Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

13 april - 29 december

08:00 – 17:00 uur


Tentoonstelling over de belangrijkste en meest verrassende astronomische doorbraken die de afgelopen eeuw wetenschap, technologie en cultuur hebben gevormd. Nu in Sterrenwacht Leiden Meer info

02 oktober - 11 december

22:00 uur

Sterrenwacht Tivoli, Oudenbosch


Heb je je ooit weleens afgevraagd hoe heet het nou eigenlijk is op de zon? Zou het mogelijk zijn in de toekomst op Venus te wonen of op Mars? Lijkt het jou ook geweldig ‘s avonds met een echte telescoop de hemel in te turen en meer te weten te komen over sterren, sterrenkijken en planeten? Dan is SterrenStof echt iets voor jou!

In dit jubileumjaar, 50 jaar nadat Neil Armstrong namens de gehele mensheid zijn voet op de maan plaatste starten Sine en Sterrenwacht Tivoli de hernieuwde cursus SterrenStof sterrenkunde voor kinderen uit het basisonderwijs in zowel Oudenbosch bij sterrenwacht Tivoli als in Zevenbergen op basisschool de Boemerang.

We gaan samen stapje voor stapje ons zonnestelsel en ons heelal verkennen: elke les maak je kennis met een nieuw onderwerp dus als je een keer niet kunt, kan je de volgende keer de draad gewoon weer oppakken. Zo leer je alle planeten kennen en kom je te weten waarom wij bijvoorbeeld altijd dezelfde zijde van de maan zien en gaan bijvoorbeeld ‘een kijkje’ nemen in zwarte gaten.. Maar ook gaan we elke bijeenkomst hands-on aan de slag en maken we onder andere ons eigen broekzak-planetarium. We combineren direct het denken aan het doen om ons immense heelal nóg beter te begrijpen 🙂

Twee keer per maand komen wij op donderdag in Oudenbosch en vrijdagavond in Zevenbergen bij elkaar om samen de wonderen van de wereld boven ons, het heelal, te bewonderen. Ben je nu al nieuwsgierig?… Inschrijven gebeurt digitaal, je kunt jezelf nu al aanmelden via het onderstaande formulier:

Voor de locatie Oudenbosch: KLIK HIER!

Voor de locatie Zevenbergen: KLIK HIER!

Wil je eerst meer informatie, of heb je vragen over Sterrenstof?
…stel ze aan Christel via info@sinelab.nl.

In zowel Zevenbergen als Oudenbosch is er plaats voor maximaal 20 kinderen. De kosten voor SterrenStof zijn €90 voor 6 lessen inclusief materialen. Wij wensen jullie allemaal een hemels jaar en hopen jullie dit najaar in Oudenbosch of Zevenbergen te kunnen ontmoeten.

ROGER OVER!

Beginners : vergoeding €90

Cursus Data OudenbsochSterrenstof 2019/20

3 oktober, 10 oktober, 31 oktober, 14 november, 28 november, 12 december

Cursus Data Zevenbergen: Sterrenstof 2019/20

4 oktober, 11 oktober, 1 november, 15 november, 29 november, 13 december

Sterrenwacht Tivoli 

10 oktober - 15 maart

08:00 – 16:00 uur

Rijksmuseum Boerhaave, Leiden


De kosmos inspireert wetenschappers en kunstenaars al eeuwenlang. In deze tentoonstelling komt hun fascinatie voor het eerst samen. Sterrenkundig geïnspireerde kunstwerken van Wassily Kandinsky en Eugène Brands pronken naast historische topstukken zoals de Leidse Aratea en maanstenen van de Apollo-17-missie. Prof. dr. Ewine van Dishoeck is gastconservator.

Prof. dr. Ewine van Dishoeck, de veel gelauwerde Leidse hoogleraar Moleculaire astrofysica, vervult de rol van gastconservator. Ze brengt de verbeelding van zowel wetenschappers als kunstenaars samen. De objecten beslaan het brede spectrum van de Oosterse tot Westerse kunst- en cultuurhistorie, van de Romeinse tijd tot nu.

