Image default

Webb-ruimtetelescoop fotografeert planeet Uranus en zijn ringen

De Webb-ruimtetelescoop heeft onlangs zijn vizier gericht op de planeet Uranus, de gekantelde ‘ijsreus’.
De opname toont een dynamische wereld van ringen, manen, stormen en andere atmosferische details, waaronder een seizoensgebonden poolkap. De afbeelding is een verbeterde versie van de tweekleurenversie die eerder dit jaar werd gepresenteerd. Op de nieuwe foto zijn ook de zwakke binnenste en buitenste ringen van Uranus te zien, inclusief de extreem zwakke en diffuse Zèta-ring die het dichtst bij de planeet ligt.
Ook negen van de 27 bekende manen van de planeet zijn in beeld gebracht, evenals enkele kleine maantjes die zich binnen de ringen ophouden. Toen NASA-ruimtesonde Voyager 2 in de jaren 80 van de vorige eeuw de planeet op zichtbare golflengten vastlegde, leek Uranus op een egale blauwe bol.
Maar gezien door de ‘infraroodbril’ van Webb blijkt hij een dynamische ijswereld te zijn, met opvallende atmosferische kenmerken, zoals de noordelijke polaire wolkenkap.
In vergelijking met de Webb-opname van eerder dit jaar zijn sommige details van deze kap op de recentere opnamen beter zichtbaar.
Ook zijn ten zuiden diverse enkele heldere stormen herkenbaar. Omdat Uranus ten opzichte van het vlak van ons zonnestelsel gekanteld is, kent de planeet sterk uiteenlopende seizoenen. Gedurende bijna een kwart van elk Uranus-jaar staat de zon boven de ene pool, waardoor de andere helft van de planeet in een duistere, 21 jaar durende winter is gehuld. (EE) (Image Credit: NASA, ESA, CSA, STScI, Kevin Luhman (PSU), Catarina Alves de Oliveira (ESA)

Ook interessant

Sterrenstelsel NGC 1052 is een geschikt doelwit voor de Event Horizon Telescope

stipmedia

Planeet-vormende schijven leefden langer in het vroege heelal

stipmedia

Heeft exoplaneet Trappist-1 b toch een atmosfeer?

stipmedia

Zonachtige sterren produceren vaker ‘supervlammen’ dan gedacht

stipmedia

Korte flirt van 2024 PT5 met de aarde

stipmedia

RR Lyrae-sterren bevestigen nieuwe Melkwegsatelliet

stipmedia