Een internationaal onderzoeksteam, onder leiding van Anne Virkki van de Universiteit van Helsinki (Finland), heeft de resultaten bekendgemaakt van radarwaarnemingen van bijna tweehonderd kleine planetoïden die tussen december 2017 en december 2019 (relatief) dicht in de buurt van de aarde kwamen.
De verzamelde gegevens bevatten informatie over de afmetingen, rotatietijden en oppervlakte-eigenschappen van de rotsachtige objecten.
De waarnemingen zijn gedaan met de in 2020 verwoeste radioschotel van Arecibo (Puerto Rico).
Daarbij werden de planetoïden door de Arecibo-radiotelescoop ‘bestookt’ met microgolfstraling.
Door de zwakke reflecties van deze straling op te vangen, komen astronomen meer te weten komen over de objecten in kwestie.
Bij het onderzoek zijn twee planetoïden ontdekt die een abnormaal hoog ‘radaralbedo’ vertonen.
Dat wil zeggen dat hun oppervlakken relatief veel microgolfstraling weerkaatsen. Dat kan erop wijzen dat ze een hoog metaalgehalte hebben.
Metaalrijke planetoïden zijn vrij zeldzaam, maar kunnen interessant zijn voor ‘kosmische mijnbouw’. Een hoog radaralbedo is geen garantie voor een hoog metaalgehalte.
Ook de dubbelplanetoïde 2017 YE5 vertoont relatief sterke radarreflecties, maar zijn dichtheid is vrij gering.
De onderzoekers vermoeden dan ook dat onder het oppervlak van deze planetoïde een laag ijs schuilgaat.
In het onderzoeksverslag, gepubliceerd in The Planetary Science Journal, zijn ook talrijke afbeeldingen van de waargenomen planetoïden opgenomen.
Daarop zijn details te zien met afmetingen tot ongeveer 7 meter. (EE)
(Image Credit: ESA)