De tentoonstelling ‘Kosmos: Kunst & Kennis’ is te zien van 10 oktober 2019 t/m 15 maart 2020. Gedurende de looptijd van de tentoonstelling is er een uitgebreide randprogrammering met lezingen en workshops.

rijksmuseumboerhaave.nl

14 november - 19 december

18:30 – 20:30 uur

Volksuniversiteit Gouda | CSG De Goudse Waarden, locatie Kazerne, Gouda


Het gaat snel: wekelijks worden er nieuwe ontdekkingen gedaan over het heelal. Heel recent kwam zelfs het bewijs van het bestaan van de zwaartekrachtgolven, die Albert Einstein honderd jaar geleden voorspelde. Daarom is dit een goed moment om alle zeer recente kennis weer op een rijtje te zetten. U ontdekt hoe, naar menselijk inzicht, het heelal is ontstaan (de oerknal) en hoe het kan eindigen. Einsteins relativiteitstheorie wordt uitgelegd: tijd en zwaartekracht bestaan eigenlijk niet. Op een begrijpelijke manier wordt de wereld van het kleine (de kwantummechanica) en het mysterieuze gedrag van materie behandeld, zonder wiskunde en met indrukwekkende beelden. Vanaf onze aarde reizen we naar de (soms bizarre) dingen die zich in het heelal bevinden zoals planeten, sterrenstelsels, kometen en zwarte gaten.

Na elke lezing gaat u verbaasd en met nieuwe inzichten naar huis. 

Donderdag 14 november 2019
5 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. T.P.M. (Theo) van Es
19:30 – 21:30

Over de docent:

T.P.M. (Theo) van Es

Mijn naam is Theo van Es, woonachtig in het fraaie Brabant. Na een loopbaan in de zakelijke dienstverlening ben ik sinds kort met pensioen. Daardoor kan ik nu tijd besteden aan de aardige zaken des levens, zoals – actief zijn in de gemeentelijke politiek, – bestuursfuncties uitoefenen binnen diverse ideële organisaties, – belangrijke grootvaderlijke taken, zoals het aangenaam bezig houden van mijn twee kleinkinderen – en “last but not least” mijn grote passie. Het onmetelijke heelal en alle mysteries die we daaromtrent nog niet hebben opgelost. Over dat universum geef ik zo’n 40 keer per jaar lezingen op diverse plaatsen in Nederland; vaak ook voor Volksuniversiteiten. De sterren, het zwarte gat, de oerknal, de relativiteit, kwantummechanica… Is er leven buiten de aarde? En meer… Mijn aanpak is simpel: mensen moeten na zo’n lezing wat wijzer zijn geworden maar vooral ook een boeiende ervaring hebben gehad. Daarom maak ik in mijn lezingen veelvuldig gebruik van fascinerende beelden en video’s over ons heelal. Ik wil het publiek verrassen. Ik ben tevreden als mensen na afloop verbaasd naar huis gaan met nieuwe inzichten, op de bank ploffen en dan zeggen: “Dit was fascinerend en nog leuk ook”.

06 december

19:00 – 21:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

07 december

09:30 – 11:30 uur

Aviodrome (NRM), Lelystad


Door: Erik Laan

Meer info volgt:

Locatie: Aviodrome, Lelystad Airport,  Aanvang 10:30 uur (zaal open vanaf 10:00 uur)
Toegangskaarten uitsluitend verkrijgbaar aan de balie van de Aviodrome.
Toegang: €7,00; kinderen en vrienden van het NRM: €3,50.
Aanmelding voor de lezing wordt zeer op prijs gesteld (via info@nationaalruimtevaartmuseum.nl)
nationaalruimtevaartmuseum.nl

11 december

18:30 – 21:30 uur

Knvws West Brabant- Tivoli, Oudenbosch

Spreker: Ellen Bruijns

Doorgaans hebben we het over nieuwe ontdekkingen of wat we zoal weten over het heelal. Maar deze lezing gaat over wat we (nog) niet weten over het heelal en astronomisch gerelateerde onderzoeken. Ellen is een zeer ervaren zonsverduistering waarnemer en als enige Nederlandse opgenomen in het adviesteam voor het recente boek “Totality, the Solar Eclips Guide 2017”.

Zij heeft als eenmans(vrouw)project zelf een astrokoepel gebouwd. Ook geeft zij, beroepsmatig, technische trainingen en presentaties.

