Image default

Weersverwachtingen met AI meer dan twee weken vooruit?

Weersverwachtingen voor de lange termijn zijn nog niet erg betrouwbaar. Toch zijn deze verwachtingen door velen in de samenleving erg gewild. In dit artikel gaan we eerst kort in op belangrijke inzichten en concepten voor langeretermijnverwachtingen, om vervolgens te kijken naar het laatste onderzoek omtrent de opkomst van artificial intelligence, oftewel AI.

Door Sem Vijverberg (Beyond Weather)

Door de inherente chaos in ons klimaatsysteem zit er altijd een limiet aan de voorspelbaarheid van weer en klimaat.22* Door het samenkomen van processen op verschillende tijdschalen hebben weersverwachtingen van meer dan twee weken vooruit te maken met de uitdagingen van de begintoestand: kleine veranderingen daarin kunnen leiden tot grote weersverschillen vooruit in de tijd. Het signaal vanuit de randforcing (bijschrift Figuur 1) is zeer klein ten opzichte van deze chaotische weercomponent.

Prediction desert
Afgelopen decennia is de tijdhorizon voor betrouwbare verwachtingen gestaag gegroeid. Op onze gematigde breedtegraden zakt de betrouwbaarheid na grofweg 14 dagen onder de nullijn. Hoewel de klimaatprojecties en verwachtingen tientallen jaren vooruit op grote ruimte- en tijdsschalen betrouwbaar worden geacht,17, 32 is een weersverwachting van 14 dagen tot en met 12 maanden vooruit in veel gebieden geheel onbetrouwbaar. Dit gat van voorspelbaarheid wordt de prediction desert genoemd. De voorspelbaarheid op langere tijd schaal is per definitie een stuk lager dan op de kortere tijdschaal. Voor de korte tijdhorizon (1 tot 3 dagen) wordt daarom op veel gedetailleerder niveau gekeken naar de weersverwachting dan op de langere termijn, waar gekeken wordt naar grootschalige voorkeursweerpatronen. De voorspelbaarheid van die voorkeursweer patronen komt deels vanuit de tragere processen van ons klimaatsysteem.

Bekijk de literatuurlijst die bij het artikel in Zenit april 2025 hoort!!!!

Ook interessant

Webb-ruimtetelescoop legt voor het eerst poollicht op Neptunus vast

stipmedia

Nieuwe ontdekking wijst op verontrustende toekomst voor ons Melkwegstelsel

stipmedia

Curiosity Rover ontdekt grootste organische moleculen op Mars

stipmedia

Een reis door de ruimte: sterrenkunde en dromen op de Vrijeschool

stipmedia

Zuurstof ontdekt in verst bekende sterrenstelsel

stipmedia

Donkere energie is mogelijk niet constant

stipmedia