Image default

Water aangetroffen in monsters van planetoïde Itokawa

Onderzoekers van Arizona State University hebben als eersten metingen gedaan van het water in materiaal dat rechtstreeks afkomstig is van het oppervlak van een planetoïde.
De onderzochte monsters zijn afkomstig van planetoïde Itokawa en zijn in 2005 opgepikt en naar de aarde gebracht door de Japanse ruimtesonde Hayabusa, de voorloper van de ruimtesonde die zich momenteel nabij de planetoïde Ryugu bevindt.
De wetenschappers hebben de minuscule bodemmonsters, vijf in getal, onderzocht met een gevoelige massaspectrometer.
Uit dat onderzoek blijkt dat twee van de deeltjes relatief veel water bevatten.
De isotopische samenstelling van dat water lijkt sterk op die van aards water.
Volgens de wetenschappers wijst dat laatste erop dat een aanzienlijk deel van al het water op aarde afkomstig is van dit soort planetoïden, die de naam hebben nogal droog te zijn.
Zoals het er nu naar uitziet, zou echter wel eens de helft van al het water in de aardse oceanen van planetoïden als deze afkomstig kunnen zijn.
Itokawa is een pindavormige planetoïde met een lengte van ongeveer 540 meter en een breedte van 200 tot 300 meter. Waarschijnlijk is hij een restant van een grotere planetoïde die bij meerdere botsingen betrokken is geweest.
Hoewel de nu onderzochte monsters van het oppervlak van Itokawa zijn opgepikt, zaten ze vermoedelijk ooit diep onder het oppervlak van de ‘moederplanetoïde’.
Dat de deeltjes, ondanks de hun voorgeschiedenis van botsingen en de inwerking van zonnestraling, nog zoveel water bevatten komt als een verrassing. (EE)

Ook interessant

Aarde heeft er (tijdelijk) een maantje bij

stipmedia

Straling vastleggen in de nevelkamer

stipmedia

Bevingen bewijzen dat Mars geologisch actief is

stipmedia

Robotarm moet ‘mol’ van Marslander de grond in duwen

stipmedia

Astronomen brengen jonge protoplanetaire schijven in beeld

stipmedia

Nabije exoplaneet opgespoord met radiotelescoop LOFAR

stipmedia