Voor meer informatie over de spreker, klik hier

Ook niet-leden kunnen zich aanmelden; de kosten bedragen €5,–.

Men kan zich aanmelden bij de secretaris: secretaris@knvws-west-brabant.nl

De lezing wordt gegeven in de Bruno Ernst Bibliotheek, Sterrenwacht Tivoli, Jezuïtenplein 33 in Oudenbosch.

Aanvang van de lezing is om 20.00 uur en de inloop vanaf 19.30 uur.

knvws-west-brabant.nl

12 december

18:30 – 21:30 uur

Triangulum Zalencentrum Het Hart, Eefde


Meer info volgt!

Triangulum 

12 december

18:30 – 21:30 uur

Aula Het Kristal (Triangulum), Apeldoorn

Door: Prof. Henny Lamers

Aula Het Kristal | Distelvlinderlaan 200 | 7323 XB | Apeldoorn

triangulum.nl

12 december

19:00 – 21:30 uur

Leidse Weer- en Sterrekundige Kring, Leiden


Werkgroep Leidse Sterrewacht

Sterren stralen overal mag dan een bekende uitdrukking zijn, ze stralen niet altijd. Ze worden geboren in uitgestrekte gas- en stofwolken en beginnen dan te stralen. Afhankelijk van hun type leven ze lang en rustig of leiden een kort en heftig leven. Ze doven langzaam uit of komen aan hun einde met een spectaculaire knal. In de meest extreme situaties blijft er dan alleen een zwart gat over.

Entreeprijs: €4

De activiteiten worden gehouden in de Oude Sterrewacht (Sterrenwachtlaan 11, Leiden), aanvang 20.00 uur, tenzij anders aangegeven. Na afloop van de lezingen is er gelegenheid tot napraten in de Meridiaanzaal.

lwsk.nl

12 december

19:00 – 21:30 uur

Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek, 's-Graveland

Door Jan Smit

66 miljoen jaar geleden leidde de inslag van een asteroïde in Mexico tot het uitsterven van vele dier en plantensoorten. Wat begon als een hypothese op grond van hoge concentraties van het element iridium precies op de Krijt-Paleoceen (KPg) grens in Spanje en Italië, is door tientallen aanvullende ontdekkingen zo goed als bevestigd, en is nu de leidende theorie voor de oorzaak van het uitsterven.

Tsunami afzettingen in de Golf van Mexico, en een steeds dikker wordende laag van uitwerpselen (ejecta) richting Yucatan leidde uiteindelijk tot de ontdekking van de inslagkrater zelf. Daar zijn inmiddels twee wetenschappelijke diepboringen geplaatst. De laatste ontdekking is de vondst van een tsunami-laag tussen de dinosauriërs zelf.

Vier jaar geleden onderzocht Robert DePalma een kleine locatie in Noord Dakota, Tanis, waar o.a. honderden complete visskeletten van zoetwatervissen bewaard zijn gebleven. Deze vissen hebben de ejecta van de krater in hun kieuwen opgevangen. Die visskeletten kwamen samen voor met schalen van dieren die exclusief in zee leefden en toen uitgestorven zijn. De afzetting bevat allerlei inslag-producten, waardoor het proces van de uitstoot van de inslag-ejecta precies te volgen is. De afzetting zelf bevat veel van de meegesleurde lokale fauna en flora zodat daar een fraaie reconstructie van te maken is!

De spreker neemt ons mee in deze gebeurtenissen van 66 miljoen jaar geleden en hun gevolgen.

De spreker:

Jan Smit is emeritus hoogleraar geologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met Walter en Luis Alvarez is Jan Smit hiermee de grondlegger van de inslagtheorie inzake het uitsterven van de dinosauriërs. In de jaren negentig van de twintigste eeuw ontdekte Smit met Walter Alvarez de inslagkrater in Yucatán, de Chicxulubkrater, waar 65 miljoen jaar geleden de meteoriet insloeg die het einde van de dinosauriërs inluidde. In 2016 werd aan hem de Van Waterschoot van der Gracht Penning toegekend.

