Agenda

stipmedia
Datum en tijd Evenement

05 oktober - 31 maart

00:00 uur

Sonnenborgh, Utrecht


Elk weekend vanaf 5 oktober 2018
Vrijdag 20.00-21.30 uur: Sterrenkijkavond volwassenen & 12+
Zaterdag 19.30-21.00 uur: Kinderkijkavond kinderen 6-12 jaar

Met eigen ogen gasnevels, planeten en het maanoppervlak van dichtbij zien? Kom naar een Sterrenkijkavond op Sonnenborgh! Sterren kijken door de grote telescopen van Sonnenborgh plus een lezing in de oude collegezaal. Op vrijdag voor volwassen en 12+ en op zaterdag speciaal voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Koop je kaartje online vanaf eind augustus.

Bij helder weer richten we de telescopen op de hemel en kan iedereen zelf de maan, planeten en sterren waarnemen. Bewolkt weer? Niet getreurd: ook in het planetarium kun je de hemel bewonderen. Daarnaast is er op een Sterrenkijkavond altijd een lezing en een rondleiding door de sterrenwacht. Op de Kinderkijkavonden is er daarnaast ook van alles te ontdekken over de maan, planeten en sterren in de proefjes. Hoe onstaan kraters op de maan, hoeveel weeg jij op Mars en kun jij de naam van een ster vinden met een sterrenkaart?

Reserveren

De Sterrenkijkavonden zijn druk bezocht. Reserveer je kaartje dus vooraf! Dit kan via onderstaande links:

Op Sterrenkijkavonden zijn kortingskaarten als de Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart en U-pas niet geldig.

Meer info

Sonnenborgh | Zonnenburg 2 | 3512 NL | Utrecht

21 oktober - 31 augustus

00:00 uur

Het Museon, Den Haag

Mensen willen alles verkennen en steeds verder reizen.
Nu we overal op aarde zijn geweest, willen we de ruimte in. Reizen in de Ruimte dompelt bezoekers onder in de wereld van ruimtevaart en wetenschap.
Een wereld waarin zij zelf kunnen ontdekken welke actuele technieken en thema’s een rol spelen in het verwezenlijken van onze droom: verder leven buiten de aarde.
Reizen in de Ruimte is geschikt voor elke leeftijd en laat zien hoe belangrijk technologie is om de mens verder dan de aarde te laten reizen.
Het Museon wil met de tentoonstelling de interesse van jongeren voor wetenschap en technologie stimuleren.
De expositie zet aan tot nadenken en inspireert: hoe ziet onze toekomst er uit en hoe kunnen wij aan een duurzamere aarde werken maar bovenal wordt de vraag gesteld: kunnen wij in de toekomst op andere planeten leven?
De tentoonstelling is te zien tot en met 1 september 2019.
Voorbereiding, reis en vestiging op de nieuwe planeet
Het publiek kan bijvoorbeeld vaardigheden trainen die nodig zijn in de ruimte.
Een fit lichaam is van groot belang: met een fitnessparcours kun je jezelf testen en je voert technische tests uit waarmee duidelijk wordt of je de apparatuur van het ruimteschip snel en correct kan bedienen.
Na de training is het tijd om de verkregen technische vaardigheden in praktijk te brengen.
Contact met Ground Control is essentieel. Communiceer als specialist met de astronauten in de ruimte of bedien het instrumentarium om een lancering voor te bereiden.
De bezoeker woont en werkt in het ruimteschip.
Daar wordt gegeten, geslapen en gewerkt, net als thuis op aarde.
De lange reis heeft invloed op het lichaam. Ontdek wat er met het lichaam gebeurt.
Kijk live mee met de camera’s van het International Space Station en verwonder je over het prachtige uitzicht.
Met het docking game sluit de bezoeker capsules, samen met collega-astronauten, aan op het ruimteschip. Hoe ontwijk je een wolk van meteorieten? Ontdek het zelf met een spannend spel!
Op de nieuwe planeet vormen water, voedsel, zuurstof en energie de basis van het leven, maar je hebt ook een huis nodig om in te wonen.
De verschillen met het leven op aarde zijn groot.
De zwaartekracht bijvoorbeeld: hoe hoog kun je springen? Het weer is ook anders, hoe moet je jezelf beschermen tegen ruimtestormen en de zon, die veel dichterbij staat? In de tentoonstelling wordt uitgelegd hoe je op een andere planeet planten kunt kweken, onontbeerlijk voor nieuw leven.
Activiteiten
Bij Reizen in de Ruimte worden leuke extra activiteiten georganiseerd, zoals de scienceshow, het space-spel en verjaardagsfeestjes. Meer weten? Kijk op museon.nl

