € 60,– (voor Halleyleden: € 55,–).
Voor meer informatie en inschrijving: Merijn de Jager.
sterrenwachthalley.nl

10 november - 01 december

16:00 – 18:00 uur

Sterrenwacht Foucault, de Zilk


Voor iedereen die zich interesseert in amateur sterrenkunde kan zich nu opgeven voor deelname aan een workshop van 4 weken welke start op 10 november 2018 van 16.00 – 18.00 uur.
Deze cursus wordt gegeven door Debbie Mahieu.
Kosten zijn 45 euro. Inclusief materiaal koffie thee etc.
Aansluitend bij gelegenheid kijken en 5e avond cursus in praktijk.
U kunt zich opgeven via onze website info@sterrenwachtfoucault.nl

12 november - 10 december

20:00 – 22:00 uur

Universiteit Gent Volkssterrenwacht Armand Pien, Gent


Een vijfdelige lessencyclus waarin theorie en praktijk gecombineerd worden. De eerste drie lessen gaan over de geschiedenis en de fysische principes van toepassing in de astrospectroscopie. In de vierde les komt een overzicht van het instrumentarium van de astronomische spectroscopie aanbod. De laatste les is praktijkgericht. Hierin wordt uitgelegd hoe je een spectrum kan maken en hier metingen (bvb. van stertemperatuur) op kan doen aan de hand van software.

armandpien.be | cursussen

 

13 november

20:00 – 22:00 uur

Natuurmuseum Brabant | Wega, Tilburg


door Ton Spaninks

Een verhaal over zonneactiviteit, de dreiging die daarvan uitgaat en modern zonneonderzoek. De zon voorziet ons dagelijks van noodzakelijke energie in de vorm van  warmte en straling, maar is echter niet altijd even vriendelijk. De zonneactiviteit kan extreme vormen aannemen waardoor onze moderne beschaving in gevaar komt.
Gelukkig vond het Carrington-event (de zonnestorm van 1859) plaats in een maatschappij waarin de technologie veel minder vergevorderd was. Wat als er nu zo’n uitbarsting plaats zou vinden?

Gratis toegang

Natuurmuseum Brabant: Spoorlaan 434 | 5038 CH | Tilburg
Astronomische Vereniging Wega

15 november

19:30 – 22:00 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde

Prof. dr. Michiel Hogerheijde, De ALMA-telescoop onthult het ontstaan van planeten.

Zalencentrum Het Hart, Jolinkweg 2, Eefde, 19.30 uur
Triangulum

15 november

19:30 – 22:00 uur


Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Thales (Zwolle)

De kwantummechanica speelt een zeer grote rol in ons begrip van de natuurkunde. Niet alleen beschrijft het de natuur op haar kleinste schaal met ongekende precisie, maar ook blijkt dat, op zwaartekracht na, de gehele klassieke natuurkunde het directe gevolg is van haar principes. Zowel de wetten van Newton, de regels van het elektromagnetisme, en de gehele geometrische optica volgen uit de kwantummechanica wanneer haar wetten worden toegepast op materie en licht. De kwantummechanica is de meest succesvolle beschrijving van de natuur die we kennen.
De werking van de kwantummechanica gaat echter veel verder dan louter op de schalen van het allerkleinste: ook de evolutie van het heelal wordt door haar wetmatigheden bepaald. In deze lezing zullen we dit behandelen. Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: een samenvatting van de belangrijkste begrippen uit de kwantummechanica, het standaardmodel van de kosmologie, de kosmische achtergrondstraling, de rol van het onzekerheidsprincipe in de structuurvorming van het heelal, de mogelijke verklaringen van de kosmologische inflatie, en de rol die de kwantummechanica speelt in de beschrijving van het heelal en het uiteindelijke lot van de kosmos.

Voor juiste adres en tijden zie website Thales
vws-thales.nl

15 november

20:00 – 22:30 uur

Locatie lezingen Copernicus, Overveen


Bezoekerscentrum “De Kennemerduinen” te Overveen

16 november

19:30 – 21:00 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Stap in de duisternis van de Schoorlse Duinen en wandel mee met de Nachtwaker.
Beleef de donkere duinen, zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud.
Op je route beklim je het hoogste duin van Nederland!

Prijs € 8.00
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Contact:
Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen 072-5093352 of via schoorlseduinen@staatsbosbeheer.nl

Praktisch:
Trek stevige schoenen en warme kleding aan en kleed je op het weer
Let op: geen zaklamp mee
Niet geschikt voor mindervaliden, de route gaat van de verharde paden af
Honden niet toegestaan

In deze donkere dagen van het jaar is het de tijd om met de Nachtwaker van de Schoorlse Duinen mee te gaan om de donkere nacht in de duinen te beleven. Zet al je zintuigen aan het werk en ervaar de duisternis, de stilte  en de sterrenhemel. Deze belevingstocht is voor jong en oud vanaf 8 jaar en duurt 1,5 tot 2 uur. Je gaat het hoogste duin van Nederland beklimmen en daarom is deze tocht minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.  Ga mee met de Nachtwaker van Staatsbosbeheer op vrijdag 16 en 30 november en 14 december

16 november

19:30 – 22:30 uur

Sterrenwacht Almere, Almere

Dit is een aankondiging van de workshop “Ontwerpen met Sketchup” voor amateurastronomen met een interesse in zelfbouw. Sketchup is een freeware software 3D CAD programma. Met de introductie van dit programma is CAD tekenen in 3D een stuk toegankelijker geworden. Iedereen kan nu met een beetje handigheid alles van een simpele kast tot een volledige huis in detail ontwerpen. Het programma wordt door mensen over de hele wereld gebruikt en is een geweldige tool voor het ontwerpen van een telescoop.

Ondanks dat Sketchup eenvoudig is in het gebruik, is een eerste stap zetten om een telescoop te ontwerpen voor sommige amateurs een brug te ver. De workshop “Ontwerpen met Sketchup” heeft als doel om amateurs te begeleiden in hun eerste kennismaking met Sketchup en tevens diegenen die enigszins bekend zijn met het programma verder te helpen op weg naar een succesvol ontwerp en bouw van een telescoop.
De workshop bestaat voor een gedeelte uit een introductie en uitleg. De meeste tijd zal echter worden besteed aan zelf werken met het programma.
Aanmelding graag via de mail naar carl@vehmeijer.net.

LET OP: DEZE WORKSHOP STAAT OP DE AGENDA VOOR 2 NOVEMBER. DOOR OMSTANDIGHEDEN IS DE DATUM VERANDERD!!

kosten 8,00 voor donateurs, 12,50 voor niet-donateurs

Locatie Sterrenwacht Almere
Markt 29
1354 AP Almere Haven

 

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt.
Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website http://sterrenwachtalmere.nl/.
Hierop en op facebook.sterrenwachtalmere verschijnt kort voor de activiteit ook extra informatie.
Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden

sterrenwachtalmere.nl

16 november

19:45 – 22:30 uur

‘t Vinkhuys Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde, Groningen

GVWS Lezing over TROPOMI

Sprekers: Ilse Aben en Ruud Hoogeveen

Alle lezingen worden, tenzij anders vermeld, gegeven in het Vinkhuys, Diamantlaan 94 te Groningen.

De lezingen daar zijn gratis toegankelijk en beginnen om 19.45 u. tenzij anders vermeld.

Informatie over lezingen die eerder gehouden zijn, is te vinden in het lezingenarchief.

Lezingen 2018 (onder voorbehoud van sprekers en onderwerpen). Aanvang 19.45 u. tenzij anders vermeld.

Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde

1 2 3 4 5 6