KNVWS Gooi en Vechtstreek organiseert ieder jaar een aantal lezingen op het gebied van weer- en sterrenkunde.  De lezingen vinden plaats op donderdagavonden om 20:00 uur op de 1ste verdieping van het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in ’s-Graveland (Eekhoornzaal, ingang achterzijde). Toegang is gratis voor leden van KNVWS Gooi en Vechtstreek/Sterrenwacht Gooi en Vechtstreek. Voor niet-leden van de sterrenwacht is de toegang € 3.

13 december - 20 december

19:00 – 21:30 uur

Sterrenwacht Almere, Almere

Locatie: Sterrenwacht Almere

Het is altijd mogelijk dat door omstandigheden iets in het programma wijzigt. Raadpleeg daarom voordat je je aanmeldt voor een activiteit onze website of Facebook . Er verschijnt dan kort voor de activiteit extra informatie. Je kunt je aanmelden voor een workshop via email: info@sterrenwachtalmere.nl . Voor lezingen hoef je je niet aan te melden .

13 december

19:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Door: Philippe Mollet

Tekst volgt later.

Astroclub op Volkssterrenwacht MIRA

Vanaf januari 2019 verloopt de Astroclub volgens een nieuwe formule.

Wanneer?

Tenzij wettelijke feestdagen of moeilijk liggende data (bv. oudejaarsavond) vindt de Astroclub plaats elke tweede en laatste vrijdag van de maand van januari tot juni en van september tot december (dus niet in juli en augustus).

Wie is welkom?

Astroclub is een activiteit van MIRA die open staat voor iedereen. Je hoeft dus geen lid te zijn om aan deze activiteit deel te nemen.

Verschil tweede en laatste vrijdag van de maand?

Er zijn, met uitzondering van juli en augustus, elke maand twee Astroclubs.

– De tweede vrijdag van de maand is er in de multimediazaal een voorstelling die verzorgd wordt door vaste en vrijwillige medewerkers van MIRA. Deze voorstelling is  geschikt voor jong en oud. Het is de bedoeling om op een vlotte en kindvriendelijke manier een of ander onderwerp i.v.m. sterrenkunde of ruimtevaart voor te stellen. Duur: 60 minuten.

– De laatste vrijdag van de maand komt een externe spreker een lezing houden over zijn/haar wetenschappelijk onderzoek of interessesfeer. Het zijn sprekers die dieper ingaan op het behandelde onderwerp. Alle geïnteresseerde leken zijn welkom, geen enkele voorkennis is vereist. Maar deze avonden zijn wel minder geschikt voor kinderen onder de vijftien jaar. Duur: 90 minuten.

Let op: de voorstelling/lezing begint exact om 20 uur!!!

Waarnemingsavond

De Astroclub is ook een gelegenheid bij uitstek om Zon, Maan, planeten,sterren en allerlei objecten van de diepere sterrenhemel waar te nemen. Bij helder weer is het zeker de bedoeling om met behulp van de ruime collectie telescopen en verrekijkers waarover Volkssterrenwacht MIRA beschikt kennis te maken met wat er op dat moment aan de sterrenhemel te zien is. Je kan daarbij zeker ook gebruik maken van onze gloednieuwe 50 cm spiegelkijker.

Interactieve tentoonstelling en experimenten

Je kan ook terecht in onze tentoonstelling die, verspreid over drie verdiepingen, de bezoekers laat kennismaken met de wondere wereld van de sterrenkunde, ruimtevaart en weerkunde. Er staan veel maquettes en experimenten naast heel wat multimediaal materiaal en infopanelen.

Clubhuis

Tijdens de Astroclubavonden staat ook ons Clubhuis voor je open, daar kan je terecht voor een drankje en een interessante babbel.

Openingsuren

MIRA opent de deuren om 19 uur, de voorstelling of lezing in de zaal vangt aan om 20 uur.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

13 december

19:00 – 21:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard

ELKE MAAND BIEDEN WIJ EEN UITGEBREID PROGRAMMA.

De zaal is open om 19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

LET OP:

data en onderwerpen kunnen wijzigen !

Sterrenwacht Saturnus

14 december

13:00 – 15:00 uur

Galileo Sterrenwacht Limburg, Heerlen


door spreker Wim de vries
galileo-limburg.nl

 

1 2 3 4