14 januari - 08 april

19:45 – 22:00 uur

Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum, Burgum


Sterrenkunde is NIET ingewikkeld! In de oudheid was sterrenkunde een bezigheid die werd beoefend om de koers op zee te bepalen. De bewegingen van de zon, de maan en de sterren vertonen een zekere regelmaat en wie die regelmaat kende, werd beschouwd als een geleerde! En u kunt er ook meer over aan de weet komen! Zonder ingewikkelde poespas, zonder overbodige formules. De komende tijd organiseert het Observeum tien cursusbijeenkomsten, waarin u kunt kennismaken met sterrenkunde: we maken u ’s avonds wegwijs in het doolhof van sterren, planeten, manen, nevels en sterrenstelsels! Iedereen kan meedoen…

In de cursus word je wijzer:
* Waarnemen, oftewel: je leert systematisch kijken, bij heldere hemel buiten, bij bewolkt weer in het planetarium
* Het zonnestelsel: onze kosmische achtertuin – hoe herken je planeten?
* Aardrijkskunde in het donker – de (draaibare) sterrenkaart als hulpmiddel
* Kijkers en telescopen – werking en gebruik
* Actuele ontwikkelingen, ruimtevaart en nieuwe inzichten

Cursusmateriaal
Het geïllustreerd cursusboek: geen op zichzelf staand leerboek, maar bedoeld als geheugensteun en naslagwerk. Het complete cursusmateriaalbestaat uit bouwplaatjes, extra informatie, zoals hemelkaarten, astronomisch beeldmateriaal, planetariumprogramma’s, internetverwijzingen, enz., het is samengebracht op een DVD-Rom, die ook bij het werkmateriaal hoort.

De cursusbijeenkomsten
De cursus is verdeeld in twee stukken: de eerste helft (vijf à zes lessen) besteden we aandacht aan basisbegrippen en (een beetje) theorie. De tweede helft gaat vooral over waarnemen en het leren kennen van de nachtelijke hemel. De lessen worden gehouden op maandagavonden, we starten op maandag 14 januari, elke les duurt 2½ uur, onderbroken door een korte pauze; de lessen worden gevuld met o.a. beeldpresentaties, praktische zaken en zo nodig een beknopte uitleg. We kijken elke cursusavond of het onbewolkt is, dan gaan we buiten de actuele sterrenhemel verkennen. Bij bewolking of regen doen we dat in het digitale planetarium. Dan is er ook wat meer tijd voor het stellen van vragen.

De cursus in één oogopslag
Data en tijd: 14, 21 en 28 januari, 11, 18 en 25 februari, 11 18 en 25 maart, 8 april; aanvang 19:45 uur.
Kosten: € 95,00 per persoon, inbegrepen zijn: cursusbijdrage, 1 x koffie of thee per bijeenkomst, alle materialen (cursusboek met hemelatlas, bouwplaten, zonnewijzer, draaibare sterrenkaart, eeuwigdurende kalender, DVD-Rom en overige werkmaterialen). Cursusbegeleiders zijn Lolke Dijkstra, Melvin v.d.Veen en Hans Molema. U kunt zich opgeven (graag vóór 7 januari) of info verkrijgen via telefoon: 0511-465544 (dagelijks -niet op maandag- tussen 13:00 en 17:00 uur).

observeum.nl | Menno van Coehoornweg 9 |  9251 LV | Burgum

06 februari - 10 april

19:30 – 21:30 uur

Sonnenborgh, Utrecht

Het hele heelal in 9 lessen!

