Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

27 juli - 28 juli

19:30 – 00:30 uur

Sterrenwacht Philippus Lansbergen, Middelburg


Vrijdagavond 27 JULI: Totale Maansverduistering! Kom om 19:30 naar de sterrenwacht voor een presentatie over de maan en de maansverduistering.
Presentatie adres:
Helm 3
4331 CD Middelburg

Vanaf ongeveer 22:00 uur staan we met telescopen op de Veerse Dam bij Vrouwenpolder (parkeerterrein bij Veerse Meer).
Vrouwenpolderseweg 75
4354 KL Vrouwenpolder
lansbergen.net

27 juli - 28 juli

20:00 – 01:30 uur

Sterrenwacht Tweeling, Spijkenisse


Sterrenwacht Tweeling is op de maan eclips avond vrijdag 27 juli geopend voor publiek.
Mensen kunnen dan, vanaf 20.00 uur tegen het normale tarief de sterrenwacht bezoeken waarbij de vrijwilligers de bezoekers de nodige uitleg geven over de eclips.
Tevens kan er door de  Meade 14″SCT naar de eclips gekeken worden.
Dit uiteraard indien het helder is.
Sterrenwacht Tweeling Spijkenisse
Tel: 06-49842487

27 juli

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Jaap van ’t Leven: Totale maansverduistering
Wekelijks lezingen om 20.00 uur
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

27 juli - 28 juli

21:00 – 00:30 uur

Anton Pannekoek Institute for Astronomy, Amsterdam


University of Amsterdam

27 juli

21:00 – 23:30 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


Sterrenwacht Halley
27 juli, publieksavond i.v.m. totale maansverduistering. Sterrenwacht is open van 21.00 uur tot einde eclips.
Entree: € 5,- (tot 12 jaar: € 3,-). Van 20 – 22 uur.
www.sterrenwachthalley.nl

27 juli

21:00 uur

Sterrenwacht Rijswijk, Rijswijk


Vrijdagavond 27 juli zal er bij helder weer een maansverduistering te zien zijn. De sterrenwacht biedt vanaf het dakterras een onbelemmerd uitzicht op de oostelijke horizon waar de maan rond 21.30 uur verduisterd opkomt. Jong en oud is vanaf 21.00 uur welkom om het verschijnsel te aanschouwen. De toegangsprijs bedraagt 4 euro p.p. Aanmelden is niet nodig.
sterrenwachtrijswijk.nl

27 juli

21:00 – 22:30 uur

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Schoorl


Volle maan blijft een bijzonder natuurverschijnsel. Staatsbosbeheer maakt samen met Metius, de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging het mogelijk om dit moment in de Schoorlse Duinen te beleven. Ga met de gidsen van Staatsbosbeheer en Metius mee op pad voor een nachtelijke wandeling bij volle maan. Samen dwaal je door de in stilte gehulde bossen en over door de maan verlichte duinen. Op het uitkijkpunt bij Catrijp zijn de ondergaande zon en de maan samen te zien. Hier vertelt de gids van Metius meer over de maan.

Datum: vrijdag, 27 juli 2018. Van: 21:00 uur tot:22:30 uur

Contact: Meer informatie bij Buitencentrum Schoorlse Duinen T 072-5093352

Praktisch:

  • Trek stevige schoenen aan en kleed je op het weer.
  • Deze excursie is niet geschikt voor mindervaliden.
  • Honden zijn niet toegestaan.

Voor meer informatie

30 juli

20:00 – 22:00 uur

Astronomy on Tap, Leiden


20:00 tot 22:00
Join us for an evening of informal astronomy and great beer!

Astronomy on Tap features scientists and educators who speak of their passion for astronomy and research. Professional astronomers from the Leiden area hold informal presentations on a wide range of astronomical topics, every last Monday of the month at Grand Cafe De Burcht.

Het universum is een fascinerende plek die je nu ook vanuit de kroeg kan ontdekken. In heel wat steden in de wereld, waaronder nu ook Leiden, staat Astronomy on Tap garant voor praatjes door sterrenkundigen, gecombineerd met een quiz en spelletjes, in de informele omgeving van een lokale kroeg. Astronomy on Tap wordt georganiseerd door wetenschappers verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden. Alle evenementen gaan door in eenvoudig Engels, met aandacht voor wie de taal minder vloeiend spreekt.
Alle evenementen vinden plaats in Grand Cafe De Burcht op de laatste maandag van de maand en zijn volledig gratis. Alle leeftijden en achtergronden welkom – passie voor de sterrenkunde en/of het bier is een bonus.

Grand Café de Burcht
astronomyontap.nl

03 augustus

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Alex Scholten: Saturnus, Lord of the Rings
Wekelijks lezingen om 20.00 uur
Telefoon: 0571-262006

info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

04 augustus

10:30 – 12:15 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Zaterdag 4 augustus 2018 wordt er een lezing georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum (NRM). Na de lezing is er voor geïnteresseerden gelegenheid tot een rondleiding in de expositie.

Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)

Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.

Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl).

