Image default

Zon produceert krachtigste zonnevlam sinds jaren

Op 14 december jl. heeft een actief gebied op de zon, met de aanduiding AR 3514, een enorme zonnevlam geproduceerd. De eruptie was van klasse X2.8 – de hoogste categorie die onze ster kan bereiken.
De zonnevlam is de krachtigste die we tijdens de huidige zonnecyclus voorgeschoteld hebben gekregen.
Hij evenaarde de grote zonnevlammen van september 2015. De gebeurtenis verstoorde het radioverkeer in Zuid-Amerika gedurende twee uur. Tegelijkertijd produceerde de zon een coronale massa-ejectie, oftewel CME – een uitbarsting van miljarden tonnen plasma en magnetisch veld, die alles wat op zijn pad komt met energierijke zonnedeeltjes bestookt. Een deel daarvan is misschien op weg naar de aarde. Als dat zo is, kunnen we op 17 december een gematigde geomagnetische storm verwachten, die gepaard kan gaan met noorderlicht.
Een geomagnetische storm ontstaat wanneer een stortvloed aan geladen deeltjes van de zon het magnetische veld van de aarde binnendringt.
Omdat deze deeltjes er enige tijd over doen om hier te komen, ontstaat zo’n storm pas een paar dagen nadat de CME is opgetreden. Dit soort zonneactiviteit vrij normaal. We naderen het hoogtepunt van de 11-jarige activiteitscyclus van de zon, die wordt gekenmerkt door verhoogde aantallen zonnevlekken, zonnevlammen en CME’s. Op het hoogtepunt van de zonnecyclus, die in de eerste helft van de 2024 wordt verwacht, zal de polariteit van het magnetische veld van de zon omslaan en de activiteit van de zon afnemen. (EE)
(Image Credit: NASA/SDO)

Ook interessant

Planeet-vormende schijven leefden langer in het vroege heelal

stipmedia

Heeft exoplaneet Trappist-1 b toch een atmosfeer?

stipmedia

Zonachtige sterren produceren vaker ‘supervlammen’ dan gedacht

stipmedia

Korte flirt van 2024 PT5 met de aarde

stipmedia

RR Lyrae-sterren bevestigen nieuwe Melkwegsatelliet

stipmedia

Er zit geen grote oceaan van magma onder het oppervlak van Jupitermaan Io

stipmedia