CURSUS INLEIDING TOT DE STERRENKUNDE
9 x vanaf 6 februari 2019
19.30 – 21.30 uur
€155,- (incl. Handboek Sterrenkunde, Govert Schilling)
inschrijven via deze link

PRAKTISCHE INFORMATIE
data: 9 woensdagavonden vanaf 6 februari 2019
tijd: 19.30 – 21.30 uur

Sonnenborgh | Zonnenburg 2 | 3512 NL | Utrecht

04 maart - 08 april

19:30 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Begin maart 2019 starten de Volkssterrenwacht Bussloo en de Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Triangulum gezamenlijk een ‘Beginnercursus Sterrenkunde’.
Op zes maandagavonden worden diverse onderwerpen behandeld, waarbij de cursist kennis maakt met de wondere wereld van het heelal.
Onbemande ruimteschepen die de planeten en hun manen van dichtbij fotograferen; grotere telescopen die steeds verder het heelal in kunnen kijken; vreemde objecten zoals exoplaneten, witte dwergen en zwarte gaten.
Op de televisie en in de pers worden we regelmatig op de hoogte gebracht van nieuwe ontwikkelingen in de sterrenkunde.
Enige kennis van sterrenkundige basis-begrippen zorgt ervoor dat men deze ontwikkelingen beter kan begrijpen, alsook het belang ervan.
Het vergroot ook het algemene inzicht in de wereld waarin we leven.
In de ‘Beginnerscursus Sterrenkunde’ krijgt de cursist een duidelijk overzicht van diverse sterrenkundige onderwerpen.
Geen uitleg met natuurkundige formules, maar stap voor stap inzicht in de antwoorden op vragen zoals: “Wat is het verschil tussen planeten, manen en sterren? Hoe kunnen sterren stralen? Wat is licht? Wat is de Melkweg? Zijn er planeten bij andere sterren? Hoe wordt de ouderdom van het heelal bepaald? Hoe is het heelal ontstaan?”
Bij helder weer wordt de donkere sterrenhemel van Bussloo gebruikt om zelf sterrenbeelden te herkennen en worden de telescopen gericht op bijvoorbeeld de Maan, de Orionnevel en andere objecten aan de winterhemel.
De cursus wordt gegeven op zes maandagavonden:

4, 11, 18, 25 maart en 1 en 8 april

De cursusavonden beginnen om 19.30 uur en worden gehouden in het gebouw van de Volkssterrenwacht Bussloo aan de Bussloselaan 4, 7383 RP Bussloo (gemeente Voorst).
De cursus wordt gegeven door enkele enthousiaste vrijwilligers van de sterrenwacht en de vereniging Triangulum.
De cursusprijs bedraagt € 95,00 inclusief werkmap en koffie. Speciale voorkennis is niet noodzakelijk.
Deze basiscursus is bedoeld voor een ieder die op eenvoudige wijze kennis wil maken met enkele basisbegrippen.
Voor nadere informatie en aanmelding: telefonisch 0571 – 262006 of via e-mail info@volkssterrenwachtbussloo.nl.

29 maart

19:00 – 23:00 uur

Volkssterrenwacht Mira, Grimbergen


Arjen van der Wel

20 jaar geleden werd de inhoud van het universum in globale zin gemeten: 5% gewone materie (meest protonen), 25% donkere materie; 70% donkere energie. Deze getallen leggen vast hoe structuur ontstaat in een universum dat in het begin, vlak na de oerknal, bijna homogeen was: kleine variaties in dichtheid leidden na enkele honderden miljoenen jaren tot het ontstaan van de eerste sterren en sterrenstelsels.

In deze lezing zullen we de lange weg nagaan van de eerste sterren naar de volwassen sterrenstelsels, zoals de Melkweg, die we in het hedendaagse heelal zien. De volgende vragen komen aan bod: Wanneer werden de meeste sterren gevormd en in welk soort sterrenstelsels? Hoe verklaren we hun variatie aan vormen en groottes? Waarom zijn sommigen gebieden van het heelal vrijwel leeg, en andere dicht bevolkt met sterrenstelsels?

We zullen deze vragen beantwoorden aan de hand van waarnemingen met de Hubble telescoop en grote telescopen zoals de Very Large Telescope in Chili. Stervorming in het vroege heelal, `mergers’ (het samensmelten van stelsels), superzware zwarte gaten, dwerg- en reuzenstelsels zijn onderwerpen die aan bod zullen komen.