Door: Ralph Snel (TNO)

Inmiddels een oude vertrouwde telescoop, de Hubble Space Telescoop. Al voor de lancering in 1990 beloofde het een grensverleggend observatorium te worden, maar toen de eerste beelden binnen kwamen bleek er iets ernstig mis te zijn…

In 1993 en de daarop volgende jaren heeft Ralph Snel zijn promotieonderzoek met waarnemingen van de Hubble gedaan, rond de periode dat de Hubble zijn “brilletje” kreeg. Wat komt er bij kijken om met de Hubble waar te nemen, en wat heeft de oorspronkelijke onscherpte voor invloed gehad op de waarnemingen en verdere ontwikkelingen?

Presentator: 
Ralph Snel werkt op dit moment bij TNO in de afdeling optica met de ontwikkeling van nieuwe satellietinstrumenten. Voorheen heeft hij bij SRON ruimteonderzoek gewerkt aan nieuwe en bestaande satellietinstrumenten die de aardatmosfeer in de gaten houden, en aan instrumenten die ontworpen zijn om exoplaneten te meten, met name de atmosferen van exoplaneten. Ook heeft hij langer geleden meegewerkt aan de ontwikkeling van de voorloper van de E-ELT en aan ALMA.

www.nationaalruimtevaartmuseum.nl

05 augustus

14:00 – 15:30 uur

Sonnenborgh, Utrecht


Sonnenborgh – museum & sterrenwacht
Sonnenborgh’s Super Sunday Solar Science Show
Elke eerste zondag van de maand: Super Sunday Solar Science Show op Sonnenborgh! In deze zonneshow kom je alles te weten over onze eigen ster: de zon. Experimenten, proefjes en foto’s laten zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren. Entreeprijs zit bij de museumtoegang in.
sonnenborgh.nl

05 augustus

14:00 – 17:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Telefoon: 0571-262006
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

10 augustus

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Alex Scholten: Vallende sterren aan de augustushemel
Wekelijks lezingen om 20.00 uur
Telefoon: 0571-262006
info@volkssterrenwachtbussloo.nl  
volkssterrenwachtbussloo.nl

11 augustus

16:30 – 23:30 uur

Perseiden BBQ, Kootwijkerbroek


Ook dit jaar organiseert Astra Alteria de jaarlijkse Perseïden BBQ. We zijn opnieuw van harte welkom bij Jan en Ellen Hoogendoorn in Kootwijkerbroek. De avond zal op zaterdag om 11 augustus om 16:30 starten. De  precieze invulling is nog helemaal bekend, maar uiteraard staat de gezellige BBQ en het waarnemen van vallende sterren voorop.

BBQ
Wanneer de eerste vakantieverhalen zijn uitgewisseld en de BBQ’s rond 17:30 lekker op temperatuur beginnen te komen kunnen we gaan genieten van zelf meegebracht (vegetarisch) vlees of groenten.
Het is handig om je eigen stoelen en een tafeltje mee te nemen. Je kun ook iets meenemen voor de gezamenlijke tafel. Denk hierbij aan een heerlijke salade of je eigen gemaakte Tzaziki.
Astra Alteria zal zorgen voor borden, bestek, drankjes en sauzen.

Na de BBQ is het tijd voor een presentatie (info volgt). Maar het is ook de mogelijkheid om zelf iets te vertellen over je telescoop, je (nieuwe) fototoestel en de technieken die je hebt aangeleerd om sterren te fotograferen of
om vragen te stellen over een onderwerp waar je meer van wilt weten. Je staat soms verstelt welke kennis binnen de vereniging aanwezig is.

Waarnemen Perseïden
Als het rond 22:00 donker en helder genoeg is gaan we gezamenlijk de vallende sterren waarnemen. We zitten op de nacht voor het maximum (zondagnacht), dat betekendt dat er wat minder vallende
sterren te zien zullen zijn, maar het aantal kan nog altijd oplopen tot wel 40 vallende sterren per uur. Meteorieten waarnemen kan zonder speciale instrumenten, een ligstoel en warme(!) kleding zijn voldoende.
Vooraf zal een korte uitleg plaats vinden.

Alle leden van Astra Alteria, maar ook introducees zijn van harte welkom! Laat via onderstaande link weten of komt! Opgeven Perseïden BBQ

Adres BBQ
Jan en Ellen Hoogendoorn
Esvelderweg  5
Kootwijkerbroek
astraalteria.nl

12 augustus - 13 augustus

21:00 – 00:00 uur

Sterrenwacht Rijswijk, Rijswijk


Op zondag 12 augustus 2018 is er een waarneemactie van de Perseïden- meteorenzwerm voor donateurs van onze sterrenwacht. Rond deze datum is de activiteit van deze meteorenzwerm maximaal. De sterrenwacht is deze avond open voor donateurs van 21 tot 24 uur. Het waarnemen zal op het dakterras plaatsvinden.  Het is aan te raden om warme kleding en eventueel een tuinstoel/ veldbed of iets dergelijks meenemen. Hiermee kunnen de vallende sterren comfortabel waargenomen worden.
sterrenwachtrijswijk.nl

1 2 3 4 5