Prof. Arjen van der Wel is als hoogleraar Fysica en Sterrenkunde verbonden aan de Universiteit Gent. Daarvoor was hij als onderzoeker werkzaam in de Verenigde Staten en Duitsland.

Deuren open vanaf: 19h
Aanvang Lezing: 20h
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid is van MIRA kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.  Reservatie is niet vereist

Volkssterrenwacht Mira | Abdijstraat 22 | 1850 | Grimbergen

29 maart

19:30 – 22:00 uur

Astro Venlo, Venlo


Servé Vaessen
Het Nieuwe Baken | Grote Kerkstraat 17 | 5911 CG  |Venlo
astrovenlo.nl

29 maart

19:30 – 22:30 uur

Radboud Universiteit Huygensgebouw, Nijmegen


Elke laatste vrijdag van de maand, van september tot april, organiseren de sterrenkundigen van de Radboud Universiteit in samenwerking met de Astronomische Kring Nijmegen een open sterrenkijkavond. Een onderzoeker geeft een korte lezing over het onderzoek in Nijmegen of over een ander actueel sterrenkundig onderwerp. Er zijn ook doorlopend documentaires die geschikt zijn voor kinderen. En er zijn rondleidingen. Bezoekers kunnen (bij helder weer) door de optische telescopen van de Huygens Sterrenwacht kijken, op het dak van het Huygensgebouw van de Radboud Universiteit.

Radboud Universiteit

29 maart

20:00 – 22:00 uur

Stichting Sterrenwacht Saturnus, Heerhugowaard


Note: Alle lezingen / presentatie worden op de vrijdagavond gehouden. Data in het programmaboekje kunnen door wijzigingen of typefouten afwijken. De data op de website is correct. Bij heldere nachten is het mogelijkheid om na de lezing door de telescoop te kijken. De lezingen / presentaties kunnen onderbroken worden, bij spontaan openbreken van de wolken, voor het waarnemen in de koepel.

19:30 uur en de presentaties starten om 20:00 uur.

Iedere vrijdagavond is er, na de lezing, bij helder weer gelegenheid tot observeren.

Saturnus | Heerhugowaard 

29 maart

20:00 – 22:00 uur

Volkssterrenwacht Bussloo, Bussloo


Waar moet je op letten als je zelf een telescoop wilt kopen? Jaap van’t Leven geeft een presentatie over de verschillende soorten telescopen, opstellingen en accessoires en diverse tips en trucs waarmee je de kwaliteit van een instrument kunt beoordelen.

Tevens is er deze avond een ‘Astromarkt’ waarbij nieuwe en gebruikte telescopen, verrekijkers, accessoires en onderdelen ter verkoop worden aangeboden. Tevens is er een verkoop van talrijke 2e hands boeken.

Volkssterrenwachtbussloo.nl 

29 maart

20:00 – 22:30 uur

Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige vereniging Metius, Alkmaar


18:45 uur Algemene ledenvergadering.
dr. Erwin de Blok:

Veel van onze kennis van melkwegstelsels komt van het waarnemen van zichtbaar licht. Echter, melkwegstelsels zenden ook radiostraling uit. Veel van deze radiostraling komt van waterstofgas, het meest voorkomende element in het heelal. Dit waterstofgas is de “brandstof” voor het vormen van sterren, maar het kan ook worden gebruikt om de rotatie van melkwegstelsels nauwkeurig te meten. Deze rotatie van gas in melkwegstelsels is een van de redenen dat we denken dat het heelal een grote hoeveelheid zogenaamde donkere materie bevat. In deze lezing zullen een aantal van deze radiosterrenkundige waarnemingen van melkwegstelsels besproken worden en hoe die gebruikt worden om het bestaan van de donkere materie aan te tonen.

Erwin de Blok is een radiosterrenkundige die bij het Nederlandse Instituut voor Radio Astronomie ASTRON in Dwingeloo werkt. Hij is gespecialiseerd in waarnemingen van neutraal waterstofgas in sterrenstelsels. Hij werkt ook aan voorbereidingen voor de volgende generatie radiotelescopen zoals die nu in Zuid-Afrika en Australië gebouwd worden.

De avond wordt verzorgd in wijkcentrum “Thuis in Overdie”, van Maerlantstraat 10, Alkmaar, aanvang 20.00 u. Toegang niet-leden € 5,00. Zie ook www.metius.nl  

29 maart

20:00 – 22:00 uur

Sterrenwacht Halley, Heesch/Vinkel


door ing. Ad Habets
Reserveren is niet nodig.

sterrenwachthalley.nl

30 maart

11:00 – 17:00 uur

Viering 75-jaar VVS, Brussel


Vereniging voor Sterrenkunde

In 2019 is het 75 jaar geleden dat de Vereniging Voor Sterrenkunde, Meteorologie, Geofysica en Aanverwante Wetenschappen vzw werd opgericht.
Het feestjaar wordt ingezet met een academische zitting op zaterdag 30 maart 2019.
Deze gaat door in de gebouwen van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel).
Diverse sprekers zullen die dag een uiteenzetting geven; er wordt ingegaan op de geschiedenis van de Vereniging Voor Sterrenkunde, maar ook actuele sterrenkundige thema’s zullen aan bod komen. Ook de algemene ledenvergadering wordt die dag gehouden.
Zoals het past bij een rodium jubileum zal de dag afgesloten worden met een feestelijke en sfeervolle receptie.
Meer details volgen later. Noteer nu alvast de datum van zaterdag 30 maart 2019 in je agenda!

Paleis der Academiën, Hertogsstraat 1, 1000 Brussel
vvs.be

30 maart

14:00 – 17:00 uur

Gemma Frisius, Leeuwarden


voorprogramma, Wicher van der Heide: Galileo Galilei.
Hoofdlezing, dr. Sebastiaan de Vet:

Oranje Hotel | Stationsweg 4 | 8911 AG | Leeuwarden
sterrenkunde.nl/knvws-friesland

30 maart

14:00 – 16:00 uur

Oude Sterrewacht, Leiden


James Carpenter (ESA-ESTEC)

Let op: Deze lezing is in het Engels

The Once and Future Moon?

James Carpenter of ESA-ESTEC will talk about the past and future of exploration on the Moon, focusing on the science we learned from Apollo, what we’ve learned since and how this prepares us for the exciting international activity to come.

Zo’n 50 jaar geleden zaten we in een ongelofelijke fase in het maanonderzoek en in de ruimtevaart. We konden al in een baan om de maan komen en waren op weg om ook echt te gaan landen op de maan. Uit eerste hand ervaringen zal onderzoeker Rudolf le Poole een overzicht geven van het ondersteunende onderzoek in die tijd, en van de ontwikkelingen in de ruimtevaart die dat mogelijk maakten.

Programma

De lezing start om 14:00 en is bedoeld voor algemeen publiek. Na de lezing is er 15 minuten lang gelegenheid om vragen te stellen. Voor wie wil, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan een rondleiding door de Oude Sterrewacht.

13:15  Ontvangst met koffie, thee en koekjes
14:00 Lezing (incl. 15 minuten publieksvragen)
15:15  Rondleiding door de Sterrewacht
16:00  Sluitingstijd Sterrewacht

Tickets

De kaarten voor de lezing kosten €4,- per persoon. Wanneer je ook een rondleiding wil doen, kan je een combi-ticket kopen voor €8,-.

Vier zaterdagen vol met astronomie

Het Leidsch Astronomisch Dispuut ‘F. Kaiser’ en de Oude Sterrewacht Leiden organiseren ook dit jaar weer de Kaiser Lente Lezingen, de jaarlijkse serie lezingen voor het algemeen publiek. Hierbij komen vier experts van zowel de Universiteit Leiden als andere universiteiten naar de Oude Sterrewacht om een lezing te geven over een centraal thema, ter promotie van de sterrenkunde.

In teken van het 50-jarige jubileum van de maanlanding is het thema dit jaar ‘de Maan’.

Oude Sterrewacht | Sterrenwachtlaan 11 |  2311 GW | Leiden

1 2 3 4 5 6 7